Alfa Romeo 166

• Autor wątku Autor wątku pawelboru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pawelboru napisał:
Alfa 166 kupić, nie kupić???
Kupić. Zadbaną. Czyli za ~20.000zł.
I cieszyć się bezproblemową i bezawaryjną nazwą.
PS: To nie jest auto typowe i awarie/naprawy kosztują więcej niż w Punto. Jeżeli masz tą świadomość to jest ok i będziesz zadowolony.

Kiedys byl temat ze ktos kupil jakas co stala rok na placu, byla zalana itp itd. Wlasiciel jest wsrod nas?? Ciekawi mnie jak sie potoczyla ta historia...

Witam, od dłuższego czasu choruję na AR166 2.4 JTD, w zeszłym roku znalazłem taką w łodzi była piękna, czarna, alu 17", ciemne szyby, jasna tapicerka oraz jak to przystało na alfę drewno w środku, moje pytanie jest takie, czy wartop kupić ten samochód i czy nie zje mnie w kosztach, chodzi mi o części, bo diesel nie powinien wiele palić. :uszy:

sprawdź w niej zawieszenie czy skrzypi czy nie ma luzów na gumach stabilizatora i czy tylne koła nie rozjeźdżają sie tak => /=\ co oznacza ze trzeba wymieniać wachacze ,najlepiej też wyskoczyć nią na droge i dobzre rozpedzić patrząc czy sie odpowiednio zbiera i przy wyższych obrotach ok 4 tys np na 5biegu nie zapalą sie jakieś kontrolki czerwone pod zegarami przy okazji na koleinach sprawdzić czy dupką nei nosi troszke . trzeba sprawdzić tez duperele czy działa ci zmieniarka bo jest droga, czy nawiewy i klimachodzi bo wentylator tez nei jest tani w silniku sprawdzić czy niema wycieków np z uszczelki czy turbiny. popsztykac całą elektryką w srodku sprawdzić światła postojowe, drogowe jeśli są to ksenony koniecznie sprawdzić jak jasno świecą :)hmmm niewiem co jeszcze ;)

sprawdz tez ile jest oleju w silniku bedziesz wiedział czy było dbane no i tak jak pisał kolega zawiecha głowna bolączka
no i z estetyki czy wytarta kierownica i gałka od biegów

Michele87ar napisał:
czy wartop kupić ten samochód
warto

Michele87ar napisał:
czy nie zje mnie w kosztach
zje :lol:

Michele87ar napisał:
chodzi mi o części,
Zobacz na ceny części np. na allegro lub w katalogach internetowych InterCars lub Fota.

Michele87ar napisał:
diesel nie powinien wiele palić. :uszy:
2.4 JTD 136-140KM -> 9,9/7,3/5,7
2.4 JTD 150KM -> 10,4/7,5/5,8
2.4 JTDm 175KM -> 9,9/7,5/6,1 (miasto/średnio/trasa)

A ja grzecznie prosiłem aby tematy w sprawie objawów jak u kolegi Michele87ar, umieszczać w odpowiednim dziale który specjalnie do tego został stworzony :evil:

PORADY PRZY ZAKUPIE

piter34 napisał:
Michele87ar napisał:
warto

Michele87ar napisał:
czy nie zje mnie w kosztach
zje :lol:

Michele87ar napisał:
chodzi mi o części,
Zobacz na ceny części np. na allegro lub w katalogach internetowych InterCars lub Fota.

Michele87ar napisał:
diesel nie powinien wiele palić. :uszy:
2.4 JTD 136-140KM -> 9,9/7,3/5,7
2.4 JTD 150KM -> 10,4/7,5/5,8
2,4 JTD 140 KM 9,9 to duzo podałeś po miescie chyba ze masz ciezką nogę

Kupić warto i to BARDZO, a jak lubisz oszczędzać to daruj sobie na wstępie bo jak koledzy piszą w razie awarii leżysz :P :| Ja mimo wszystko złego słowa o niej nie powiem :mrgreen:

Nie wiem czy to chodzi o 166 czy ogólnie ale u mnie w 156 średnie spalanie z przewagą miasta wychodzi 6,5 - 6,8 l / 100km. Na trasie spokojnie 4-5 l / 100 km.

Qki napisał:
Nie wiem czy to chodzi o 166 czy

Spalanie podane jest dla 166-ki. Dla 156 2.4 175KM spalanie to 8,9/6,7/5,5

Qki napisał:
ogólnie ale u mnie w 156 średnie spalanie z przewagą miasta wychodzi 6,5 - 6,8 l / 100km.
Liczone przy dystrybutorze czy wzięte z komputera pokładowego?
W mieście Krakowie (dojazdy do/z pracy) spokojnie zrobiłbyś 10 litrów ;)

Qki napisał:
Na trasie spokojnie 4-5 l / 100 km.
Jak na razie moje 1.9 140KM jeden raz zaliczyło cykl "cały czas w trasie" i wyszło spalanie 6,07l (prędkości od 80-90 do 140-150kmh)

Michele87ar napisał:
Oj warto.
Michele87ar napisał:
czy nie zje mnie w kosztach, chodzi mi o części, bo diesel nie powinien wiele palić.
Oj zje, zawieszenie, silnik pamietaj nie będzie przecież nowy, nie oczekuj że auto które w zakupie kosztowało grubo ponad 100.000zł będzie w eksploatacji tanie tylko dlatego że to diesel. To co zaoszczędzisz na benzynie pójdzie na serwis.

piter34 napisał:
Qki napisał:
Nie wiem czy to chodzi o 166 czy

Spalanie podane jest dla 166-ki. Dla 156 2.4 175KM spalanie to 8,9/6,7/5,5

Qki napisał:
ogólnie ale u mnie w 156 średnie spalanie z przewagą miasta wychodzi 6,5 - 6,8 l / 100km.
Liczone przy dystrybutorze czy wzięte z komputera pokładowego?
W mieście Krakowie (dojazdy do/z pracy) spokojnie zrobiłbyś 10 litrów ;)

Qki napisał:
Na trasie spokojnie 4-5 l / 100 km.
Jak na razie moje 1.9 140KM jeden raz zaliczyło cykl "cały czas w trasie" i wyszło spalanie 6,07l (prędkości od 80-90 do 140-150kmh)

Ostatnio jeździłem 80% po mieście + dojazd do domu licząc jako te 20% trasy to z dystrybutora - a raczej z baku wyszło mi spalanie 6,8l/100km. W mieście jak to w mieście korki światła i powoli, na trasie rozpędzanie ostre jazda potem na małych obrotach..

Przy spokojnej jeździe jak się już ustatkuje prędkość to na prawdę można zejść do 4,5l/100km.

Qki napisał:
Ostatnio jeździłem 80% po mieście + dojazd do domu licząc jako te 20% trasy to z dystrybutora - a raczej z baku wyszło mi spalanie 6,8l/100km. W mieście jak to w mieście korki światła i powoli, na trasie rozpędzanie ostre jazda potem na małych obrotach..
Zazdroszczę warunków jazdy. Wychodzi na to, że moje 1.9 paliłoby na Twojej trasie ok. 6,5 litra ;)

[166] Czy ktoś tą Bellę oglądał?

Witam wszystkich...
Noszę się z zamiarem kupna Alfy 166. Jestem dosyć mocno zdecydowany :twisted:

Teraz małe pytanko
Czy ktoś może widział tą Bellę???
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5836537

Jeśli tak to proszę o info....

I jeszcze pytanko... Czy po nr.VIN można w ASO sprawdzić historię auta ???
Jeśli tak to ile to kosztuje i jak to wygląda...

Pozdrawiam wszystkich

"Pełna wersja wyposażenia"?
Czyżby w 166 nie montowano np. szyberdachu lub kurtyn powietrznych? :roll:

Re: [166] Czy ktoś tą Bellę oglądał?

bastan napisał:
[...]
Czy ktoś może widział tą Bellę???
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5836537
[...]
I jeszcze pytanko... Czy po nr.VIN można w ASO sprawdzić historię auta ???
Jeśli tak to ile to kosztuje i jak to wygląda...

Pozdrawiam wszystkich

zdjęcia robione w lecie wiec auto juz co najmniej pół roku stoii... to oczywiscie nie do końca świadczy o jego złym stanie - może w okolicach Mielca nikt alf nie lubi... ale...
jesli auto było serwisowane w servisach autoryzowanych to powinniens poznac cała jego historie...

Amortyzatory
Powrót