• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja z tego samego powodu nie chipuje 2.0 jtdm. Jak się ma Busso w innym aucie to nie ma sensu...sorry za offtopic :)

Jeśli robisz trasy to nie ma sensu takie auto.

Generalnie robię 1 trasę 150km tygodniowo, w obie strony. Poza tym po mieście.

Z innymi modelami niż 159 podszedłbym standardowo: więcej jeżdżę po mieście, więc benzyna.
Tyle tylko, że 1,75 Tbi i 1,8 MPI są dość specyficzne i rzadkie, a JTS nie chcę.

1.75 Tbi to jedyna benzyna jaką bym kupił. Reszta albo dużo pali i nie jedzie albo jedzie ale dużo pali i jest awaryjna.

1.75 Tbi to jedyna benzyna jaką bym kupił. Reszta albo dużo pali i nie jedzie albo jedzie ale dużo pali i jest awaryjna.

Ale sam masz diesla? :)

Niemniej, moje wnioski są podobne, będę szukał Tbi, tyle że jest rzadki i drogi.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Jest mało, ale nie jest na tyle mało, by nie znaleźć. Jest droga (nie tyle droga, co droższa) i nie kupisz jej jak takiego 1.9 JTD od 20-25 tysięcy a musisz wyłożyć za dobry egzemplarz około 40 000zł. Ja już swoją znalazłem i niebawem będę finalizował transakcję i mam nadzieję będę szczęśliwym posiadaczem 159 SW w TBI - w mojej ocenie również jest to jedyny rozsądny wybór jeśli chodzi o benzynę w 159.

Ale sam masz diesla? :)

Niemniej, moje wnioski są podobne, będę szukał Tbi, tyle że jest rzadki i drogi.

Sam mam diesla bo robię 30 tys km rocznie ale jak szukałem to chciałem TBi tyle, że w Ti na feldze 19 pali już mało rozsądnie i były dużo droższe od diesli średnio nawet 2 tys euro. Nie było sensu.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Jest mało, ale nie jest na tyle mało, by nie znaleźć. Jest droga (nie tyle droga, co droższa) i nie kupisz jej jak takiego 1.9 JTD od 20-25 tysięcy a musisz wyłożyć za dobry egzemplarz około 40 000zł. Ja już swoją znalazłem i niebawem będę finalizował transakcję i mam nadzieję będę szczęśliwym posiadaczem 159 SW w TBI - w mojej ocenie również jest to jedyny rozsądny wybór jeśli chodzi o benzynę w 159.

No właśnie, 10-15 tysięcy różnicy to całkiem sporo (%) przy takim samochodzie.

Pochwal się jak już nabędziesz :)

Sam mam diesla bo robię 30 tys km rocznie ale jak szukałem to chciałem TBi tyle, że w Ti na feldze 19 pali już mało rozsądnie i były dużo droższe od diesli średnio nawet 2 tys euro. Nie było sensu.

Sam strzelam multum kilometrów rocznie. Zapewne u Ciebie na względzie było niskie spalanie diesla na trasie.. ale i tutaj TBi może zaskoczyć. Sądzę, że 8L w trasie przy rozsądnej prędkości jest do uzyskania i ogólna różnica jazdy w trasie między dieslem a TBi nie jest na tyle znacząca, by rezygnować z TBi - ale to tylko moja ocena - w mieście to już wygląda trochę inaczej, ale myśle że rozsądnie 12L po Krakowie dałoby się uzyskać. Piszę to po rozmowie z ludźmi, którzy mieli do czynienia z TBi, bądź je własnie użytkują.

No właśnie, 10-15 tysięcy różnicy to całkiem sporo (%) przy takim samochodzie.

No i tutaj dochodzimy do małego meritum :) TBi na rynku jest znacznie mniej, przez co ten model jest znacznie również droższy od JTD czy JTS. O Ti już nie mówię, bo tego jest mało i będzie chyba tylko coraz mniej w sprzedaży. Ja swoją w SW i dosyć fajnym wyposażeniu wykładam około 45 000zł brutto - cena być może jeszcze ulegnie negocjacji, więc sami oceńcie czy to dużo, czy mało. Przebieg znikomy - 90 000km , zużycie środka praktycznie żadne. Sami zatem oceńcie za ile można wyłapać TBi i w jakim stanie. Moim zdaniem lepiej dołożyć i mieć fajne autko do którego przez jakiś czas prawdopodobnie niewiele dołożysz niż kupić kopalnię bez dna za mniejsze pieniądze i wiecznie dokładać.

Moim zdaniem to 10-15 tysięcy dopłaty jest warte zachodu, jeśli chodzi o TBi.

Sam strzelam multum kilometrów rocznie. Zapewne u Ciebie na względzie było niskie spalanie diesla na trasie.. ale i tutaj TBi może zaskoczyć. Sądzę, że 8L w trasie przy rozsądnej prędkości jest do uzyskania i ogólna różnica jazdy w trasie między dieslem a TBi nie jest na tyle znacząca, by rezygnować z TBi - ale to tylko moja ocena - w mieście to już wygląda trochę inaczej, ale myśle że rozsądnie 12L po Krakowie dałoby się uzyskać. Piszę to po rozmowie z ludźmi, którzy mieli do czynienia z TBi, bądź je własnie użytkują

Ostatnio jechałem z kumplem przez jakieś 30 km prędkością emerycką on moją 2.0 jtdm, ja jego Tbi i wyszło ok. 2 litrów różnicy. Z tym że diesel na 18 a Tbi na 17. Na autostradzie ta różnica już wzrośnie do 3-4 litrów szczególnie w Ti bo już o to tu kiedyś pytałem użytkowników. Ja codziennie jeżdżę autostradą przynajmniej 100 km. Nie byłoby to rozsądne dopłacać do Tbi żeby mieć większe koszty utrzymania. Osiągi porównywalne. Gdyby był wyraźnie mocniejszy i miał rasowy dźwięk to co innego :)

Ostatnia edycja:
Gdyby był wyraźnie mocniejszy i miał rasowy dźwięk to co innego :)

Zawsze można pokombinować z tłumikiem :)

U mnie pewnie skończy się tak jak to często tutaj już bywało - będę szukał Tbi, zniechęci mnie cena i trudność w znalezieniu odpowiedniego egzemplarza i stanie na JTDm.
No ale nie spieszy się - pojeżdżę na razie 147.

Sam strzelam multum kilometrów rocznie. Zapewne u Ciebie na względzie było niskie spalanie diesla na trasie.. ale i tutaj TBi może zaskoczyć. Sądzę, że 8L w trasie przy rozsądnej prędkości jest do uzyskania i ogólna różnica jazdy w trasie między dieslem a TBi nie jest na tyle znacząca, by rezygnować z TBi - ale to tylko moja ocena - w mieście to już wygląda trochę inaczej, ale myśle że rozsądnie 12L po Krakowie dałoby się uzyskać. Piszę to po rozmowie z ludźmi, którzy mieli do czynienia z TBi, bądź je własnie użytkują.
Powiem Ci - bardzo optymistyczne założenia masz. W trasie 8 litrów? Bez ani jednego wyprzedzania, przy stałej 100 km/h na małych kołach - da się. Pytanie, jak długo uda Ci się tak jeździć? W mieście 12? No mnie w Warszawie się nie zdarzyło, a poruszam się przede wszystkim w weekendy i raczej gdy nie ma ruchu - owszem nie jadę powoli. Ostatnia podróż autostradą dla przykładu moja - 160 km/h na tempomacie przez 300 km - 13 litrów na dystrybutorze. Albo skoro masz inne doświadczenia to może moja pali dużo więcej od wszystkich innych.

Powiem Ci - bardzo optymistyczne założenia masz. W trasie 8 litrów? Bez ani jednego wyprzedzania, przy stałej 100 km/h na małych kołach - da się. Pytanie, jak długo uda Ci się tak jeździć? W mieście 12? No mnie w Warszawie się nie zdarzyło, a poruszam się przede wszystkim w weekendy i raczej gdy nie ma ruchu - owszem nie jadę powoli. Ostatnia podróż autostradą dla przykładu moja - 160 km/h na tempomacie przez 300 km - 13 litrów na dystrybutorze. Albo skoro masz inne doświadczenia to może moja pali dużo więcej od wszystkich innych.

Ostatnio wracałem TBI 1200km, większość przez Niemcy, na tempomacie bądź ze stała prędkością +140, średnia z całej wyszła coś koło 118km/h. Spalanie pod dystrybutorem niecałe 9l więc nie jest najgorzej. Myślę że da się osiągnąć przy spokojniej jeździe drogami ekspresowymi wynik niższy. Nie popadajmy w paranoje. Górna granica spalania zależy przede wszystkim od fantazji kierującego i nie ma się co licytować.

Powiem Ci - bardzo optymistyczne założenia masz.

Napisałem wyraźnie - "dałoby się uzyskać 12L" - co oznacza, że jest to możliwe. Wszystko zależy od nogi, ale w Polsce temat spalania jest tak wrażliwy, jak auto, które w liczniku ma więcej niż 200kkm ;)

W dyskusję się jako taką wdawać nie będę - każdy ma swoje doświadczenia i każdy wie ile na paliwo wydaje i niech tak zostanie a pytania o spalania są trochę bez zasadne.. każdy inaczej jeździ, ot co :)

Ostatnia edycja:

kolego, TBI pali bardzo dużo....

- - - Updated - - -

Ostatnio wracałem TBI 1200km, większość przez Niemcy, na tempomacie bądź ze stała prędkością +140, średnia z całej wyszła coś koło 118km/h. Spalanie pod dystrybutorem niecałe 9l więc nie jest najgorzej. Myślę że da się osiągnąć przy spokojniej jeździe drogami ekspresowymi wynik niższy. Nie popadajmy w paranoje. Górna granica spalania zależy przede wszystkim od fantazji kierującego i nie ma się co licytować.

bardzo rozsądna opinia

Ostatnio jechałem z kumplem przez jakieś 30 km prędkością emerycką on moją 2.0 jtdm, ja jego Tbi i wyszło ok. 2 litrów różnicy. Z tym że diesel na 18 a Tbi na 17. Na autostradzie ta różnica już wzrośnie do 3-4 litrów szczególnie w Ti bo już o to tu kiedyś pytałem użytkowników. Ja codziennie jeżdżę autostradą przynajmniej 100 km. Nie byłoby to rozsądne dopłacać do Tbi żeby mieć większe koszty utrzymania. Osiągi porównywalne. Gdyby był wyraźnie mocniejszy i miał rasowy dźwięk to co innego :)

Tygodniowo robisz 500 km dieslem, więc w porównaniu z TBi jesteś jakieś 70 zł ,,do przodu'' tygodniowo, 280zł miesięcznie, rocznie to już nawet nie mówie, diesel ma swoje plusy.

Trafi cię regeneracja wtrysków i wymiana dwumasy, zaślepienie lub nowy egr, jakieś problemy z dpf i masz 5 lat oszczędności z głowy. Eksploatacja to mnie tylko paliwo :)

Trafi cię regeneracja wtrysków i wymiana dwumasy, zaślepienie lub nowy egr, jakieś problemy z dpf i masz 5 lat oszczędności z głowy. Eksploatacja to mnie tylko paliwo :)

To się zgadza, czyli kupując 159 JTDm MOŻESZ nie uzyskać żadnych oszczędności w stosunku do zakupu 159 Tbi. Z reguły jednak uzyskasz, jeśli takie usterki Cię nie dopadną.
Poza tym, jak rozumiem, Tbi też jest awaryjne, tyle tylko, że ma inne standardowe przypadłości niż JTDm. Być może też jest ich mniej.

Korzystając więc z okazji, że znalazło się kilka osób, które pochwaliły się doświadczeniami ze spalaniem - jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o awaryjność Tbi?

W przypadku awaryjności nie pomogę, mam ją zbyt krótko aby mówić o jakiś konkretnych przypadłościach. Na pewno wiem że jest tam ta sama skrzynia co w 1.9 jtdm o oznaczeniu M32, już zdążyłem ją "poznać" :-))

Amortyzatory
Powrót