Alfa Romeo 159 TBi

Kupujący 159 TBI: nie słuchajcie bredni że ten silnik za słaby jest. Nie jest. 200 KM i jego charakterystyka dla tego auta jest w sam raz. Jedyna wada: za cichy, nie brzmi. Innych wad brak. Nawet turbiny się trzymają, mimo kilku lat ujeżdzania (za wyjątkiem policji: oni zajadą wszystko....):)

z ciekawosci zapytam, dlaczego:
[TABLE="class: layout_simpletable, width: 700"]
[TR]
[TD="class: label, bgcolor: #DDDDDD, align: right"]Prędkość maksymalna:[/TD]
[TD="class: value, align: center"]235 kmh[/TD]
[TD="class: value, align: center"]240 kmh (+5)
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
prezentuje sie tak marnie, takie krotkie przelozenia?

Charakteristika silnika jest taka. Poniżej zdjęcie z auta po programie na 235 koni. Niestety, powyżej 5000 tyś silnik dostaje zadyszki i tyle. Powyżej 5500 nie ma kompletnie czego szukać. O tym pisałem .cześniej - to silnik benzynowy z charakterystyką diesla ;)
75.jpg

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

Charakteristika silnika jest taka. Poniżej zdjęcie z auta po programie na 235 koni. Niestety, powyżej 5000 tyś silnik dostaje zadyszki i tyle. Powyżej 5500 nie ma kompletnie czego szukać. O tym pisałem .cześniej - to silnik benzynowy z charakterystyką diesla ;)
75.jpg

www.delta-HF.com

Zgadza się, że od 235km/h nie ma co szukać, na jakiejś włoskiej stronie doszukałem się jednak że brera TBi jest ograniczona właśnie do 235km/h. Rozpędziłem się do około 240 ale to tylko że było lekko z górki. Faktycznie się muli przy 230, tylko że do 220 jakoś spoko przyspiesza.
Silnik może rewelacja nie jest, ale już mi się słuchać nie chce,że 3,2 czy 2,4 są lepsze - tylko dodajcie że może na prostej, bo w zakręcie lecą przodem o niebo bardziej niż TBi, QV nie leci co prawda ale "to nie ja wtedy prowadzę samochód". Dla mnie alfa nie robi już prawdziwie sportowych samochodów (zobaczymy co będzie z 4C?).
Jakbym chciał sportowy samochód to bym nie kupił alfy... W kontekście jakość/cena nie znalazłem nic lepszego... 90% czasu jadę za kimś i się na dłuższą metę ciesze, że jest w środku cicho a samochód wydechem niczego nie udaje. Silnik nie brzmi - to wiadomo, ale akcent świszczącej turbiny przy rozpędzaniu jest miły.
Odnośnie pomiarów robionych stoperem - pewnie każdy z jtdm robi to Tag Heuerem... W innych wątkach na temat jtdm jakoś to posiadaczom tych silników nie przeszkadzalo... Zgodzę się, że są obecnie silniki z podobną pojemnością i lepszą charakterystyką, tylko to co mnie zadowalało było o 100kzł droższe i więcej, no i dźwięku też nie było...

Rozumiem, że co do tych prędkości maksymalnych, to sprawdzacie z GPS'em, a nie z licznikiem, a to zdjęcie jest zrobione dużo wcześniej niż maksymalna uzyskana prędkość ...
Z GPSem też różnie bywa, ale raczej jest to bardziej ufne urządzenie do sprawdzania takich rzeczy ?!

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że co do tych prędkości maksymalnych, to sprawdzacie z GPS'em, a nie z licznikiem, a to zdjęcie jest zrobione dużo wcześniej niż maksymalna uzyskana prędkość ...
Z GPSem też różnie bywa, ale raczej jest to bardziej ufne urządzenie do sprawdzania takich rzeczy ?!

To zdjęcie jest zrobione gdy auto przestało się rozpędzać dalej. GPS pokazywał wtedy niemal identyczną prędkość.

www.delta-HF.com

75.jpg

www.delta-HF.com

dzięki za wyjaśnienie - szczerze mówiąc to mnie zaskoczyłeś. Myślałem, że z tym silnikiem będzie można cuda wyczyniać jak np. w VW 1.8T..

mam wrazenie. ze szukacie ideału, jaki nie istnieje. I gdzie wy te 240 popylacie:))?

w niemcowni abo na zamkniętym odcinku w PL - da się

mam wrazenie. ze szukacie ideału, jaki nie istnieje. I gdzie wy te 240 popylacie:))?

ostatnio pomykałem "bzykiem" na pewnej autostradzie i przelotową miałem 220-230, a tu nagle prawie mnie zdmuchnał ciężki kaliber na 4kołach - nawet nie widziałem co to za model tak przeleciał obok - dogoniłem a tu Pani w 370Z:eek:

Da się.swoim T.S.,często pomykam 160-180,to tylko mną buja, jak mnie mijają,ostatnio skoda superb,przeleciało,koło mnie przy 180,jak znikający punkt i nie na autostradzie.Ale bardziej,chyba,chodzi o obroty i wyprzedzanie.

Da się.swoim T.S.,często pomykam 160-180,to tylko mną buja, jak mnie mijają,ostatnio skoda superb,przeleciało,koło mnie przy 180,jak znikający punkt i nie na autostradzie.Ale bardziej,chyba,chodzi o obroty i wyprzedzanie.

acha, czyli jezdzisz 180 w Polsce i to nie po autostradzie... Zabiłeś już kogoś może? tak pytam, z ciekawosci.

Jeżdżę 20 lat,różnie, w sumie prze Alfę,naprawdę szybko,nie miałem, do tej pory,żadnej kolizji,odpukać.Na dzień,dzisiejszy 1 pkt,za parkowanie.Trzeba,tylko z głową.A,uwież,widziałem dziesiątki makabrycznych wypadków i głównie,to,nie prędkość była przyczyn,tylko głupota,gorzała i niestety jak to w życiu pech.

no pech, jak to w życiu. Dziecko wybiegnie na drogę, albo jeleń a ty odbijasz na drugi pas, zeby w jelenia nie walnąć i walisz w inne auto... albo znienacka wyjedzie pijak na rowerze...
No pech. Jesli twój to spoko. Giń jak chcesz. Jesli czyjś, to jestes niestety drogowym mordercą. Jechałem z Zielonej Góry w niedziele... od południa jest tam ruch po jednym pasie w kazdą stronę i pobocze. Niestety dość szerokie. W efekcie na tej drodze robią się ciasne cztery pasy...
No a tacy mocni grzeją ile wlezie, wiadomo, ze kazdy zjedzie, prawda?

takim ludziom trzeba zabierać prawo jazdy, dożywotnio.

no pech, jak to w życiu. Dziecko wybiegnie na drogę, albo jeleń a ty odbijasz na drugi pas, zeby w jelenia nie walnąć i walisz w inne auto... albo znienacka wyjedzie pijak na rowerze...
No pech. Jesli twój to spoko. Giń jak chcesz. Jesli czyjś, to jestes niestety drogowym mordercą. Jechałem z Zielonej Góry w niedziele... od południa jest tam ruch po jednym pasie w kazdą stronę i pobocze. Niestety dość szerokie. W efekcie na tej drodze robią się ciasne cztery pasy...
No a tacy mocni grzeją ile wlezie, wiadomo, ze kazdy zjedzie, prawda?

takim ludziom trzeba zabierać prawo jazdy, dożywotnio.

Ano... Autostrada, 2-3 pasy ruchu... Pijak na rowerze, dziecko...

"Obywatelu, A gdyby tu w przyszłości stało przedszkole..."

www.delta-HF.com

Temat o 200 konnej alfie oraz przepisowej jezdzie... Po co kupowac 200 konny samochod jesli jezdzimy super przepisowo? Zeby szczycic sie tym ze taki mamy? Troche slabe.

abezus, a może, żeby poza terenem zabudowanym, wyprzedzić TIR-a nie martwiąc się o to, że zdążymy ?! Idąc tym tokiem, to po co komuś 100 KM, skoro na każdym rodzaju drogi, przepisowe limity prędkości, można osiągnąć w Tico... Tylko polecam tym Tico na polskich drogach, wykonywać manewry wyprzedzania.

Pozdrawiam

Ano... Autostrada, 2-3 pasy ruchu... Pijak na rowerze, dziecko...

www.delta-HF.com

ZAcytuje co napisaleś wyżej:
Da się.swoim T.S.,często pomykam 160-180,to tylko mną buja, jak mnie mijają,ostatnio skoda superb,przeleciało,koło mnie przy 180,jak znikający punkt i nie na autostradzie

- - - Updated - - -

Abezus: Mar0s mna rację: moc potrzeba ci jest dla bezpiecznego wykonywania manewrów drogowych a nie do pędzenia 180 na godzine "nie na autostradzie". To jest abecadło kierowcy: nie znasz go?

- - - Updated - - -

Abezus: Mar0s mna rację: moc potrzeba ci jest dla bezpiecznego wykonywania manewrów drogowych a nie do pędzenia 180 na godzine "nie na autostradzie". To jest abecadło kierowcy: nie znasz go?

Amortyzatory
Powrót