Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
co do mojego profesjonalizmu zalecam ostrożność , piszac w ten sposób i tak sie zachowujac sympatii na forum nie zdobedziesz , tyle z mojej strony , jak zuważyleś nie mam nic do powiedzenia , a le chociaż nie chwale sie motoryzacyjną ignorancja, milego pobytu na forum

Co do lenistwa motoryzacyjnego nie interesuje mnie motoryzacja, wiem gdzie wlewa się płyn do spryskiwacza i sprawdza olej i to mi wystarcza.

To zazdroszcze portfela :-) w przypadku alfy
Bo jak sam troszke nie lizniesz zeby wiedziec.chociaz co powinni zrobic to oni ( serwis jakis ) beda robic.co beda chcieli a ty bedziesz placil za ich zachcianki
No i potem lament jakie.to ujowe i drogie
;)

Nie wiem co odpisać gdyż sa tu sami profesjonaliści i znawcy, ale nadal nie znam odpowiedzi np. odpowiedni zamiennik oleju to będzie taki. Klikamy już prawie dwa dni i tylko klikamy i nikt nie umie odpisac . Bocian właśnie chciałem się dowiedzieć jakiego oleju uzywac aby ,nie dorabiać serwis ale problemem jest to ze nikt nie umie mi doradzić .

Witam. Nie jestem ekspertem, zawodowym mechanikiem ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Każdy producent w instrukcji obsługi samochodu podaje normy jakie musi spełniać olej silnikowy, olej do skrzyni biegów. Moim zdaniem jaki byś nie kupił olej w sensie jakiej marki, spełniający wymagania producenta będzie dobry. Ludzie dorabiają ideologię, kupują wynalazki a nie biorą pod uwagę prostych czynników. Po pierwsze kupujesz samochód używany więc już swoje przejechał. Po drugie sam będziesz nim jeździł ile? 2-3 lata, przez ten czas przejedziesz ile 50kkm? 70kkm? przecież nie możliwe jest żeby przez taki dystans miało znaczenie jakiego od jakiego producenta będziesz miał olej. O wiele ważniejszy jest fakt co ile kkm wymieniasz ten olej. Ja zawsze wymieniam co 10-12kkm, nie wierzę w durne longlife. Wielu ludzi szczególnie za granicą wymienia olej co 30kkm, przez co po 150kkm silnik masz cały zaszlamiony (o lie jest takie słowo :)). Jeździłem na agipie, mobilu, castrolu, teraz mam znów mobila i w żadnym samochodzie nie odnotowałem negatywnych skutków używania któregokolwiek z tych olejów. Reasumując moim zdaniem to parcie na zakup jak najdroższego "najlepszej marki" oleju to kwestia bardziej psychologiczna. Wymieniaj częściej kupuj olej spełniający normy, różnicy w jeździe nie odczujesz.

Ok rozumie i dzięki za bardzo konkretna odpowiedz co do oleju jaki mam zastosować do Alfy 159TBI abezus bardzo jasno mi wytlumaczyłeś. Widze ze najlepiej wyjde na tym jak pojade jednak do serwisu dziekuje wszystkim za udzieloną mi pomoc i wskazówki i oczywiście poradę jeszcze raz dziekuje , co do wymiany zawsze wymieniam olej co 15 tys km nie ważne czy osobowy czy dostawczy . Uważam mój problem za załatwiony a temat zamknięty

No tak ale cały sęk w tym że żadnym olejem nie zrobi krzywdy dopóki będzie spełniał wymagania producenta. Fakt że to jest samochód turbo doładowany więc trzeba jednak zwracać uwagę na normy, natomiast ja do służbowego seicento leję co mam pod ręką, wczoraj sprawdzałem stan oleju nie było nic. Bagnet był tak suchy że w głowie się nie mieści. Dolałem litrę jest na minimum, wniosek? W silniku był niecały litr oleju od co najmniej 5kkm i samochód jakoś jeździł. Tak że generalnie z przymrużeniem oka trzeba traktować te spinki z zalewaniem jak najlepszego oleju. Z samochodem się nie żenisz, pojeździsz dwa, trzy lata, jeśli przez ten czas będziesz lał normalny olej nie od kosiarki, nic złego się z silnikiem nie stanie. Jakbym już chciał się bawić w wyrzucanie pieniędzy w błoto wolałbym liqui moly, millersa...

A ja polecam po prostu częste wymiany oleju, który spełnia wymagania producenta. Osobiście leję do Tbi mobil1 i mam zamiar wymieniać go co 10 tys. (mam zamiar bo mam to auto dopiero parę miesięcy i wymieniałem olej przy pierwszym serwisie w PL). Mam jeszcze 166 jtd i tam też olej co 10 tys. wymieniam.

Witam!Posiadam taki samochód z tym silnikiem i jak do tej pory jestem zadowolony z oleju który zaleca producent czyli Selenia . Mam też zaufanego człowieka w alfie i powiedział ze te oleje są po prostu dobre. Wiem że niektórzy decydują się na Mobila i tez jest ok. Wiec uważam że jak masz problem z dostępem do serwisu to możesz zalać Mobilem ale decyzja jest Twoja jak i twój samochód.

pozdrawiam

Witam!Posiadam taki samochód z tym silnikiem i jak do tej pory jestem zadowolony z oleju który zaleca producent czyli Selenia . Mam też zaufanego człowieka w alfie i powiedział ze te oleje są po prostu dobre. Wiem że niektórzy decydują się na Mobila i tez jest ok. Wiec uważam że jak masz problem z dostępem do serwisu to możesz zalać Mobilem ale decyzja jest Twoja jak i twój samochód.

pozdrawiam

A jak nie masz dostepu do serwisu to nie mozesz zalac seleni ? Przeciez ten olej mozna kupic normalnie w sklepie. Tylko trzeba brac w metalowych puszkach. W plastikach trafiaja sie podrobki...

Wazne zeby byl P. E. a taki jest tylko w 2l puszkach

pozdrawiam

jaki przebieg oraz ile zmian oleju do tej pory ? Jestes pierwszym uzytkowniem ? Tak z ciekawości pytam ;)

http://www.forum.alfaholicy.org/for...at_rzeka_jaki_olej_lejecie_polecacie-602.html

http://www.forum.alfaholicy.org/for...at_rzeka_jaki_olej_lejecie_polecacie-603.html

Dodano po 5 minutes:

Jest tez w 5l plastikach.

5l plastik:

http://allegro.pl/selenia-k-5w40-5l-praga-gratisy-i4531218439.html

2l metal:

http://allegro.pl/olej-selenia-k-p-e-pure-energy-5w40-multiair-2-l-i4578072248.html

gdzies czytałem ze do tbi w qv jest inny olej selenii niż do cywilnej tbi, ale nie wiem czy to akurat chodzi o ta selenie performer

http://allegro.pl/olej-selenia-performer-5w40-2-litry-api-sj-c-i4560837991.html

Ostatnia edycja:
dajcie spokoj z tą selenia, firma to promuje bo mieli umowy podpisane i tyle
wiele innych rodzajów olejów jest równie dobre
moja 159 seleni nawet nie widziała a jezdziła aż miło

Apropos porad przy zakupie i spalania. W niedzielę przejechałem niecałe 300 km zgodnie z przepisami po drogach krajowych (pełno policji...) i komputer pokazał spalanie na poziomie 7,4 litra.
Apropos tego spalania - proszę pamiętać, że w lecie jeżdżę na 19 calowych felgach. Teraz przy założeniu 17 i zimowych opon przy takiej samej trasie i podobnym stylu jazdy komputer pokazuj 6,7 litra. W mieście też spalanie wyraźnie spadło mimo mniejszych temperatur. Także zarówno ciężar 19 calowych kół, jak i opory toczenia robią sporą różnicę.

Jestem na kupnie 159 z ostatnich roczników i z uwagi na duże przebiegi w grę wchodzi raczej 2.0 jtdm I chip na 200KM. Od kiedy usłyszałem o 1.75tbi to myślę o tym silniku jako alternatywie tylko nie wiem po co. Z tego co czytam jest dynamiczny ale nie brzmi wiec skoro 90% jazdy u mnie to trasa a z tego 60% to autostrada i 150km/h na tempomacie to czy jest sens kupować tbi skoro spalanie będzie ok. 3 l wyższe? Czy dobrze rozumuję?
Ktoś z Was zrobił chip na 240KM I 400Nm. Ciekaw jestem jak ze spalaniem po takim podrasowaniu?

jestem na kupnie?
to po polsku napisane:)?
panowie, szanujmy kraj i język:) jesteśmy alfistami, elitą fanów moto w Polsce:)

Nie mam danych odnośnie kilogramów (ktoś ma?), ale prawdopodobnie silnik TBI jest lżejszy od JTD, więc mniej masy nad (czy przed)przednimi kołami - to już jest baaaaardzo duża zaleta.
No dźwięk, zakres obrótów itd, to oddzielne tematy.

Amortyzatory
Powrót