[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Odpowiem najprościej w świecie: Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

W zadnym wypadku nie zagladam Ci do portfela ,ani o nic nie posadzam,ale mysle,że gdybys był powaznie zainteresowany nabyciem auta salonowego pokroju giulii lub jakiegokolwiek innego nowego , zmienił bys ten poglad bardzo szybko.

oficjalny cennik BMW mowi coś całkiem innego.

Podstawowa wersja ma manual, kosztuje 194tys, dopłata za automat to 9-11tys zależnie od wersji.

http://www.bmw.pl/content/dam/bmw/m...st_5_Series_Sedan.pdf.asset.1457628427825.pdf

Prosze uprzejmie,cennik "zdunek" Gdynia:

http://www.bmw-zdunek.pl/cennik_samochodow_bmw

BMW ma to do siebie,ze kazdy dieler jest filia i sam ustanawia swoją cenę oraz rabaty. Dla tego warto jeździc,pytac,negocjowac,bo róznice moga byc znaczne.

Jeszcze nie tak dawno,bo w zeszlym roku bodajze,automat byl za free. Chciales manual,miales manual,to samo z automatem.

Ostatnia edycja:
Krój czcionki jak krój, ciekawsze jest to, że "Janusze" napisali w cenniku, że wszystkie wersje diesla mają jednakowe spalanie. Hmmm... profesjonalnie ;).

Tu akurat chyba centrala ma problem, bo dane techniczne w wielu miejscach wyglądają na „wątpliwe”.

Niech się auto pojawi w salonie. Nie rozumiem jak można coś całkowicie przekreślać nawet nie sprawdzając tego osobiście co ma do zaoferowania?!

rybakmj, przecież miałeś BMW to powinieneś wiedzieć, że za wszystko się dopłaca. A tutaj masz nagle pretensje...

Myślisz, że w 3er tak nie ma?
- lusterko wsteczne przyciemniane - 793 PLN
- szary pasek przeciwsłoneczny na przedniej szybie - 398 PLN
- podparcie lęździowe w przednich siedzeniach - 1233 PLN

Wiadomo, że nowości są zawsze droższe. Myślisz, że jak to twoje 5er F10 wyszło na rynek to mogłeś dostać taki rabat? :) W przypadku A5 SB czekało się 6 miesięcy tak schodziło bez jakichkolwiek rabatów.
Dojdą nowe silniki, 4x4, inne pakiety, itp. Jak się nie będzie sprzedawać to i z ceną zejdą, ale na tą chwilę widać, że wszystko jest idealnie skalkulowane pod konkurencję, zarówno same opcje jak i ich ceny.

Jest jeszcze inny aspekt, który mnie wkurza w przypadku BMW i Audi - serwis, a właściwie to terminy. Umawiać się trzeba na 2-3 tyg do przodu (bo dealerów stosunkowo mało, a aut pełno - a zagranicą jeszcze gorzej niż w PL). We Fiacie/Alfie raptem kilka dni. Tak samo z dostępnością. Nie każde miasto ma serwis BMW, Audi, czy Volvo, a ilość dearów FCA jest bardzo duża i można przebierać.

Nie każde miasto ma serwis BMW, Audi, czy Volvo, a ilość dearów FCA jest bardzo duża i można przebierać.

Ja po 2 wizytach w serwisach Fiata (z czego jeden miał autoryzację na serwis Alfy, a drugi serwis i sprzedaż części Alfy, ale serwis tylko Fiata) powiedziałem sobie, że NIGDY więcej. Gość w ASO nie umiał ustawić świateł w Julce i wmawiał mi, że "musiała być bita" (!!!).

Ja po 2 wizytach w serwisach Fiata (z czego jeden miał autoryzację na serwis Alfy, a drugi serwis i sprzedaż części Alfy, ale serwis tylko Fiata) powiedziałem sobie, że NIGDY więcej. Gość w ASO nie umiał ustawić świateł w Julce i wmawiał mi, że "musiała być bita" (!!!).
W Interwelmie miesiąc nie potrafili sobie poradzić z dość prostą naprawą VW. Niestety w ASO to fachowców jest mało, bo większość z nich prędzej czy później idzie na swoje.

Prosze uprzejmie,cennik "zdunek" Gdynia:

http://www.bmw-zdunek.pl/cennik_samochodow_bmw

BMW ma to do siebie,ze kazdy dieler jest filia i sam ustanawia swoją cenę oraz rabaty. Dla tego warto jeździc,pytac,negocjowac,bo róznice moga byc znaczne.

Jeszcze nie tak dawno,bo w zeszlym roku bodajze,automat byl za free. Chciales manual,miales manual,to samo z automatem.

no czyli wychodzi 200tys z automatem u Zdunka - 5tys poniżej cennika ;)

podałem cennik oficjalny - bo w przypadku cennika Giulii też mówimy o cenach oficjalnych. Zresztą w cenniku Alfy jest napisane, że "są to maksymalne ceny w salonach dealerskich" i to jaki rabat dostaniesz zależy od dealera. Podobnie jak w BMW.

Niech się auto pojawi w salonie. Nie rozumiem jak można coś całkowicie przekreślać nawet nie sprawdzając tego osobiście co ma do zaoferowania?!

rybakmj, przecież miałeś BMW to powinieneś wiedzieć, że za wszystko się dopłaca. A tutaj masz nagle pretensje...

Myślisz, że w 3er tak nie ma?
- lusterko wsteczne przyciemniane - 793 PLN
- szary pasek przeciwsłoneczny na przedniej szybie - 398 PLN
- podparcie lęździowe w przednich siedzeniach - 1233 PLN

Wiadomo, że nowości są zawsze droższe. Myślisz, że jak to twoje 5er F10 wyszło na rynek to mogłeś dostać taki rabat? :) W przypadku A5 SB czekało się 6 miesięcy tak schodziło bez jakichkolwiek rabatów.
Dojdą nowe silniki, 4x4, inne pakiety, itp. Jak się nie będzie sprzedawać to i z ceną zejdą, ale na tą chwilę widać, że wszystko jest idealnie skalkulowane pod konkurencję, zarówno same opcje jak i ich ceny.

Jest jeszcze inny aspekt, który mnie wkurza w przypadku BMW i Audi - serwis, a właściwie to terminy. Umawiać się trzeba na 2-3 tyg do przodu (bo dealerów stosunkowo mało, a aut pełno - a zagranicą jeszcze gorzej niż w PL). We Fiacie/Alfie raptem kilka dni. Tak samo z dostępnością. Nie każde miasto ma serwis BMW, Audi, czy Volvo, a ilość dearów FCA jest bardzo duża i można przebierać.

Za wszystko sie doplaca,jak w kazdym premium,tyle,ze przy 3.0d dostalem 15% rabatu,wiec kalkulacja byla ciekawa,w tej chwili rabat jeszcze wiekszy by byl,bo przynalezalem do marki,i takie manewry przyciagaja.
Opcje sa drogie,z duza nadwyzka po to,by mozna bylo negocjowac,tak robi rowniez merc i audi,a nie ze cennik jest scisly ,tylko 3% i koniec.
Co z tego ,ze model dopiero wchodzi ? Bmw i reszta moga sobie pozwolic na poczatku na sztywne widelki,alfa nie za bardzo,bo juz odstrasza cenami,a nawet jej jeszcze nie ma.
Pamietacie kia i hyundaya ? Ok,to nie premium,ale do niedawna cennik mieli nie do pobicia,a i teraz sa bardzo konkurencyjni,a przeciez wbic sie na rynek europejski dla nich,to jak wejsc do klasy premium. Jakie teraz auta robia,to sami wiecie.

Rozpisalem sie zanadto,ale chyba niewielu mnie rozumie.
Pozdrawiam wszystkich . Teoretyzowac mozna,zobaczymy jak to bedzie na zywo obcowac z giulia.

Ps. MKS,odejmij od 200 8% rabatu i sam sie przekonaj ,co bedzie atrakcyjniejsze,a taki rabat dostaniesz bez niczego,na dobry poczatek.

Ostatnia edycja:
alfa nie za bardzo,bo juz odstrasza cenami
Nie ogarniam... Mieli ją wystawić za 80tysi to by było OK? Czym odstrasza? W ten sposób może i by ludzi przyciągnęli tylko co jeśli później podniosą cenę o 40%, "bo taka miała być z założenia"? Nie kumam Twojej logiki, marka ma być "premium" więc i ceny są normalne, każda nowość jakoś musi się wbić na rynek ale na pewno nie poprzez sprzedaż po kosztach, jak będzie dobra to się obroni, jak nie to zaistnieje na chwilę na rynku i Alfa zwinie manele.

Abstrahując od rynku motoryzacyjnego, czy widziałeś żeby jakikolwiek producent czegokolwiek wchodził na rynek sprzedając po cenach dumpingowych? Bo ja nigdy, z reguły dało się wywalczyć rabat dobry no bo to niesprawdzona nowość ale nigdy cennik nie był zaniżony o XX% w stosunku do konkurencji.

Ostatnia edycja:
Chłopy by chcieli Alfę w cenie Renault Talisman hehehhe :D
No ale co się dziwić jak tu 90% czycha na używki 5cio letnie za ułamek ceny nowej sztuki...

Alfa ma byc "premium" ale czy moze aspirowac? Maja w ofercie babcie Mito i niewiele mlodsza stryjenke Giuliette, gdzie ich potencjalni konkurenci oferuja po kilkanascie modeli, Alfa nie ma tez modelu flagowego. Do tzw. premium uplynie kilka modeli. :)

Mam jednak nadzieje ze ludzie po polskiej premierze (chyba ze juz takowa byla?) wycofaja zaliczki na serie 3, A4, C-klasy, I250, XE i pobiegna po Giulie :)

Ale to jest początek nazwijmy to ofensywy modelowej. Od czegoś trzeba zacząć, a model klasy średniej jest najlepszym rozwiązaniem. 4C też sprzedaje się dobrze w Europie, potem pojawią się dwa Suvy. Trzeba pamiętać, że Alfa ma aspirację wejść na rynek USA i azjatycki. Mercedes, Audi, BMW tam robią główną sprzedaż.
Uważam, że Alfie będzie łatwiej wejść w ten rynek gdyż ma historię czego nie ma ani Hyundai ani KIA ;)

A mi w jednym ASO Audi w PL przy serwsie porysowali drzwi.
Za drugim razem przelali olej i musieli ulewać po zwróceniu uwagi.
Innym razem w Belgii w ASO nie potrafili ustawić interwału serwisu w komputerze auta (zamiast za 30k km to ustawili 160k km - przy tylu wychodził kolejny... - wmawiali mi, że tak powinno być i dopiero po 2(!) wizytach poprawili)
Porsche nie lepsze, ostatnio przy zwykłym przeglądzie, po wyjeździe komputer pokazywał olej prawie na minimum, no i nawrotka, żeby dolali - kolejne godziny...

A popatrz teraz jaką kasę się zostawia w Audi, czy Porsche a jaką w Alfie. Mnie ta kawa, czy ciasteczka nie interesują zbytnio, wolę bez zbędnych bajerów, ale przynajmniej fachowo!

karlum mam nadzieje ze tak bedzie. Widze pewna analogie do polityki Lancii a to nie napawa optymizmem, licze wiec, ze
Giulia bedzie punktem zwrotnym dla AR :)

Ale to jest początek nazwijmy to ofensywy modelowej. Od czegoś trzeba zacząć, a model klasy średniej jest najlepszym rozwiązaniem. 4C też sprzedaje się dobrze w Europie, potem pojawią się dwa Suvy. Trzeba pamiętać, że Alfa ma aspirację wejść na rynek USA i azjatycki. Mercedes, Audi, BMW tam robią główną sprzedaż.
Uważam, że Alfie będzie łatwiej wejść w ten rynek gdyż ma historię czego nie ma ani Hyundai ani KIA ;)

daj spokój z propagandą sukcesu- wiemy jak jest - jeden samochód klasy średniej rodził się bólach przez ponad 5 lat! no ofensywa jak diabli.:D

- - - Updated - - -

karlum mam nadzieje ze tak bedzie. Widze pewna analogie do polityki Lancii a to nie napawa optymizmem, licze wiec, ze
Giulia bedzie punktem zwrotnym dla AR :)
tym punktem miało być 156 potem 159 potem mito i giulietta i jak zwykle klapa!

Chłopy by chcieli Alfę w cenie Renault Talisman hehehhe :D
No ale co się dziwić jak tu 90% czycha na używki 5cio letnie za ułamek ceny nowej sztuki...

Nie, ale też niekoniecznie chce się dopłacać za znaczek Alfy i pretendowanie do premium, a tak to wygląda. Gdyby Giulię sprzedawano ze znaczkiem Fiata to byłaby spokojnie z 20000 tańsza patrząc na różnicę w cenach Julci i Bravo (jak jeszcze było) czy MiTo i 500.

Chcesz znaczek to płać... a jak jest z iPhonami i innymi drogimi gadżetami?
Tak ten świat jest skonstruowany...

Czy Alfa jest premium, czy tylko aspiruje... who cares? I want ALFA!

Chcesz znaczek to płać... a jak jest z iPhonami i innymi drogimi gadżetami?
Tak ten świat jest skonstruowany...

Czy Alfa jest premium, czy tylko aspiruje... who cares? I want ALFA!

Alfa jako całość może i aspiruje, serwisy są poniżej dna, ale sama w sobie Giulia - wygląda na to że jest ponad konkurencją . Więc się wyrównuje :)

I zgadza się , tu nie kosztuje wyprodukowanie (choć też) ale kupuje się zaspokajając próżność i zachcianki. Nic z rozsądkiem i liczeniem to nie ma wspólnego.
Spokojnie do przemieszczania wystarczy z palcem w nosie wspominana Mazda 6, przy czym w dodatku będzie mieć więcej miejsca i tańszy serwis.
Albo Duster czy coś używanego. Rolę przewozową - spełni. Tu kupuje się zachciankę, zaspokaja próżność, nowość, inność. Nie każdy musi przecież .

Jersey - Bravo i Giulietta to jednak co innego niż tylko różnica znaczka. O ile wiem, Bravo miało zawieszenie ze Stilo, nienajlepsze, gdzie mu do Giulii. O innych sprawach nie wspominając.

Amortyzatory
Powrót