• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa Romeo 159 SW by Goora

• Autor wątku Autor wątku Goora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no jak tak patrze to coraz bardziej żałuje ze ja sprzedałem;D

No Alfa aktualnie u doktora. Alternator wyzionął ducha, więc wpadnie Magneti Marelli, bo nie lubię półśrodków ;)
Do tego wymiana przednich łączników, bo już dawały o sobie znać, i lewy, górny wahacz, bo zaczął trzeszczeć jak stara szafa :rolleyes:
Na deser jeszcze nowy akumulator co by wszystko grało jak należy. Poprzedni był jeszcze od nowości :eek:

Jak będzie grzeczna u doktora to znowu dostanie jakieś pierdółki w prezencie za dobre sprawowanie ;)

ahhh no rzeczywiście łapie za serducho jak się te zdjęcia ogląda :D niech ta ślicznotka się dobrze sprawuje :D

Alternator i zawieszenie zrobione. W najbliższym czasie jestem już umówiony na kompletny przegląd klimy (wszystko działa ok, ale lepiej sprawdzić) i kompleksowe czyszczenie wnętrza :)
To by chyba było na tyle ze spraw serwisowych. Na nic więcej (na szczęście) nie narzekam póki co. Będzie można powoli zająć się dodatkami ;)

Jaki kolor zacisków proponujecie do Grigio Stromboli :)? Waham się pomiędzy srebrnym, czerwonym i złotym.

Ładny kolor bo przynajmniej brudu na niej nie widać i słuszne czarne wnętrze... :)
Felg współczuję, bo wiem co oznacza ich mycie... :)
Plany mamy podobne co do pewnych zmian więc 3mam kciuki... :)

No to kolejny raport. W sumie fajerwerków nie ma póki co.

Franczeska na początku miesiąca przeszła pełny przegląd klimy z ozonowaniem u forumowego kolegi questounico (pozdrawiam :) ) i wspomniany wcześniej detailing wnętrza u kolegów z eRBe.
Niestety nie zrobiłem zdjęć przed, ale postaram się uzupełnić wkrótce fotki po, żeby było widać jak to wygląda. Może koledzy z eRBe jakieś fotki podrzucą ;) Skóry zrobiły się miękkie i matowe. Ogólnie to była dobra inwestycja.

Z rzeczy eksploatacyjnych nie ma co robić, więc można wziąć się za dodatkowe frukty :) Z planów na najbliższy czas:
Dzisiaj odbieram wideorejestrator, a w sobotę powinno udać się zamontować. Zbierałem się do tego jak pies do jeża, ale wreszcie zawita w aucie.
No i mam nadzieję, że zbierze się wymagana ilość osób na grupowe chipowanie u Cinka to wpadnie w lipcu trochę muskułów. Zapisywać się Panowie :P

A tak z ciekawości to jaki wideorejestrator wybrałeś? Sam sie noszę z zakupem ale tyle tego jest, ze głowa boli.

Długo szukałem, czytałem, ale w końcu zdecydowałem się na Mio MiVue 366. W budżecie w okolicach 400-500 PLN to chyba najkorzystniejszy wybór moim zdaniem.

Coś takiego:
attachment.php

Załączniki

• 368_Combo_copy_tif.jpg
    368_Combo_copy_tif.jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 410
Franczeska była na siłowni :D

Na początek gruntowne sprawdzenie na hamowni. Autko w dobrej kondycji jak na swój wiek i przebieg. Ślimak dmucha jak należy choć nie obyło się bez wykrycia usterki. Map sensor nie działał prawidłowo i poszedł do wymiany. Poza tym turbina i wtryskiwacze wypadły dobrze. Dwumas póki co również daje radę.

Ale do gęstego. Pomiar serii z usuniętym DPFem wypadł bardzo fajnie. Seria utrzymana.
151 KM/325 Nm (katalogowo powinno być 150/320)

Po paru rolkach i grzebaniu przez Marcina stanęło na 183 KM/370 Nm. Usunięty DPF i zaślepiony EGR.

Program średni z głową. Można było powalczyć o więcej, ale bardziej interesowała mnie fajna kreska niż duże cyferki. Obcięty niuton na początku wykresu, aby oszczędzać dwumas.

Wrażenia? A jakie mają być. Jest lepiej :lol: Przy 150 na autostradzie i dodaniu gazu nie czuć żadnej zadyszki.
Wracając do domu zrobiłem ponad 200km, więc miałem okazję potestować od dróg lokalnych po autostradę. Jest fajnie :)

W międzyczasie, jak to w Alfie, wpadł w końcu wideorejestrator, więc nic mi nie umknie ;)

Ostatnia edycja:
łooo jak fajnie;)
Dwumasa musi być dobra bo jest prawie nowa;D
ładnie, ładnie ;)
cieszę się ze wszystko jest tak jak sądziłem, ta Bella naprawdę jest w dobrym stanie;) Liczę na spota;)

No to teraz nie dość, ze piekna, to jeszcze silaczka :-) . Jak sprawuje sie wideorejestrator mio? Jest cenowo dużo powyżej najpopularniejszego low endu i dlatego zastanawia mnie jak wrażenia.

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

Łukasz, na pewno w Bieszczady połazić się wybiorę, więc szykuj flaszkę, bo spotkanie nieuniknione ;)

ArcoMancino, przyznam, że daje radę. Co prawda nie miałem okazji nagrywać za dużo w nocy, ale wydaje mi się, że to w miarę dobry zakup był. Dużo czytałem i w kręgu zainteresowań był inny produkt (dużo tańszy), ale jednak chciałem wyśwetlacz w razie komuś pokazać na miejscu, co może mieć kluczowe znaczenie.

Mocowanie wymyśliłem swoje, bo seryjne nie trzyma się szyby w ogóle. Żenada. Dokręciłem do czujnika zaparowania szyby. Jest ok, tylko lekko drży, więc coś muszę z tym zrobić, ale swoje zadanie już spełnia i to najważniejsze ;)

Ostatnia edycja:
Zrobie sobie fote ze wszystkimi AR z którymi miałem do czynienia:D

Łukasz, na pewno w Bieszczady połazić się wybiorę, więc szykuj flaszkę, bo spotkanie nieuniknione ;)

ArcoMancino, przyznam, że daje radę. Co prawda nie miałem okazji nagrywać za dużo w nocy, ale wydaje mi się, że to w miarę dobry zakup był. Dużo czytałem i w kręgu zainteresowań był inny produkt (dużo tańszy), ale jednak chciałem wyśwetlacz w razie komuś pokazać na miejscu, co może mieć kluczowe znaczenie.

Mocowanie wymyśliłem swoje, bo seryjne nie trzyma się szyby w ogóle. Żenada. Dokręciłem do czujnika zaparowania szyby. Jest ok, tylko lekko drży, więc coś muszę z tym zrobić, ale swoje zadanie już spełnia i to najważniejsze ;)
Goora w góry przyjezdza i na dodatek w gosci bez flaszki;)??No nie tego jeszcze nie bylo;)

A to u was nie gospodarz przyjmuje gosci ?
Trzeba samemu miec prowiant?

prowiant prowiantem bociek ale w gosci zawsze flakon trzeba wziac;).Ty jak zwykle musisz cos napisac.Tu na forum nie potrzeba siana a i tak duzo jest bociana:D

Jako, że każdy mod cieszy, a ten temat to niejako pamiętnik co u Franczeski było robione, więc kolejny wpis.
Tak się złożyło, że we Franczesce nie miałem popielniczki. Łudzę się, że nikt w niej nigdy nie palił i niech tak zostanie ;)
Tym sposobem nie było nawet gdzie wyrzucać drobnych śmietków, więc wpadła gustowna ori popielniczka :P

Przed:

Po:

Wszystko oczywiście ładnie mieści się pod zamknięciem.

To by było na razie na tyle ;)

Pięknie;)
Ona była ale w stanie nie za fajnym wiec lepiej było bez;)

Tęsknie za nią czasem;D

Kuźwa Łukasz, a ja musiałem kupować specjalnie :P!
Ta za to jest w stanie świetnym, wypachniona i kupiona od kolegi z forum, więc wszystko w rodzinie ;) Gdzieś muszę żumy do gucia wyrzucać.

Amortyzatory
Powrót