[155] ALFA ROMEO 155V6 ( foty,historia, technika, dyskusje )

No niestety nie jest tak łatwo jak myślałem :) W 2.0 8V numery silnika rosły z biegiem sprzedaży czyli były numerowane kolejno a tu Łukasz-Andrzej 4 lata różnicy i kilkadziesiąt numerów różnicy tylko więc nie dojdziemy w ten sposób...

A te oz z Czerwonej nie podejdą?
przymierzałem i brakuje około 13mm wydawało by się żeby dać dystans 15mm pod koło ale wyglada to okropnie, koło wyłazi po za obrys błotnika i jest kicha. Ze Speedlajnem jest jeszcze gorzej.

Ciekawe bo ori felgi od coupety 16" szerokość 7" mają ET 40 i jest dobrze bez dystansu.

Ostatnia edycja:
przymierzałem i brakuje około 13mm wydawało by się żeby dać dystans 15mm pod koło ale wyglada to okropnie, koło wyłazi po za obrys błotnika i jest kicha. Ze Speedlajnem jest jeszcze gorzej.

Ciekawe bo ori felgi od coupety 16" szerokość 7" mają ET 40 i jest dobrze bez dystansu.

Problem jest z kształtem ramion, nie z ET. Kombinowałem już z tym, i sprzedałem w końcu zaciski, bo mi się znudziło szukanie odpowiedniej felgi.

Problem jest z kształtem ramion, nie z ET. Kombinowałem już z tym, i sprzedałem w końcu zaciski, bo mi się znudziło szukanie odpowiedniej felgi.
Też doszedłem do takiego wniosku że trzeba dobrać odpowiednio wyprofilowane ramiona w feldze. Na naszych felgach brakuje około 2 centymetrów żeby zmieścić zacisk. Dokładając dystans 20mm koło wystaje paza obrys błotnika

- - - Updated - - -

a Co wsadziłeś do siebie od Fiaciura oprócz zacisków?
wszystko oprócz kół bo są brzydkie ale bez nich nie da się tego złozyć w całość

Tak myślę żeby zapodać felgę szerokości 6" z odsadzeniem maximum 35 albo 25 i wtedy dodac dystans 5mm no chyba że ramiona będa idealnie ułożone pod zacisk to będzie bez dystansu koszem szerokości felgi
te się wydają dobre

http://allegro.pl/felgi-16-dezent-l-4x98-fiat-bravo-brava-idea-marea-i6475813519.html

Ostatnia edycja:
Andrzej, widziałeś moje felgi, nie? Tam wg moich obliczeń zostanie chyba 5-6mm luzu przy dużym Brembo a koła z oponami większymi niż zalecane mieszczą się bez problemu i nigdzie nie obcierają. Znalezienie felg z takim profilem ramion wcale nie jest trudne, gorzej co najwyżej ze wzorem, czy podejdzie właścicielowi...

Te Dezenty wyglądają słabo jeśli chodzi o profil, IMO nie wejdą. Najlepiej niestety tych felg szukać osobiście, tak zrobiłem ze swoimi, wydawały się OK to pojechałem obejrzeć, na miejscu stwierdziłem "to jest to" i wziąłem je.

Ostatnia edycja:
prosciej zalozyc 17-stki :)
mniej kombinacji

w

Nic to nie zmieni.
Kupiłem nawet piasty/zwrotnice na 5 śrub i pasowałem wszystko co mam, i tylko OZ Superleggera weszły, ale ET za małe i wali w rant błotnika.
Tak czy inaczej trzeba kombinować. Mam jeszcze jedne po odnowieniu od 145 i sprawdzę w wolej chwili, ale póki co jeszcze silnik w proszku niestety.
Lepiej gdyby ktoś podpowiedział jak wydech zbudować od podstaw, żeby 3.0 lepiej oddychało. Mam nadzieję, że zima pozwoli na kombinacje przy 155. ;)

a co to zmieni?

wybor pasujacych felg masz rzad wiekosci wiekszy.
po prostu.

w

- - - Updated - - -

Nic to nie zmieni.
Kupiłem nawet piasty/zwrotnice na 5 śrub i pasowałem wszystko co mam, i tylko OZ Superleggera weszły, ale ET za małe i wali w rant błotnika.
Tak czy inaczej trzeba kombinować. Mam jeszcze jedne po odnowieniu od 145 i sprawdzę w wolej chwili, ale póki co jeszcze silnik w proszku niestety.
Lepiej gdyby ktoś podpowiedział jak wydech zbudować od podstaw, żeby 3.0 lepiej oddychało. Mam nadzieję, że zima pozwoli na kombinacje przy 155. ;)

Ultraleggera,
Crono

te pasuja na pewno, sprawdzone empirycznie, dalej bym jzedzil na crono gdyby nie to ze 2 uszlachtowalem...
Team Dynamics Pro Race 1.2 -> o tyle przyjemne ze mozesz sobie zamowic w jakim rozstawie i z jakim ET chcesz

w

Jestem pewien, że dobrać się da, tylko nie jest to takie oczywiste niestety.
Team Dynamics ma faktycznie fajny wybór.

kolektory do V6

No i nastepna robótka i przeróbek też jest sporo

Załączniki

• DSC_0703.jpg
    DSC_0703.jpg
    115.8 KB · Wyświetleń: 21
  • DSC_0702.jpg
    DSC_0702.jpg
    114.5 KB · Wyświetleń: 24
  • DSC_0707.jpg
    DSC_0707.jpg
    113.3 KB · Wyświetleń: 21
Od spidera 3 litry czyli takie kolektory jakie powinny być przy tym silniku, żeliwne idą na złom. Trzeba przerobić portki do tych rurowych kolektorów

Gdybyś mógł porównać średnice wewnętrzne tych kolektorów to będę wdzięczny. kupiłem ostatnio silnik 2.0 Turbo z kolektorami rurowymi od 166, i może to będzie coś podobnego jak tutaj.

Gdybyś mógł porównać średnice wewnętrzne tych kolektorów to będę wdzięczny. kupiłem ostatnio silnik 2.0 Turbo z kolektorami rurowymi od 166, i może to będzie coś podobnego jak tutaj.
Dobra porównam a tak dla przypomnienia: jak tam skrzynka 6 biegowa pasuje do tego silnika? miałeś obadać

Amortyzatory
Powrót