[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rybak
Ja spokojnie czekam początkiem przyszłego roku kończę leasing i liczę na jakieś wyprzedaże. Myślałem o powrocie do alfy ale za ta kasę można przebierać w autach w salonach.
Ogólnie to tez uważam ze cena przegięta ,o jakieś 10-12%.Z ludzi nie fanów alfy jednostki wybiorą alfę kosztem 3 z Niemiec(to moja opinia tylko i obym się mylił)Zobaczymy tez jakie będzie można wywalczyć rabaty bo w alfie rabaty rzędu 15-20% można było ugrać może nie na początku produkcji ale już po roku takie dawali.

Myslimy podobnie. Ogólnie interesuje sie tym przedziałem cenowym i tak jak piszesz,mozna za 160k upolowac juz fajnie skonfigurowane auta,nawet bmw czy audi (dielerzy sa bardzo elastyczni i upusty rzędu 10-12 tys nie sa czyms wybitnym do osiagniecia).Mazda za 162 tys oferuje tez naped 4x4,ale niestety tylko w kombii.. Wszyscy piszecie premium. Ok,macie racje,ale premium to równiez jakis konkretny silnik pod maską,a nie plebsowe 4 cylindry,wiec bez napinki panowie. Osobiscie ubolewam,ze alfa nie poszła dalej z technologia silników 5 cylindrowych,bo wówczas naprawde mozna by mówic o aucie premium z nietuzinkowym silnikiem o mocy powiedzmy 220km w podstawie i wtedy ok,cena moze byc taka,jaka jest. 2.2 to żadna nowosc.

Nie skreslam alfy i w zaden sposób nie ublizam jej. Trzeba tym sie przejechac. W tej chwili Włosi duzo sobie wołają. Zobaczymy czy jest to na ile s podyktowane.

A na jakiej podstawie? Stawiam że cena się nie zmieni, to zupełnie inna liga i nie będzie równana do FWD pokroju Forda, VW czy Mazdy, nie ten target.

Pierwsze ceny zawsze sa nieco wyrosniete. Z czasem pojawiaja sie pakiety,rabaty. Z bmw f 10 tez tak było,a przeciez to klasa wyzsza auta.Moze sama cena bazowa nie zmieni sie bardzo,za to cena doposażenia bankowo ulegnie rabatowi,obnizajac nam koszt totalny.
Nie róbmy z giulii auta z rodowodem maseratti,to tylko auto klasy sredniej,dla nieco lepiej zarabiajacych,a nie dla bogatych biznesmenów czy magnatów.

Ostatnia edycja:
Myslimy podobnie. Ogólnie interesuje sie tym przedziałem cenowym i tak jak piszesz,mozna za 160k upolowac juz fajnie skonfigurowane auta,nawet bmw czy audi (dielerzy sa bardzo elastyczni i upusty rzędu 10-12 tys nie sa czyms wybitnym do osiagniecia).Mazda za 162 tys oferuje tez naped 4x4,ale niestety tylko w kombii.. Wszyscy piszecie premium. Ok,macie racje,ale premium to równiez jakis konkretny silnik pod maską,a nie plebsowe 4 cylindry,wiec bez napinki panowie. Osobiscie ubolewam,ze alfa nie poszła dalej z technologia silników 5 cylindrowych,bo wówczas naprawde mozna by mówic o aucie premium z nietuzinkowym silnikiem o mocy powiedzmy 220km w podstawie i wtedy ok,cena moze byc taka,jaka jest. 2.2 to żadna nowosc.

Dlatego też bardzo żałuję, że najprawdopodobniej odeszli od koncepcji 3 litrowego diesla V6. Gdyby była taka jednostka już bym wiedział, na co czekam.

Ja osobiście celuje w 2.0 280km z q4 i czekam aż podadzą cenę.Przy moich przebiegach "ON" nie jest dla mnie ;p
Czekamy do lipca i oglądamy jeździmy,testujemy.

Dlatego też bardzo żałuję, że najprawdopodobniej odeszli od koncepcji 3 litrowego diesla V6. Gdyby była taka jednostka już bym wiedział, na co czekam.

Jezeli była by taka jednostka ,a cena oscylowała by wokół 190-200 tys,to wybór byłby bardzo oczywisty. Jednak sa to poboze zyczenia,a sama cena,najprawdopodobniej przekroczyła by grubo ponad 200 tys.

Ja osobiście celuje w 2.0 280km z q4 i czekam aż podadzą cenę.Przy moich przebiegach "ON" nie jest dla mnie ;p
Czekamy do lipca i oglądamy jeździmy,testujemy.

Jezeli podstawa diesel kosztuje 140 tys,to taka bestyjka ,zapewne okolice 200.

Zobaczymy ;p
za taka kasę mozna juz kupic bmw 428(czterodrzwiowe) w pakiecie performance po jakiejś wyprzedaży poczekamy zobaczymy ;)

Choc nie mam dobrych wspomnien z bmw,to trzeba im oddac,ze mozna z nimi sie dogadac cenowo.

- - - Updated - - -

Zobaczymy ;p
za taka kasę mozna juz kupic bmw 428(czterodrzwiowe) w pakiecie performance po jakiejś wyprzedaży poczekamy zobaczymy ;)

Choc nie mam dobrych wspomnien z bmw,to trzeba im oddac,ze mozna z nimi sie dogadac cenowo.

Ostatnia edycja:
Zobaczymy ;p

zabekmj23 nie widziałem jeszcze 4 drzwiowej 4-er ale może czegoś nie wiem ;) , a wersja 428i nie jest już oferowana od prawie roku . Czterocylindrowa turbobenzyna ma teraz oznaczenie 430i moc 252 KM i z xdrive'em startuje od 201 kpln wzwyż a wyposażenia opcjonalnego na poziomie 30-40 tys zł można nawet nie zauważyć ;)

Ostatnia edycja:
Biorąc przez zwykłe analogie do innych marek,lub do 159 Tbi, to nie ma powodu żeby 200KM benzyna była droższa od wycenionych już diesli.
W związku z powyższym czas powoli robić miejsce w garażu.
Niestety duuuże znaczenie może mieć los polskiej waluty.

Oby! Gdybym miał brać z salonu to tylko benzynę. Może być nawet taniej z powodu akcyzy! Gdyby jeszcze dali jakieś rozsądne pakiety żeby doposażyć to w ogóle bajka.

Wpływ kursu złotego aż tak istotny nie jest, przecież inne samochody dotyka to w dokładnie ten sam sposób. Ważniejsze będą reklamy, salony, obsługa, finansowanie, promocje, itd.

Nic dziwnego, że auto tańsze o 50k pln od konkurencji ;)

nawet bmw czy audi

To można mieć Audi RWD? :D

Nie róbmy z giulii auta z rodowodem maseratti

Akurat te marki rodowód mają bardzo zbliżony - sprawy rozeszły się dopiero później.

- - - Updated - - -

IMO Giulia ma szansę zrobić szał na rynku jeśli tylko spełni kilka warunków, awaryjność jak Opel 159, prowadzenie, wykonanie. Jeśli tylko sprzeda się trochę tych aut i właściciele będą chwalić to zaraz ruszą do salonów Ci którzy jeżdżą czymś z trójcy niemieckiej tylko dlatego że nie było nic innego do wyboru, a takich osób wbrew pozorom też jest sporo.

Serwis i sieć dilerska, kolego - jak ruszą do salonów i serwisów, to część może paść z wrażenia :D.

- - - Updated - - -

przychylam sie ku mazdzie,choc jeszcze nie jezdziłem giulia.

Ale tak się nie kupuje samochodów... Jak zmieniałem Giuliettę na inne auto, to prawie w ciemno chciałem brać V40... Przejechałem się - odpadło. Z Mazdą 3 było to samo. I skończyło się na kolejnej Julce.

- - - Updated - - -

Pitero powaznie? Carbonowy wal i naped na tyl ma przekonac "target" do zakupu Alfy?

No nie, dla mnie najważniejsze, żeby się intergował dobrze z ajfonem i miał tłitera w infotejnmencie.

Amortyzatory
Powrót