• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zdecydowanie lepszy temat odkopany, niż zakładany kolejny nowy taki sam. :D
Jeśli przebieg 190 tys. jest autentyczny, a olej był zmieniany co max 20 tys. km, to bym się nie obawiał. Prześwietlić ją jak każde auto przed kupnem i tyle. W TBi problemy z M32 zdarzały się już bardzo rzadko, kojarzy mi się tylko 1 przypadek na forum. Turbiny przez rzadką zmianę oleju (zapychające się sitko w kanale olejowym) potrafiły padać, ale nie ma tam zmiennej geometrii, więc ewentualna regeneracja powinna się zamknąć poniżej 1000zł.
Możesz przybliżyć przypadek Tbi z problematyczną M32? Może nazwa wątku lub użytkownika?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Olej należy wymieniać nie rzadziej niż co 12-15 tys km w silnikach z turbodoładowaniem. To, oraz pozostawianie pracującego na luzie silnika przez minutę, półtorej po dłuższej jeździe na wysokich obrotach, to dwa kluczowe elementy dla żywotności turbiny.
Nie należy wierzyć producentom zalecającym wymiany np. po 30 tys km.

No i stałem się kolejnym posiadaczem Alfa Romeo 159 TBI w wersji Ti :) Trafił mi się naprawdę piękny egzemplarz za naprawdę rozsądne pieniądze. Wielkie dzięki wszystkim, którzy piszą na forum o silnikach TBI gdyby nie wy skończyłbym pewnie z Jtdm ;)

No i brawo!! Wśród wszechobecnych jtdm, Tbi jeszcze w Ti to fajna sprawa. Też chciałem kupić ale przy moich dużych przelotach za paliwo dużo bym dopłacał. Na felgach 19 cali, na autostradzie to i 12 by wciągał.

No właśnie chyba Ty Szymon mi kiedyś pisałeś o realnym spalaniu i jakoś tak mnie to zahamowało :)

no to jakie jest to realne spalanie TBi?? w mieście? na trasie bez łamania prawa, czyli 140 autostrada?

no to jakie jest to realne spalanie TBi?? w mieście? na trasie bez łamania prawa, czyli 140 autostrada?

Ja realnie w Warszawie przy normalnej jeździe, czasem depnę czasem nie to mam między 12-14 litrów na 19 calowych kołach. Przy 140 stałej prędkości jest około 12 litrów. Ostatnio jak miałem 17stki założone (głównie jeżdżę po mieście i drogami szybkiego ruchu) to komputer z 5 tys. km pokazywał 11,4. Aczkolwiek jeżdżę szybciej niż dopuszczalne prędkości. Na 19stkach średnio jest wyraźnie powyżej 12. Przynajmniej u mnie, przy moim stylu jazdy.

Dla porównania 2.0 jtdm na 19- tkach w lecie przy prędkości autostradowej 140-150 komp pokazuje ok. 7.5. Kiedyś leciałem w nocy czyli przy zerowym ruchu nonstop 160 na tempomacie przy maks doładowanym aucie (wyjazd na wakacje) to po 160 km pokazało 8.1 aczkolwiek komp zaniża dokładnie 0.7 l.

W mojej byłej Brerze TBi, przy w miarę spokojnej jeździe:
- miasto 12-15 l
- trasa ok. 8-10 l
- autostrada przy tempomacie ustawionym na 140 km/h, 10,5-11,5 l
- przy ostrej jeździe w górach, 15 l

Ostatnia edycja:
No właśnie. U mnie różnica między 17-tkami i 19-tkami to niecały litr/100 a w benzynie pewnie jeszcze więcej.

Porównywalne z moim 240- konnym Busso :)

no to spalanie ogromne..... szokująco wysokie, jak na silnik 200 konny. :(
Na pewno nie jest to silnik super oszczędny, ale moim zdaniem spalanie jest akceptowalne. Mi spalał od 6,5 l do 15 l w zależności od trasy i stylu jazdy. Średnie spalanie z całego mojego posiadania Brery to niecałe 10 l. TBi pali trochę mniej 2,2 JTS i jednak wyraźnie mniej od 3,2 JTS.

- - - Updated - - -

Porównywalne z moim 240- konnym Busso :)
Porównywalnie ale jednak TBi pali trochę mniej. Poza tym nie zapominajmy o sporej masie Brery/159, bo to ma też istotny wpływ na spalanie.

Mimo kliku wad TBi, ciągnie mnie do tego silnika - w mojej opinii bardzo udana konstrukcja, i chętnie bym jeszcze do Brery z TBi wrócił :)

Też słyszałem, że przy emeryckiej jeździe da się zejść do niskich wartości tylko ten silnik fajnie się wkręca i kto będzie wolno jeździć ? :)

No właśnie - to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jeżeli ktoś jeździ głównie w trasie, to przy normalnej jeździe, z wyprzedzaniem i z depnięciem od czasu do czasu, w 10 litrach spokojnie można się zmieścić. Moim zdaniem dramatu nie ma, choć oczywiście jak ktoś szuka oszczędnego silnika to będzie zawiedziony.

Amortyzatory
Powrót