Alfa Romeo 164

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T omek napisał:
-cena rozrządu 2200tys(to nie zart, nie ma zamienników,sam wariat ok 1200zł)

z ciekawości zapytałem o wariator dzisiaj w ASO..

cena - ok 550zł ..

więc - nie jest zle :)

T omek napisał:
wydając 3000 zł na samą wymianę rozrządu

Wymiana rozrządu w technologii łańcuchów w każdej marce jest drogie.

a gdzie dotać nowy?

wogole jest do "dostania"?

[164] 3.0 V6 tania okazja?

Witam!
Mam okazję kupić Alfę 164 V6 z 1992 roku, na gazie, skóra, klima (do nabicia) za 3000zł. Ma ona pewne usterki:
-cieknie płyn z przekładni kierowniczej właściciel powiedział że jest do wymiany)
-wybite sworznie na wahaczach
-drobne poprawki lakiernicze (małe wgniotki, rysy, brakuje kilku listew, znaczka itp)

poza tym blacharsko wydaje się ok, silnik w miarę ładny, bez wycieków, rozrząd nie rzęzi, zawieszenie z tyłu ciche, elektryka we wnętrzu działa (chyba wszystko)

Powiedzcie mi teraz czy wymiana maglownicy i wahaczy (ew. sworzni) sprawia jakieś szczególne problemy czy standardowo jak we włoskich autach ;) ?
no i co jeszcze mam sprawdzić żeby nie wpakować sie na minę?

pozdrawiam

Podstawa- musi być bezwypadkowa. 164 jak każda inna Alfa to taka konstrukcja że nie wybacza uchybień po ponownym złożeniu po jakimś dzwonie. Sam się o tym przekonałem i nie szukam 164 za małe pieniądze.

Tanio kupujesz dużo dokładasz 8)
Lepiej od razu dołożyć i cieszyć sie jazdą :wink:

Sworznie na wahaczach to niedroga impreza. Ostatnio wymieniałem tylne tuleje w przednich wahaczach i właśnie sworznie. Impreza kosztowała mnie jakieś 350 zł. W ASO sam wahacz bez montażu to ok 600. Zdecydowanie gorzej z maglownicą.

wymiana przekladni to powazny problem [koledze sie udalo bez wyjmowania silnika] wachacze to drobiazg swoznie 45 zl tuleje 35zl mialem kilka 164 3v6 najwarzniejszy jest silnik stan nadwozia .drogie sa tlumiki [900zl za dwa] tanich zaniedbanych nalezy unikac .Sam taka kupilem wydalem na naprawy prawie 3000tys a nadal bylo cos do zrobienia

Hmm czyli widzę że muszę się poważnie zastanowić...
pawel olszewski napisał:
wymiana przekladni to powazny problem [koledze sie udalo bez wyjmowania silnika]
dlaczego jest to problem? słaby dostęp?

Generalna zasada, jak coś mało kosztuje to i tyle samo jest warte. Jak masz możliwość to sprawdź cenę modelu który cię interesuje w infoekspercie. Jak to co chcesz kupić jest tańsze to radze uważać. jak nie masz dostępu do infoeksperta to podaj mi dane auta to sprawdzę wartość.

[164] Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Witam chce obejzec twin sparka z 1996r moze wiecie na co zwrocic szczegolna uwagge?dzieki i pozdrawiam

Przede wszystkim- czy bezwypadkowa. Kiedy łańcuch był robiony, jak głośno będzie chodził tzn że kwalifikuje się do wymiany, po za tym stan ogólny samochodu. Wyświetlacz w konsoli centralnej jak nie działą to nic wielkiego się nie dzieje- te wyświetlacze poprostu siadają i nic się z tym nie zrobi.

fiergloo napisał:
Kiedy łańcuch był robiony, jak głośno będzie chodził tzn że kwalifikuje się do wymiany

Łańcuch do starych TS jest praktycznie nie osiągalny, a jeśli będzie głośno chodził to można go naciągnąć (przerabiałem temat) naciągnięcie nie zajmie więcej jak 15 min i potrzebne sa do tego min. 2 osoby

Uwage zwracaj przede wszystkim na rdze, jeśli gdzies jest to znak ze cos było robione, te auta nie ulegają korozji bez żadnych konkretniejszych przyczyn.
Zwróc uwage na górne mocowania amortyzatorów (lubią sie wybić).
Zobacz też czy opony sa równo zużyte, auto musi jechac prosto.
Wycieki na silniku i jego prace czy obroty będą skakać.
Jeśli alfa ma gaz to zobacz czy jest sekwencja, jeśli nie to kolektor raczej nie może byc plastikowy, a w tych alfach po lifcie montowane były własnie plastikowe.
Zwróc uwage na rocznik na szybach.
I posłuchaj czy słychac pompe wspomagania przy kręceniu na postoju.
I czy klima sprawna, jeśli własciciel ci powie że trzeba tylko napełnic układ to nie musisz mu wierzyc napewno będzie cos wiecej do roboty. Możesz sprawdzić jedynie czy działa sprzęgiełko spreżarki klimy, wlącz ją na postoju przy włączonym silniku, jesli usłyszysz inna prace silnika (tak jak by był obciązony) to znaczy ze sprzęgiełko jest ok, klima jest wyłączona wtedy gdy na przycisku ECON świeci się zielona dioda, jak zgaśnie wtedy klima jest włączona.

sprawdz czy nie kopci przy wysokich obrotach pod obciazeniem i czy olej w silniku jest w miare czysty (po tym bedziesz wiedzial czy bylo dbane)

ogólnie auto jest mało awaryjne, części (jak są) to są tanie (oryginalne drogie ;) )

QBA napisał:
Zwróc uwage na górne mocowania amortyzatorów (lubią sie wybić).

Górne łożyska akurat drogie nie są a wpływają nieco na jazdę itd. U mnie są do wymiany

Amortyzatory
Powrót