3.0 V6 12V i 2.0 V6 turbo, pierwsza jednostka świetnie pasuje do tego auta, lubi raczej pracować w srednim zakresie obrotów i jej charakterystyka przez to świetnie pasuje do tej klasy i gabarytów auta, spalanie jakoś nie zabija, kolega użytkujący auto z tym silnikiem spokojnie w miescie potrafił się w 15l/100km zmieścić
Mam ten silnik, wcześniej na skrzyni ręcznej teraz na automacie. W 15ce spokojnie się idzie zmieścic, a na ręcznej skrzyni przy emeryckiej jeździe wychodziło nawet i 12-13. Jak na klasę pojemnościową to nie jest wiele.
Tylne zawieszenie jest stalowe- tulejki to groszowe sprawy, bardziej kłopotliwa jest ich wymiana. Przednie- to MacPhersony, więc też wielkich kosztów nie ma. Nadwozie było cynkowane, z podwoziem jeśli nie stało na trawie albo na błotnistym terenie też nie powinno byc nader ruszone korozją-a myślę, że ta informacja może byc ważna jeśli miałeś "okulara" z TEJ serii którą mam na myśli. Dlatego też jest ważne auto bezwypadkowe, bo takie po kolizji to korozja będzie jeśc.
Klimatyzacja, co kupowałem 164 to nie działała- ale w obu przypadkach problemem okazywała się nieszczelna chłodnica klimy. Po wymianie problemu nie było, a klimatyzację ostatni raz nabijałem 1,5 roku temu.
Koszty przykładowych części do 3.0:
-filtr powietrza ok.30zł
-filtr oleju 24 zł
-filtr pyłkowy 32 zł
-wahacz przedni: 189 zł
-sworzeń wahacza 50 zł
-łącznik stabilizatora: 29 zł
-za 4 tuleje na tył łącznie dałem 35 zł
-świeca NGK do 06412: 7 zł / szt.
-regulator napięcia do alternatora: 50 zł
-chłodnica klimy- element najdroższy-2 lata temu: 500 zł
2.5 litra 5 cylindrów i mocy 125 KM
taki silnik 5 cylindrowy to był, ale w Alfa 6 na rozrządzie OHV tylko ta miała 105 KM.