Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Oj,nie to żebym był fanem niemieckiej myśli technicznej,ale 2.0 Tfsi to naprawdę świetne silniki (pomijając pewne wady konstrukcyjne).Daleko TBI do porównywania z nimi.
.
Jeli masz takie zdanie to napisz konkretnie w czym jest tak potężna przewaga, bo ja po krótkiej jeździe Golfem GTI VI nie padłem na kolana. Podobna moc, podobny maksymalny moment, ogólnie podobne osiągi jak Giulietty QV tylko wszystko jakby bardziej sterylne, mniej emocjonujące. Być może jakbym więcej jeździł to zauważył bym różnice na plus dla niemca ale w takim przypadku stwierdzenie,że TBI jest daleko do TFSI, jest mocno przesadzone.
Na bazie owych niemal 100% pozytywnych opinii swego czasu pobiegłem do salonu po 159tbi. Po jeździe próbnej się rozczarowałem. Większość znajomych wyśmiała mnie gdy mówiłem dlaczego przekonana, że na siłę szukam powodu żeby się na to auto obrazić. Tyle, że mi naprawdę charakterystyka tego silnika nie przypadła do gustu. To nie jest psioczenie "bo tak" - zwyczajnie tak uważam po jeździe tym autem. Nie twierdzę, ze jest to najgorszy silnik benzynowy świata - po prostu mógłby być lepszy.w nic sie nie wczuwam, reaguje na litanie narzekań, jakimś dziwnym trafem prawie 100 procent opinii fachowych z gazet moto twierdzi, ze TBI to bardzo udany silnik i jesli poleca sie 159, to albo z mocnym jtdm albo wlasnie z TBI, niemal zawsze odradzając słabe diesle, silnik MPI oraz JTS.
Co do sprzedazy 159, znow jakas obsesja... zeszło tych aut około ćwierć miliona przez 7 lat, strasznie mało, strasznie. Owszem, mniej jak 156 ale czemu tak było pisalismy sto razy.
159 padło ofiarą polityki Fiata, to prawda, durnowata umowa z GM dała temu modelowi wielki ciężar i dziadowskie silniki, ale na pewno dziadowskim silnikiem nie jest TBI.
159 przez swoja małą praktycznosc (ciasno z tyłu, mały bagaznik, długi nos, spore spalanie) nie był faworytem do sprzedaży nigdy. I tak moim zdaniem ponad 200 tysiecy sztuk to całkiem OK.
Przez dlugi nos kumpel nie kupił tego auta, mieszka w szeregu, gdzie zbyt stromy jest podjazd. Wiem, wiem, mógl sobie podjazd przeprofilować ale przykład moim zdaniem jest dobry.
A co do pomiaru stoperem, daj spokoj chłopie ze swoją jedną sekundą. Fabryka podaje, ze 7,7. Nam wychodziło,wielokrotnie około 8, czasem mniej. I tyle, nie robilem tego zeby coś udowadniać, napinac sie, sprawdzac fabryke, ale dla wlasnej przyjemnosci z ciekawosci. A do samego stopera jeszcze: do pewnego momentu biegi olimpijskie mierzono stoperami. I jakos sie o sekunde nie mylono. Rekord na setkę, ten co wytrzymał tak długo, od lat 60 tych, mierzony był ręcznym stoperem. Kompletnie mi zwisa, czy bedzie to 7.4, czy 8,1, sprawdziłem sobie, ze jest to faktycznie około 8 sekund i tylko o to mi chodziło. Czy teraz rozumiesz, czy nadal bedzie temat stopera wałkowany bez sensu?
Trafiłeś chyba na jakiś zmęczony model,chyba że pochodzacy z USA ( tam te silniki mialy 180km).W skrócie: 2.0 TFSI mają po 15-20km gratisu i dobre 30-40Nm.Reakcja na gaz w autach z tymi silnikami jest naprawdę dobra.TU nie chodzi o ilość momentu przy danych obrotach,tylko o reakcję turbospręzarki i samej długości dolotu.Mało tego,zakres obrotów jest o min 1000 obr większy,co jest małą przepaścią.Przełożenia biegów również są bardzo fajnie zestrojone.W TBI jedynka i dwójka sa mega króciutkie,tak jak w dieslach.
Jeździłem Golfem sprowadanym z Niemiec i nie twierdzę, że był słaby. Faktycznie kręcił się wyżej niż TBI (ale 1000 obrotów to lekka przesada) i miał dłuższe przełożenia. Dawało to lekką przewagę na mieście ale na trasie wydawał się mniej elastyczny niż QV. W Giulietcie bardziej czuć było moment obrotowy. GTI ma faktycznie głośniejszy wydech ale to topowy Golf, QV to raczej samochód klasy GT niż ostry hotchatch, więc nic dziwnego że chcieli ją maksymalnie wyciszyć żeby wygodnie leciało się w długiej trasie.
Dalej twierdzę, że TBI to chyba jeden z niewielu siników podobnej mocy na rynku, który może konkurować z TFSI. Nie twierdzę ze jest lepszy ale na pewno porównywalny. Gdyby tak nie było GTI VI nie miało by gorszych czasów na torze niż QV (w teście AUTO Motor i Sport).
Może nie koniecznie w odpowiednim temacie ale lepszego nie znalazłem. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie jest realne spalanie alfy 159, chodzi mi konkretnie o silniki benzynowe - TBi i 2.2 JTS. Chcę kupić, taką alfę i chciałbym wiedzie czy te 15 km robi różnicę w dynamice i w spalaniu jeśli tak to jaka jest ta różnica. Chciałbym poznać wasze doświadczenia co do spalania, dynamiki tych silników. Wiem, że pewnie TBi lepiej ciągnie, ale nie mogę się zdecydować, który silnik wybrać.
Może nie koniecznie w odpowiednim temacie ale lepszego nie znalazłem. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie jest realne spalanie alfy 159, chodzi mi konkretnie o silniki benzynowe - TBi i 2.2 JTS. Chcę kupić, taką alfę i chciałbym wiedzie czy te 15 km robi różnicę w dynamice i w spalaniu jeśli tak to jaka jest ta różnica. Chciałbym poznać wasze doświadczenia co do spalania, dynamiki tych silników. Wiem, że pewnie TBi lepiej ciągnie, ale nie mogę się zdecydować, który silnik wybrać.
http://vtech.pl/k/chiptuning-tuning-Alfa-Romeo-159-1.75-TBi-147kW-200KM.html
To tylko tabelka, czy coś ruszyło z tematem? 250hp i 400nm, już swoje by robiło.