Skupilbym sie na konkurencji dla Giuli, czyli A4, seria 3, klasa C, itp.
Dla mnie pod wzgledem prowadzenia wygrywa BMW. E90 prowadzi sie super, ale stylistyka kuleje mocno (srodek nawet w full wersji nie byl ciekawy). W nowej F30 juz jest duzo lepiej - zachowali wlasciwosci jezdne z E90, ale w koncu poprawili stylistyke i z tylu widac, ze BMW a nie Lanos
Audi A4 jest dobre w prowadzeniu, ale tylko z quattro. Inaczej staje sie troszke lepszym Passatem, z duzo wyzsza cena. Co do stylistyki to o ile model B8 byl uwazam w miare przelomowy (te ledy z przodu), tak kolejne facelifty i rownanie do szeregu z innymi modelami w ogole mi nie podchodzi.
Mercedes jak dla mnie sie zapuscil troche i C klasa wypada najgorzej w segmencie, ani sportowa, ani rodzinna, ani komfortowa - w ani jednym aspekcie nie jest naj, taka sredniawka. Na szczescie Mercedes sie obudzil (widac po nowej A, czy CLA) i zaczynaja cos dzialac. Zobaczymy jak wyjdzie im nowa C klasa.
Nowym Lexusem IS nie jechalem to sie nie wypowiem, ale wyglad mi sie podoba.
Jestem jeszcze ciekaw nowego Infinity Q40/Q50(?!). Zapowiada sie bardzo interesujaco!
W dzisiejszych czasach technologia jest wazna, tak samo jak prowadzenie i wyglad. Kupujac premium oczekujesz roznych nowinek, wspomagaczy, umilaczy, itp. Proponuje sie przejechac BWM z nowa 8-biegowa skrzynia, dla mnie najlepsza skrzynia jaka powstala do tej pory. Naped quattro w Audi tez super sie sprawdza w ciezkich warunkach, adaptacyjny tempomat - drogi gadzet, ale na trasy czy w korkach jak znalazl, surround view w BMW tez pomaga bardzo przy parkowaniu.
Bylem zmuszony wybrac A4 zamiast 159 wlasnie dlatego, ze AR 159 nie moglem skonfigurowac wedlug wlasnych potrzeb (np. brak zmiennego zawieszenia).
Tak jak pisza koledzy, Alfa musi precyzyjnie wcelowac sie w segment premium i bedzie tylko jedna proba. A potem albo sukces albo kaplica...