• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] ALFA ROMEO 155V6 ( foty,historia, technika, dyskusje )

Dobra porównam a tak dla przypomnienia: jak tam skrzynka 6 biegowa pasuje do tego silnika? miałeś obadać

Nie zapomniałem, tylko mam jakąś tam kolejność działań, która staram sie utrzymać, i mocno mi czasu brakuje.

- - - Updated - - -

hehe tylko to co wydawało się proste i tanie robi sie dość karkołomne i kosztowne do zrealizowania

"Karkołomne i kosztowne" , dobre określenie. Remont silnika, taki dokładny jego przegląd, dogoni wartość rynkową całego samochodu za chwilę, a to dopiero początek przygody.
Jak to poskładam, to chyba tylko nią będę jeździł ;)

- - - Updated - - -

Myślę że nie tylko on :)

Nie tylko ;)

Też muszę swoje tematy domknąć bo ostatnio kiepsko z czasem stałem. Z bólem serca zbliżam się do etapu gdzie kolejnym krokiem będzie... moc... a to zaboli po kieszeni... :)

Też muszę swoje tematy domknąć bo ostatnio kiepsko z czasem stałem. Z bólem serca zbliżam się do etapu gdzie kolejnym krokiem będzie... moc... a to zaboli po kieszeni... :)

Podejrzewam, że najtańsza opcja to kupno silnika 3.0 V6 12V lub kupno zardzewiałej 156 2.5 V6 24V ze zdrowym silnikiem.

Podejrzewam, że najtańsza opcja to kupno silnika 3.0 V6 12V lub kupno zardzewiałej 156 2.5 V6 24V ze zdrowym silnikiem.

Żadne V6 nie wchodzi w grę, nie chce auta na 1/4 mili. Bede dłubał w TSie, jak Bóg da zdrowie a pracodawca podwyżkę :D

Żadne V6 nie wchodzi w grę, nie chce auta na 1/4 mili. Bede dłubał w TSie, jak Bóg da zdrowie a pracodawca podwyżkę :D

Wybacz myślałem, że masz 155 V6 i chcesz zwiększyć moc.

Co do silników 3.0 V6 12V to były nie tylko w Alfie, jak kiedyś oglądałem Lancię V6 to byłem jedynym zainteresowanym od momentu wystawienia ogłoszenia.
Także ogólnie nie ma zainteresowania tymi silnikami.

Gdyby nie to że Crom V6 było może z 1000-1500 sztuk to już dawno włożył bym tam 3.0 V6 12V.

Ale jakoś ostatnio mam fazę na tylny napęd i przeszło mi dłubanie w przednionapędowych.
Porsche 924 dało mi ostatnio więcej frajdy z jazdy niż 3.2 V6 GTA.

Ostatnia edycja:
Z ciekawości- dużo zabawy i przekładania jest żeby zamienic 2.0 na 2.5 V6. Oczywiście V6 ze 155.
Nie jest trudno wsadzić V6 o ile masz wszystkie wiązki do ECU silnika też zależy od rocznika bo polift w 2.5 miał blokadę elektroniczną a przedlift nie. Wybieraki do skrzyni biegów też są różne

Najtańsza wersja kosztuje 140 tys czyli po 3 4 latach będzie pewnie za 60 lub 70 tys do wyrwania to spoko cena. Ja już w stare złomy się nie ładuje czas na świeże auta

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Najtańsza wersja kosztuje 140 tys czyli po 3 4 latach będzie pewnie za 60 lub 70 tys do wyrwania to spoko cena. Ja już w stare złomy się nie ładuje czas na świeże auta
no to też jest wybór, mnie nie pociągają disle i technologia komputerowa w samochodach

Ostatnia edycja:
Marcin, wiec nie mów ze nie warto wsadzać V6 do 155 bo jak masz pojęcie to zrobisz to bardzo tanio. Chęć jeżdżenia starociem a nowym autem to dwa zupełnie inne sposoby na życie, co kto woli.

Amortyzatory
Powrót