Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kurde spalanie TBi jest troche za duze w 159 jednak za duza masa do ciagniecia. Jak na super nowoczesny silnik roznica miedzy archaicznym 3,0v6 w spalaniu nie powala. Jak jade Gtv kolo 100-120km/h to tez mi spali z 8/9 l
Różnica w nowych turbobenzynach ujawnia się jedynie przy spokojnej jeździe przy stałej prędkości. Wtedy 200 konne auto staje się oszczędne , natomiast gdy się depnie i przyciśnie to będzie palić tyle co jego odpowiednik N/A. Jedynie turbo diesle mają w miarę równe spalanie niezależnie od stylu jazdy (w sensie różnica w granicach +50%, a nie jak w benzynie nawet +100%)

No w porównaniu z turbo benzyną to w miarę równe. Ja mam średnie 8l, przy ostrej jeździe skoczy do 12l. W turbobenzynie o podobnej mocy miałbym średnie ok 9-10l a przy ostrej jeździe pod 18l.
Tak samo jak się patrzy na jazdę przy dużych prędkościach. Czy jadę 120, czy 150, czy 180 to spalanie waha się w granicach 7-10l, w turbobenzynie będzie to większa różnica.

Krs na prezydęta!!!

co wnosi ten bezsensowny wpis do dyskusji? Poza tym, ze pokazuje twoją bezsilność merytoryczną?

No w porównaniu z turbo benzyną to w miarę równe. Ja mam średnie 8l, przy ostrej jeździe skoczy do 12l. W turbobenzynie o podobnej mocy miałbym średnie ok 9-10l a przy ostrej jeździe pod 18l.

spalania TBI w wysokosci 18 l nie potwierdzam. Przy ostrej jezdzie było to około 15 litrów, do 16 max. TBI pali sporo ale nie aż tak.

co wnosi ten bezsensowny wpis do dyskusji? Poza tym, ze pokazuje twoją bezsilność merytoryczną?

spalania TBI w wysokosci 18 l nie potwierdzam. Przy ostrej jezdzie było to około 15 litrów, do 16 max. TBI pali sporo ale nie aż tak.
Ja również nie potwierdzam. Przy ostrym i częstym przyspieszaniu jest rzeczywiście 15 - 16 litrów. 18 To komputer pokazywał jak stałem przez 40 min w korku, gdzie zrobiłem jakieś 2,5 kilometra.

Sorry, może nie wyraziłem się jasno. Pisałem akurat o 240 konnym dieslu (w Audi) i 245 konnej benzynie (w BMW).
Ale ogólnie chodzi mi o to, że jeśli mamy turbo benzynę i turbo diesla o porównywalnych mocach to rozstrzał zużycia paliwa będzie większy w przypadku benzyny.

Dzisiaj była awaria u wujka, ale czytałem ze bezpośredni. Podobnie jak 1.9 i 2.2 jts. Na pośrednim jest tylko 1.8 mpi.

Apropos porad przy zakupie i spalania. W niedzielę przejechałem niecałe 300 km zgodnie z przepisami po drogach krajowych (pełno policji...) i komputer pokazał spalanie na poziomie 7,4 litra.

Poniżej 8 da radę ale trzeba się na prawdę pilnować na każdym kroku. Zero frajdy z jazdy. No chyba tylko z tego, że się osiągnęło cel, a potem gaz i przyjemne wciskanie w fotel na 3 i 4.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Panowie do silnika Alfa 159 1750 TBI stosowaliście może ten olej CASTROL EDGE FST 5W-30 5L lub proszę o podpowiedz jaki zastosować ,jako zamiennik zamiast tego jaki stosuje serwis

Ostatnia edycja:
Jednak po przeczytaniu kilku opinii bardzo chwala CASTROL EDGE i wskazują ze jest to marka której można ufać . Co do zapytania jest nadal aktualne ale odpowiedzi i porady raczej oczekuje od uzytkownikow Alfy z takim własnie silnikiem 1750 TBI

Ja zadałem konkretne pytanie do osób ,które potrafią konkretnie odpowiedzieć lub maja takie auto i taki silnik i wiedza z doświadczenia a nie odsyłać mnie na inne fora aby szukać odpowiedzi
a ja odpowiedzialem wlasnie tak z powodu o ktorym powinienes wiedziec ,"lenistwo"

Jednak poproszę o pomoc profesjonalistę lub na osobe która cos ma do powiedzenia na ten temat na tym forum na pewno jest . Co do lenistwa pracuje dość dużo na pewno powyżej 300 godzin miesięcznie po prostu samochod jest 5 letni a zlikwidowano salon Fiata i Alfy w Płocku najbliższy to ponad 100 km na naprawy jeżdżę Autotraper w Łodzi a olej nie widzę sensu . Co do lenistwa motoryzacyjnego nie interesuje mnie motoryzacja, wiem gdzie wlewa się płyn do spryskiwacza i sprawdza olej i to mi wystarcza.

Amortyzatory
Powrót