Alfa Romeo 166

Witam wszystkich serdecznie na forum szukałem odpowiedniego miejsca na moje pytania i chyba znalazłem... Mianowicie nosze sie z zakupem AR 166 2.4jtd pomimo wszelkich uwag wszędobylskich znawców motoryzacji którzy prowadzili jedynie golfa passata i inne szare niemieckie wozy. Juz raz mnie od kupna AR 156 od suneli ale teraz postawie na swoi... jak widzę 166 to nogi staja sie miękkie a serce zaczyna bić mocniej... Jeśli możecie to proszę o wasze opinie na temat kilku ogłoszeń za co z góry wielkie podziękowania
1 [/http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9797056]
2 [http://moto.allegro.pl/item792802787_alfa_romeo_166_2_4jtd_sprowadzony.html]
3 [/http://moto.allegro.pl/item796612761_sprzedam_alfe_romeo_166_lub_zam.html]
4 [http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10025022]

Michał na początku popraw linki ...bo działa tylko ostatni:P

Rzuciłem okiem na to właśnie ogłoszenie i jeżeli jest to prawda z zawieszeniem, rozrządem i turbiną to cena wg mnie nie jest najgorsza :) ...tylko z wyposażeniem się troszkę właściciel rozminął:D ...bo MAX to napewno nie jest:P ...duuużo mu jeszcze do tego brakuje - np. telefon, szyber, webasto czy xenon :D ..tak na szybko ...no ale większość ogłoszeń 166 to MAXY :D:P:D

P.s.

Może chociaż tego kocura dorzuci gratis :D

Szczerze ??? ...to żadna z tych Alf nie budzi u mnie zaufania!!!
Jak coś to ta pierwsza, którą opisywałem już ;)

Z tych podanych przez Ciebie linków każda ma coś do roboty!!
Jak nie zawieszenie i rozrząd na starcie, to rejestracja, to klima do nabicia czy szyba do wymiany.... a to tylko w ogłoszeniu już wiadomo:D

Skoro chcesz na to przeznaczyć gotówkę to nie lepiej zainwestować np w coś takiego ??

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10371214 - jak już uparłeś się na tego diesla :P:D

Myślę, że podliczając koszty wyjdzie na to samo :)

Pozdrawiam

Ta alfa wisi już troche na allegro fajna jest ale ciekawe czemu tak długo ją sprzedaje, cena wydaje sie atrakcyjna.

Może i tak ....ale może napisać do jakiegoś kolegi ze śląska (a tych u nas nie brakuje :D) ...i ktoś podjedzie i rzuci fachowym okiem ;)

Jak dla mnie jeżeli nie byłoby jakichś poważniejszych usterek/ wad to.... brałbym jak nic :P
- Bdb wyposażenie, ze zdjęć wygląda na zadbaną, ładnie się prezentuje, ładna felga, ładny kolor :rolleyes: ....czego chcieć więcej ?? :D

Witam wszystkich alfaholików :)
Przymierzam się do kupienia nowego autka i w oko wpadła mi 166'tka. Prosiłbym o spojrzenie fachowym okiem na taką oto Alfę:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10176862
Czy ktoś z forumowiczów mógłby wypowiedzieć się na temat tego autka?

Może jeszcze sprecyzuje że szukam właśnie alfy z V6 2,5 lub 3,0. Ta oferta którą zaprezentowałem wydaje mi się być całkiem atrakcyjna ale martwi mnie że ponad 1000 wyświetleń ma to ogłoszenie-długo się sprzedaje.

Nie jestem takim specjalistą żeby z tych zdjęć wnioskować o stanie auta, ale na marny wynik sprzedaży może mieć wpływ szczerość opisu tego samochodu:

Przebieg jest wysoki (przez co realny) w porównaniu z innymi autami tego modelu. Sam mam diesla z tego samego rocznika i tylko 15 000 km więcej;

Rozrząd do wymiany, czyli zaczynasz jazdę od roboty, w dodatku pw V6 wszyscy zalecają wymiane pompy wody razem z rozrządem, a tej części (stosunkowo drogiej) nie dostaniesz w cenie auta (przynajmniej tak wynika z opisu);

We wnętrzu też jakieś braki - tylko 6 głośników działa, ich wymiana to żaden koszt i praca też niewielka, ale takie opisy zniechęcają;

Felgi nie są oryginalne i wyglądają raczej tanio.

Jak to wszystko zestawisz z innymi ofertami "super okazji" i "mega okazji" z "wnętrzem jak nowe", "gotowych do jazdy" itd. w dodatku z "sybolicznym przebiegiem", a to wszystko za tę samą albo niższą cenę, to oferta nie wydaje się taka świetna.

Także niestety tutaj chyba szczerość sprzedającego działa na jego niekorzyść.

Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie. CO do szczerości sprzedającego to akurat dobrze bo przynajmniej wiadomo na co się człowiek porywa ;) A nie tak jak kiedyś miałem nieprzyjemność pojechałem oglądać prawie idealne auto a okazało się że składak :/
Znalazłem taką jeszcze ofertę:
http://www.moto.allegro.pl/item879072794_alfa_romeo_166_v6.html

I mam parę pytań: czy występowały takie opcje wyposażenia jak ASR, elektrycznie składane lusterka i o co chodzi z funkcją sport jeżeli jest manualna skrzynia biegów? Jeszcze zastanawiam się czy drzwi pasażera są tylko niedomknięte czy źle spasowane?

Cena za rozrząd nie jest jakaś strasznie kosmiczna (dzięki za jej podanie). Ogólnie spodziewam się że ceny części, szczególnie zawieszenia w 166'tce i to z V6 nie będą niskie jak do Cinquecento :D

A ile jest głośników a 166? 8 czy 10? I czy to zależało od wersji wyposażenia? Ja w sumie nie znam tych aut ale jak już może pisałem wcześniej podobają mi się :)

Ostatnia edycja:
Sam jestem ciekaw, co oznacza w skrzyni manualnej funkcja SPORT :) w Automacie wiem, bo mam taka opcję :)
Były opcje wyposażenia z ASR oraz składane elektrycznie lusterka.
Co do głośników to ja mam w swojej 8 sztuk. Cztery z przodu, 2 w tylnych drzwiach i 2 na tylnej półce.

Ostatnia edycja:
Nie jestem takim specjalistą żeby z tych zdjęć wnioskować o stanie auta, ale na marny wynik sprzedaży może mieć wpływ szczerość opisu tego samochodu:

Przebieg jest wysoki (przez co realny) w porównaniu z innymi autami tego modelu. Sam mam diesla z tego samego rocznika i tylko 15 000 km więcej;

Rozrząd do wymiany, czyli zaczynasz jazdę od roboty, w dodatku pw V6 wszyscy zalecają wymiane pompy wody razem z rozrządem, a tej części (stosunkowo drogiej) nie dostaniesz w cenie auta (przynajmniej tak wynika z opisu);

We wnętrzu też jakieś braki - tylko 6 głośników działa, ich wymiana to żaden koszt i praca też niewielka, ale takie opisy zniechęcają;

Felgi nie są oryginalne i wyglądają raczej tanio.

Jak to wszystko zestawisz z innymi ofertami "super okazji" i "mega okazji" z "wnętrzem jak nowe", "gotowych do jazdy" itd. w dodatku z "sybolicznym przebiegiem", a to wszystko za tę samą albo niższą cenę, to oferta nie wydaje się taka świetna.

Także niestety tutaj chyba szczerość sprzedającego działa na jego niekorzyść.

Dwa zdania w kwestii wyjaśnienia z mojej strony jako sprzedającego powyższą:
- jeżeli chodzi o wnętrze to nie ma ono żadnych braków, fakt to był błąd napisać o tych 6ciu głośnikach, ale zapewniam, że działają wszystkie (czerczil przekonasz się jaka jest jakość dźwięku jeśli zdecydujesz się obejrzeć:) ), potwierdzę to nie tylko ja,
- Dawid166 chyba niedokładnie przeczytałeś opis, bo napisałem, że podzespoły do rozrządu są w cenie pojazdu, czytaj z uwagą :),
- felgi swego czasu nie były tanie, 450zł/szt to chyba nie taka niska cena.

Co do mojej uczciwości - rodzice mnie tego nauczyli, poza tym sam nadziałem się już wcześniej na moją pierwszą 166tkę, która miała być taką "mega okazją, nie wymagającą wkładu finansowego" a żeby nią jeździć musiałem wypakować ponad 8 tyś. zł, dlatego uczciwie piszę co jest do zrobienia, nie chcę niedomówień. Decyzję w sprawie kupna podejmuje kupujący nie sprzedający, ja nie będę kłamał ani naciągał żeby tylko wypchnąć auto. Nie na tym mi zależy. Mam powody, które mnie zmuszają do sprzedaży i niestety...

I mam parę pytań: czy występowały takie opcje wyposażenia jak ASR, elektrycznie składane lusterka i o co chodzi z funkcją sport jeżeli jest manualna skrzynia biegów?

czerczil są takie opcje wyposażenia - silniki z większą mocą mają ASR, składane lusterka mają chyba wszystkie 166tki. Jeśli chodzi o funkcję sport (domyślam się, że chodzi o STR) - to opcja powodująca szybsze otwarcie przepustnicy przy mocniejszym naciśnięciu gazu lub szybkiej redukcji z biegu wyższego na niższy, efekt - żwawsza praca silnika, lepsze osiągi, więcej tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/23361-str.html#post265998

Ostatnia edycja:
Może i wszystkie 166 mają składane lusterka - ale nie wszystkie elektrycznie :)

To zapraszam do siebie. :D W mojej możesz to zrobić tylko ręcznie. Czasem się to przydaje w wąskich miejskich uliczkach.

to prawda, sam nie raz już wykorzystałem składanie lusterek w takiej sytuacji :)

Dwa zdania w kwestii wyjaśnienia z mojej strony jako sprzedającego powyższą:
- ...
- Dawid166 chyba niedokładnie przeczytałeś opis, bo napisałem, że podzespoły do rozrządu są w cenie pojazdu, czytaj z uwagą :),
- felgi swego czasu nie były tanie, 450zł/szt to chyba nie taka niska cena.

Wyjaśniam - nie czepiam się, że nie ma części do wymiany rozrządu (zresztą o tym napisałem), ale zwracam uwagę, że warto zainwestować przy okazji wymiany więcej (o jakąś 1/4 jak napisał kolega wcześniej) i dokpupić pompę wody, bo jak rozumiem z opisu jej nie dajesz?

Felgi faktyczine nietanie, może warto zatem napisać zdanie w opisie, bo na zdjęciach tego nie widać (przynajmniej ja nie widzę).

I jeszcze co do uczciwości - GRATULUJĘ postawy, w dzisiejszych czasach trudno ją opisać inaczej niż heroiczna.

faktycznie akurat pompy wody nie mam, ale jeśli jej nie kupię to jest to kwestia dogadania :)
ale spoko, o nic nie mam pretensji, dobrze jest przeczytać opinię od osoby postronnej :)

z postawą nie przesadzajmy, chcę być uczciwy i sam chcę być też tak traktowany, samochód to poważna inwestycja...

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie. CO do szczerości sprzedającego to akurat dobrze bo przynajmniej wiadomo na co się człowiek porywa ;) A nie tak jak kiedyś miałem nieprzyjemność pojechałem oglądać prawie idealne auto a okazało się że składak :/
Znalazłem taką jeszcze ofertę:
http://www.moto.allegro.pl/item879072794_alfa_romeo_166_v6.html

I mam parę pytań: czy występowały takie opcje wyposażenia jak ASR, elektrycznie składane lusterka i o co chodzi z funkcją sport jeżeli jest manualna skrzynia biegów? Jeszcze zastanawiam się czy drzwi pasażera są tylko niedomknięte czy źle spasowane?

Cena za rozrząd nie jest jakaś strasznie kosmiczna (dzięki za jej podanie). Ogólnie spodziewam się że ceny części, szczególnie zawieszenia w 166'tce i to z V6 nie będą niskie jak do Cinquecento :D

A ile jest głośników a 166? 8 czy 10? I czy to zależało od wersji wyposażenia? Ja w sumie nie znam tych aut ale jak już może pisałem wcześniej podobają mi się :)

Znam ten samochód,czasami go widuje! Człowiek mieszka dwa kilometry ode mnie!

Witam. A może slyszał ktoś o jakiejs 166 do sprzedania , woj , malopolskie ??

a jak jest z zawieszeniem do tyłu bo z tego co widziałem u siebie w pracy a pracuje w sieci hurtowni motoryzacyjnych i jest z tym ciężko a jak jest to dość drogo przeważnie TRW ile wytrzymuje takie zawieszenie na naszych drogach bo myśle nad kupnem 156 v6 ale może bym się skusił na 166 v6

Amortyzatory
Powrót