P
plancior
Guest
a ja się zgadzam z kolegą Planciorem, równiez anty gaz![]()
Planciu, no przecież pisałem: przy stacji wydajesz mniej. Co prawda, coraz mniej.. ale sumarycznie ocen wszystkie koszta eksploatacji auta, jak będziesz je sprzedawał. Ale wszystkie: odpal sobie browara, usiądź w fotelu, pisz i licz. Od momentu zakupu do momentu sprzedaży.
Szalenie będziesz zdziwiony, jak Ci wyjdą takie same kwoty z grubsza.
Jeszcze bardziej się zdziwisz i okulary spadną Ci z nosa, jak być może wyjdzie, ze za diesla płaciłeś więcej.
A jak ci wyjdzie jednak ze diesel był tańszy, odpowiedz sobie na pytanie: czy warto byłoby zapłacić więcej ale słuchać rasowego dzwięku silnika, rano, przed wyjsciem do pracy, na parkingu, czy też przytykać uszy na dźwięk żałosnego klekotania obudzonego w środku zimy bociana?
Plancior, jak jedziesz na wakacje, lubisz sobie zjeść coś fajnego w super restauracyjce z miłym klimatem? Więcej zapłacisz niż za pizze w Pizza Hut ale ..... No własnie, ale![]()
No widzisz, ja takie kalkulacje to przy każdym aucie robiłem.
159 mam od marca zeszłego roku. W tym czasie przejechałem nią ponad 50tys km. Za pierdoły, które trzeba było naprawić w przeciągu tego czasu wydałem niecałe 1tys zł. Wymiany olejów, filtrów, czyli serwisówka kosztuje mnie ok 600zł, no ale to są koszta, które i przy benzynie ponosisz.
Kalkuluj Pingwin, czy jednak diesel się opłaca czy nie.
Nie wiem dlaczego, ale argument o awaryjności aut z jednostkami diesla zawsze przeważa w takich dyskusjach. Tylko na szczęście, diesle nie zawsze się tak sypią jakby to fani benzyny chcieli.
Poza tym benzyniak również lubi się popsuć i z tego co ja wiem, to jeśli chodzi o markę AR to jednak częściej niż diesel.
Co do smrodu... Nic takiego się nie czuje w przypadku 159. Kopcenia również nie ma.
Klekot? No niestety jest, ale to nie traktor więc człowiek po krótkim czasie na to uwagę nie zwraca. Sprawdźcie sobie HDi, tam wyciszenie i wytłumienie na nic się nie zdaje, kultura pracy silnika jest fatalna (na podstawie 2.0HDi w 206).
A po wakacjach będzie mod na 180KM/400Nm i to daje frajdę