• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24v Azzurro Fantasia z Lublina ...

W jakim sensie regulowany?? Nie mogę sobie wyobrazić o co chodzi.

Ramiona które będą zespolone z drążkiem który widać na fotce, będą miały mocowania pod łącznik w 3 różnych miejscach, w miarę wydłużania ramienia siła stabilizatora maleje, w drugą stronę rośnie, dzięki różnym punktom mocowania będę mógł dobrać sobie twardość.

Była chwila więc coś am znowu wieczorem podłubałem przy moim wynalazku. Wczoraj w ciągu dnia odebrałem boczne "płetwy" stabilizatora z cięcia wodą więc trzeba było stabilizator złożyć w całość. Oryginalny stabilizator ma około 14mm, mój wynalazek ok. 18,7mm plus jest to drążek skrętny więc i sztywność całkiem inna, boczne płetwy mają mocowania w 3 punktach więc można będzie ciut dobrać sztywność w miarę potrzeby. Zostało już tylko oczyścić elementy po cięciu wodą, pomalować, zrobić mocowania do budy i wrzucić do auta, później przyjdzie pora na łączniki stabilizatora na ubibalach, seryjne nie mają już racji bytu, rozpadną się moment.
dscn9522d.jpg

dscn9523v.jpg

dscn9525u.jpg

dscn9527oi.jpg

dscn9532k.jpg

Ostatnia edycja:
Genialne, Grzesiek coraz bardziej mnie zadziwiasz:)

Jak się chce szybkie auto w zakrętach i nie bardzo ma się chęć płacić 300ojro za stabilizatory Eibacha to trzeba jakoś sobie radzić (inna sprawa że nie do końca mi pasują). Do kompletu na przód mam stabilizator z GTA, jak okaże się za miękki to i na przód coś się zrobi twardszego jeszcze. Kolejny etap prac będą to tylne poprzeczne wahacza rurowe na unibalach, no i może w końcu wezmę się za skończenie przednich regulowanych górnych wahaczy i się negatywy poustawia trochę większe.

Ostatnia edycja:
Bardzo fajny potwor:) pozostaje tylko zyczyc powodzenia w dalszych modyfikacjach no i czekamy na jakies filmiki ;) Pozdrawiam

O widzisz, to się przedni może u nich zrobi koło 26mm średnicy. THX za info.

Grześ coś nowego w projekcie? Może jakieś turbo?? :)

Grześ coś nowego w projekcie? Może jakieś turbo?? :)

Nie w tym roku ...

Generalnie auto po ostatniej imprezie odstawiłem w kąt i tak stoi już 3 tydzień nawet nie odpalane, teraz całkiem co innego mam na głowie. Dostanie serwis olejowy końcem czerwca, nowe slicki na przód bo po ostatniej imprezie zjechałem na płótnie już ;] i znowu upalanie ;]

Grześ buduje (...coś...) i zarobiony jest po pachy. I alfa stoi... Wiem jak to jest bo sam tak kiedyś miałem.
Patrzysz jak inni spacerują z dziećmi, albo snują się z kąta w kąt, albo z piwkiem w ręku patrzą przez parę godzin jak ty latasz z taczką jak głupi... i nie masz nawet czasu żeby się napić. Potem jesteś tak zmęczony, że zasypiasz przy stole przy kolacji. I alfa stoi...

Grzesiu pożyczyłbym blokad do v6. Sprawa nie nagląca ale przydałyby się. Kiedy można by zadzwonić żebyś odebrał? (Odp priv)

Grześ buduje (...coś...) i zarobiony jest po pachy. I alfa stoi...

Co zrobić taki zawód sobie człowiek wybrał to ma. Obecnie mam na głowie przebudowę energetyki na 4 odcinkach budowanej ekspresówki S17, budowa pędzi pełną parą, mobilizacja pełna, praca 7 dni w tygodniu praktycznie nie mówiąc już o godzinach ... A do tego urządzanie odebranego mieszkania żebym się nie nudził ;]

Ale jak to się mówi odpocznie się po śmierci ;]

Grześ ja wiem co ty budujesz, jaka to kołomyja i jaka odpowiedzialność. To nie żarty i nie przelewki. Jak twoja alfa stoi nie odpalana 3 tygodnie to sobie wyobrażam... - ty jeszcze wiesz jak się nazywasz?
Napisałem wcześniej "drogi na euro" ale zmieniłem na "coś" - taka autocenzura - bo sam nie napisałeś a ja zawsze coś wychlapię i potem muszę przepraszać...
Wiadomość odebrałem, zadzwonię wg namiaru.

Fajnie jakby mimo wszystko udało Ci się wybrać na Zlot, z chęcią bym pooglądała te twoje wszystkie zmiany w alfince ;D
Pozdrawiam ;D

Grzesiek. Ty zmagasz sie z projektem, ja zmagam sie z angielskimi mechanikami. Mianowicie zakupilem > http://www.ebay.co.uk/itm/Alfa-Rome...+Make:Alfa+Romeo|Model:GT&hash=item4ab810e01b

Tlumik od alfy gt v6. No i myslalem, ze pojade sobie do warsztatu - gdzie buduja cale wydechy na miejscu - i mi wspawaja nowa koncowke tak zeby pasowalo do mojej GTA. A gdziezby tam! Pan rozlozyl rece i mozna rzec ze wysmial mnie. Powiedzial, ze on nie potrafi takich rurek spreparowac bo nie ma warunkow technicznych zeby tak ta koncowke powyginac.

Oryg gta>

156 GTA OEM box 1.jpg

Doskonale wiesz o co biega bo w gt masz taki wydech a w swojej 156 puche od gta. Powiedz mi czy to naprawde jest taka filozofia majac gietarke ? :D

Zalamka ogolnie, co tu poczac.

Ostatnia edycja:
Wasyl w GT pucha ma wyjścia na wprost, w 156 mam puchę z GTA z tymi wywijasami tak jak piszesz. Co do ich spreparowania to ja nie wiem co oni za problem widzą, kształtek/kolanek z kwasiaka i TIGa w Anglii nie ma? Szybciej niż na giętarce i przy użyciu kwasiaka i TIGa nawet żywotniejsze wyjdzie. Jak nie uda Ci się spreparować tego tłumika aby pasował do GTA chętnie go odkupię na czarną godzinę do GT ;]

Na gietarce to mi powiedzieli (w dwoch warsztatach probowalem) ze to za male rurki i ze ich maszyna nie da rady :P O spawaniu i modzeniu nie ma mowy w UK. Tutaj sa jedynie wymieniacze tzw.

Małe spyphoto z niedzielno popołudniowej walki z kolejnym tematem aby V6 wygenerowało więcej Nm/KM.
imag0289a.jpg

By grzesiekv6 at 2012-07-11
imag0288g.jpg

imag0287z.jpg

imag0286l.jpg

Kolektor obecnie ma około 150% pojemności seryjnego, porting wyjść na barany, poprawione co trzeba we wnętrzu, ori wlot kolektora wycięty i całość zrobiona na nowo pod przepustnicę z Maserati V8 84mm średnicy [seryjna przepustnica w V6 2.5/3.0/3.2 ma 68mm], dolot do przepustnicy jak widać w budowie, ori MAF dostanie na dniach [jak się spawacz obrobi z robotą] nową obudowę 89mm, wtedy strojenie na nowo.

Pierwsze jazdy w stanie jak widać na zdjęciach pokazały to o co mi chodziło, większa objętość kolektora odczuwalnie poprawia Nm z dołu rpm, za to duża przepustnica to istne szaleństwo powyżej 4500rpm :D

Całość przeróbek związanych z dolotem wymaga wywalenia do bagażnika akumulatora ;] co i tak miałem uczynić aby trochę zmienić rozkład mas w V6, ten ołowiany kloc z przodu swoje waży ...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót