[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I tak zupełnie na marginesie – polski dział marketingu AR właśnie awansował do kategorii „Janusze marketingu”. Złożyli polski cennik fontem Comic Sans...
Już dawno tym fontem złożyli cennik Giulietty. Plus te zajefajne lustrzane odbicia tekstu w tytułach. Jak na zaproszeniu na dożynki.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Jak tak przejrzałem cennik to za fajnie wyposażoną Gulie trzeba dać ok.200tys.PLN. Biorąc pod uwagę moją obecną Alfę i jej wartość jaką nową to jest mocno drożej. Kurcze jak/jeśli zrobią SW pewnie będzie jeszcze troszkę drożej.Ech...

Wychodzi mi 44 tys za wyposażenie.
Witamy w klasie premium...

Automat,wieksze navi,czujniki,wieksza felga,lakier i mamy 34 tys ( 173 uwzgledniając cene podstawowego diesla) ,a do posiadania bogato wyposazonego auta jeszcze daaaaleka droga.

Dla porownania bmw f 10 2.0d 190 km z automatem i 4x4 w konkretnym wypasie mozna kupic za mniej niz 190 tys. Bez 4x4, za nieco ponad 170 tys. Giulia bedzie w podobnej cenie bez napedu i takiego wyposazenia,ze slabszym silnikiem ,bedac klase nizej,lub takiej samej cenie w wersji 180. Chcac zrownac wyposazenie suma przekroczy 200 tys,a gdzie naped ?

Nadal uwazacie,ze cena jest adekwatna ?

Ps. Dla przykladu oferta i bankowo do negocjacji
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-520d-xdrive-2-0-d-190-km-nowy-ID6ykQ1N.html

Ostatnia edycja:
Panowie nikt nie napisal ze RWD w Giulii jest beznadziejny/niepotrzebny/"bezsensu" :)

raczej kwestia taka, ze ten nieszczesny tylny naped nie moze usprawiedliwiac ceny oraz ze nie bedzie decydujacym argumentem dla wiekszosci kupujacych, tylko tyle.
:)

wiem wiem, Polska to nie rynek dla AR itd bla bla bla...
ale ten cennik spowoduje, że auto w Polsce będzie praktycznie nieobecne.
szkoda.

- - - Updated - - -

Już była mowa o tym tu kilka razy. Jak bumerang :) Napęd tylnej osi pozwala przedniej _tylko_ lub _aż_ kierować. Dla czerpiących przyjemność z jazdy, nie prostackich zamiatań tyłem tylko drobnych niuansów prowadzenia, czucia auta

tak, szczególnie na lodzie, brei, śniegu, błocie.

Gdzie ja napisalem bla bla bla i ze Pl to nie rynek dla Alfy? :) Jak bedzie zobaczymy za kilka miesiecy.

"Co do obslugi rodem z bentlaya: wymienialem olej w " 9" . Obsluga glupiej kawy nie zaproponowala ,nawet nie zadzwonili,ze auto gotowe,tylko stalo na parkingu nie wiadomo ile. Zeby choc je umyli... To gdzie tu mowa o premium i kulturze w odniesieniu do kogos kto zostawia 150 patoli i wiecej za giulie..."

W dziwnym ASO się "stołujesz", Ja ostatnio wymieniałem szybę w tylnej klapie i samochód odebrałem umyty i odkurzony w środku nawet mi gumowe dywaniki umyli :). Kiedyś z 146'tką miałem tak że po wymianie świec na drugi dzień dzwoniła jakaś babka i pytała się czy jestem zadowolony z wykonanej usługi (podczas wymiany oczywiście była kawa i ciasteczka).

"Co do obslugi rodem z bentlaya: wymienialem olej w " 9" . Obsluga glupiej kawy nie zaproponowala ,nawet nie zadzwonili,ze auto gotowe,tylko stalo na parkingu nie wiadomo ile. Zeby choc je umyli... To gdzie tu mowa o premium i kulturze w odniesieniu do kogos kto zostawia 150 patoli i wiecej za giulie..."

W dziwnym ASO się "stołujesz", Ja ostatnio wymieniałem szybę w tylnej klapie i samochód odebrałem umyty i odkurzony w środku nawet mi gumowe dywaniki umyli :). Kiedyś z 146'tką miałem tak że po wymianie świec na drugi dzień dzwoniła jakaś babka i pytała się czy jestem zadowolony z wykonanej usługi (podczas wymiany oczywiście była kawa i ciasteczka).

U mnie w Carserwis było tak samo. Szkoda tylko, ze kawa była w papierowym (lub plastikowym) kubku. Ale nie było źle [emoji4].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dla porownania bmw f 10 2.0d 190 km z automatem i 4x4 w konkretnym wypasie mozna kupic za mniej niz 190 tys. Bez 4x4, za nieco ponad 170 tys. Giulia bedzie w podobnej cenie bez napedu i takiego wyposazenia,ze slabszym silnikiem ,bedac klase nizej,lub takiej samej cenie w wersji 180. Chcac zrownac wyposazenie suma przekroczy 200 tys,a gdzie naped ?

Nadal uwazacie,ze cena jest adekwatna ?

Ps. Dla przykladu oferta i bankowo do negocjacji
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-520d-xdrive-2-0-d-190-km-nowy-ID6ykQ1N.html

Trochę nie trafiłeś z tym porównaniem, bo te 190 tys. jest już z upustem ok. 22%. Cena katalogowa za to BMW to 250 tys. My na razie znamy tylko ceny katalogowe Giulii, więc takie możemy porównywać. Na porównanie cen salonowych i upustów trzeba jeszcze trochę poczekać.

W moim odczuciu katalogowe ceny podstawowych modeli są dość rozsądne, jak na takie auto, ceny niektórych opcji trochę przesadzone, a kilka drobnych opcji wrzuciłbym do standardu. Po prostu auto dokładnie na poziomie cenowym tych modeli niemieckiej trójki, z którymi ma konkurować. Widać wyraźnie, że ceną i standardowym wyposażeniem konkurować nie zamierzają, a szkoda.

Trochę nie trafiłeś z tym porównaniem, bo te 190 tys. jest już z upustem ok. 22%. Cena katalogowa za to BMW to 250 tys. My na razie znamy tylko ceny katalogowe Giulii, więc takie możemy porównywać. Na porównanie cen salonowych i upustów trzeba jeszcze trochę poczekać.

W moim odczuciu katalogowe ceny podstawowych modeli są dość rozsądne, jak na takie auto, ceny niektórych opcji trochę przesadzone, a kilka drobnych opcji wrzuciłbym do standardu. Po prostu auto dokładnie na poziomie cenowym tych modeli niemieckiej trójki, z którymi ma konkurować. Widać wyraźnie, że ceną i standardowym wyposażeniem konkurować nie zamierzają, a szkoda.

Co nie zmienia faktu,ze kazdy kto zechce wydac 180- 190 tys,kupi takie bmw po rabacie ( a o te wielkosci rabatow w bmw nie trudno,aut jest bardzo duzo) .
Podstawowa seria 5 2.0d 190 km,kosztuje 183tys,bez rabatu z przyzwoitym standardem i automatem w cenie ( jest za free) .
Po nieszczegolnych negocjacjach 10 tys urywamy na starcie.

Tylko podaje przyklad ,jak konkurencyjna cenowo giulia moze byc ( a raczej nie byc) ,na tle innych aut.

Co do serwisu mojego: Elk ul .Suwalska

Ostatnia edycja:
Giulia jest wyceniona z wysoka akcyza, a BMW mimo niższej i tak jest sporo droższe. Co nie zmienia faktu, że Giulia mocno podrożała w stosunku do 159 z ostatnich lat produkcji.

Co nie zmienia faktu,ze kazdy kto zechce wydac 180- 190 tys,kupi takie bmw po rabacie ( a o te wielkosci rabatow w bmw nie trudno,aut jest bardzo duzo) .
Podstawowa seria 5 2.0d 190 km,kosztuje 183tys,bez rabatu z przyzwoitym standardem i automatem w cenie ( jest za free) .
Po nieszczegolnych negocjacjach 10 tys urywamy na starcie.

Tylko podaje przyklad ,jak konkurencyjna cenowo giulia moze byc ( a raczej nie byc) ,na tle innych aut.
Zgadzam się z Tobą. W pierwszych komentarzach można było przeczytać, że Giulia będzie miała konkurencyjne wyposażenie w standardzie w stosunku o konkurencji. W cenniku tego nie widać, a szkoda, bo w ten sposób najłatwiej (i najtaniej dla producenta) mogłaby odebrać klientów konkurencji.

Cena podstawowa byla by ok,ale gdy za nia szedl by wyzszy standard.
Nie rozumiem dla czego trzeba doplacac za wyswietlacz miedzy zegarami,za fotochromatyczne lusterko,za czujniki tylne etc. Cena automatu jest przesadzona,a rozszerzonej navi to juz w ogole z kosmosu.
Byc moze przemawia przeze mnie zlosc lub rozzalenie,bo nastawilem sie na to auto,ale po doposazeniu,cena staje sie abstrakcja,totalnym nieporozumieniem,a gdy rozmawiam z dielerem,ten mi mowi,ze max 3% mi daje z tytulu posiadania alfy i to jest koniec ,gdzie w bmw dostaje z racji kupienia juz tej marki,na start 8% i jest to dopiero poczatek negocjacji.
Nie wiem czym giulia ma sie bronic. Wlasciwosciami jezdnymi ? Takich co tego akurat potrzebuja najbardziej, jest ledwie promil.

Ten wątek stał się parodią słowa "Alfaholicy".

A to byc alfaholikiem,oznacza slepo zapatrzec sie w marke i wykladac przesadzona kase na stol ,bo jestem alfistii ?

Wszystko pieknie i ladnie,gdy nie mamy do czynienia z kalkulacja. Do tego momentu mozna byc zapatrzonym.
Niestety w przypadku giulii ,kalkulacje wychadze strasznie mierne,i zadne ,szumne tytuly " alfisti" ,tego nie zmienia.

To nie liga maseratti,ze 50k w to czy w tamto,nie jest problemem przy cenie 500k.
Ale wiekszosc tutaj chyba tego nie rozumie.

Ostatnia edycja:
I tak zupełnie na marginesie – polski dział marketingu AR właśnie awansował do kategorii „Janusze marketingu”. Złożyli polski cennik fontem Comic Sans...

Krój czcionki jak krój, ciekawsze jest to, że "Janusze" napisali w cenniku, że wszystkie wersje diesla mają jednakowe spalanie. Hmmm... profesjonalnie ;).

Ostatnia edycja:
Nie mam nic do rwd,ale podniecanie sie napedem na tyl majac 150, 180,czy nawet 200 km,w tak zaawansowanym aucie jak giulia,to jest to czyste zapatrzenie,a juz napewno taki naped nie powinien dyktowac wyzszej ceny.

Ja jeździłem E87 118d bez CR, czyli 122 KM przy masie ~1,4 tony i dało się wyczuć tę "elegancję" w prowadzeniu w porównaniu do Julki, bez latania bokiem po rondach.

Co do obslugi rodem z bentlaya: wymienialem olej w " 9" . Obsluga glupiej kawy nie zaproponowala ,nawet nie zadzwonili,ze auto gotowe,tylko stalo na parkingu nie wiadomo ile. Zeby choc je umyli... To gdzie tu mowa o premium i kulturze w odniesieniu do kogos kto zostawia 150 patoli i wiecej za giulie...
Inna sprawa,ze giulia stojaca w tym salonie,wygladala by jak modelka ubrana w najnowsza kolekcje pana Balmaina,na dyskotece w remizie.
Zero elegancji i chocby cienia ekskluzywnosci w wystroju wnetrza. Od taki polmozbyt.

I to jest główny problem, o czym piszę od początku - bo moja żona podczas pierwszej wizyty w Pol-Carze siedziała z szeroko otwartymi oczami i powiedziała, że ASO Forda przy tym to Wersal. O niemieckiej trójcy nie ma nawet co pisać.

Amortyzatory
Powrót