[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, jak tak serio. W obu przypadkach. TSy 16v jak się je miało od nowości to raczej złe nie były, jak się miało po płacącym z radości Niemcu to już trudno. Jak porównać panewki TSa sypiące się po 100 tysiącach i turbo z TBi sypiące się po 30-40 (sądząc po tematach na forum) to TS raczej to starcie wygrywa. Zwłaszcza, że generalka TSa jest parę razy tańsza niż nowe turbo do TBi. Moduły Multiair podobno też niezawodnością nie grzeszą.

A dźwięk GTAm to tak trochę teges, jak brzmiała seryjna Giulia? Podobnie do Fiata 125 :P I jakby to brzmiało po porównaniu do BMW drugiej serii 1600? Przecież ówczesne silnik BMW też fajnie bzyczały.

Jak porównać panewki TSa sypiące się po 100 tysiącach i turbo z TBi sypiące się po 30-40 (sądząc po tematach na forum) to TS raczej to starcie wygrywa. Zwłaszcza, że generalka TSa jest parę razy tańsza niż nowe turbo do TBi. Moduły Multiair podobno też niezawodnością nie grzeszą.

W obu przypadkach mówimy o problemach na początku produkcji (turbo w 159 i same początki w Giulietcie, podobnie z MA w Giulietcie - dosłownie kilka tygodni czy miesięcy produkcji w 2010) - stąd też moje obawy, jak to będzie z Giulią rocznik 2016, bo podobna sytuacja była np. z nową skrzynią biegów w Julce - też były problemy.
Aktualne wersje TBi i 1.4 MA to pewnie jedne z lepszych silników w swojej klasie - na pewno z 1.4 tak jest.

Tak, jak tak serio. W obu przypadkach. TSy 16v jak się je miało od nowości to raczej złe nie były, jak się miało po płacącym z radości Niemcu to już trudno. Jak porównać panewki TSa sypiące się po 100 tysiącach i turbo z TBi sypiące się po 30-40 (sądząc po tematach na forum) to TS raczej to starcie wygrywa.
.

Żadne problemy z osprzętem nie są tak dotkliwe jak problemy z samym silnikiem. W TBI i 1.4 nie musisz kontrolować co kilkaset kilometrów poziomu oleju, remont silnika jak dla mnie to papranie się w g.... Oczywiście jak ktoś nie potrafi dbać o turbo to TBI nie jest najlepszym wyborem ale ogólnie 1,75 i 1.4 w porównaniu do TS-Ów są pancerne.

Ja tam gdybym zadowolony, gdyby nowe silniki AR dorownywaly niezawodnością TS 166, bo z tą niezawodnością niestety dzisiaj najgorzej. A dźwięk? Drugorzędna sprawa.

O taką "niezawodność" to ja dziękuję, i pewnie planiści w FCA też. Co innego TS 8V.

chyba 90% wszystkich stereotypów (jak i obecnej niechęci na rynku) Alfa zasługuje właśnie tym pancernym TSom. Na szczęście wszystko na to wskazuje, że inżynierowe FCA wyciągnęli wnioski, dzisiejsze silniki benzynowe są naprawde solidne

Marka 'sportowa' , a w sporcie silnik, skrzynia itd to elementy eksploatacyjne więc wszystko się zgadza :)
A opinie o TSach, to trzeba by badania zrobić, ale sądzę że w sporej części firma zawdzięcza swoim własnym serwisom. Nie ujmując win ich pierwszym użytkownikom z syndromem golfa GTI.

Majstersztyk, bulgot silnika jak się stoi obok niej wyzwala gęsią skórkę. O mocy nie mówię nawet, bo każdy może się domyślić co 500 PSów jest w stanie zrobić z człowiekiem :)
Podczas jazdy to rasowa wyścigówka. Nie zdziwię jak sporo ekip sportowych będzie wybierać to auto. Może wielki powrót Alfy to wyścigów turystycznych? Bardzo bym chciał.

Jednak nawet nie chce wiedzieć ile ta wersja będzie kosztować, stawiam osobiście że koło 80,000 euro, a i tak będzie problem z dostępnością.

Na youtu.be można zobaczyć sporo filmików co ludzie nagrywają właśnie tą Alfe jak ją złapią gdzieś. Można poszukać, ale wiadomo że to tylko dźwięk z głośnika :)

wyglądasz mi chłopie na element zorganizowanej kampanii promocyjnej nowego modelu, dziwnym trafem na paru forach zagranicznych pojawili się też kolesie, nowi, znienacka, z tekstami wyjętymi z twoich ust.
cwany sposób promocji ale dość czytelny dla przenikliwych i myślacych.

Broszurka amerykańska, a na każdy zdjęciu 'European model shown'... Nie mają jeszcze złożonego żadnego w amerykańskiej budzie?!

Patricko:
„W sumie zdziwiłem się, że nie było żadnego niedowiarka co to o trolling mnie posądzi
Bardzo dojrzałe forum”

„Chłopaku”, tak po prostu – możliwe, że w ramach międzynarodowej zorganizowanej przez FCA, i powiedzmy sobie wprost tego… Marchione akcji – wracasz sobie na forum, i bez zastanowienia piszesz o Giulii, co więcej wklejasz jej zdjęcie (i edytujesz), oraz – co już mnie zupełnie przerasta – piszesz, że nią jeździsz, autem którego wg. autora tematu miało nie być!

Muszę zapytać otwarcie – co z Tobą jest nie tak?

Gdybyś tylko zadał sobie trochę trudu i prześledził ten wątek wiedziałbyś, że tytuł tematu jest tylko dla zgrywy i o Guli jest tu jak najmniej (no sorry – taka jest konwencja).

No a jeśli naprawdę już musisz, to napisz szczerze (co tam jakieś umowy) co się nie psuje (powinno być oczywiście mniej pisania, bo to jednak nowy model Alfy, z drugiej strony dłuuuuga lista usterek nie jednego by uszczęśliwiła, więc ostatecznie zdecyduj sam).

I jeszcze jedno, no jak możesz zapewniać, że będzie cieszyła się zainteresowaniem albo o zgrozo wzięciem – przecież od wielu postów wiele osób wytrwale stara się przekonywać, że Giulia to będzie kompletne, spektakularne fiasko FCA (i przez głowę mi nie przeszło, że mogą być elementem jakiegokolwiek planu, no bo niby jak??? A Ty jednak - no sam przyznasz – nie wiadomo, bo tak teraz... jak ta Giulia się pojawiła).

Ażeby nie było OT – podoba mi się dwukolor testówki, nawet jeśli – czego nie można wykluczyć – tylko ci się zdaje, że nią jeździsz, a w rzeczywistości jesteś jej kierowcą zza biurka FCA.

A tak poważnie to pozdrawiam
(i wybacz tego „chłopaka” na wstępie, ale pasował mi do konwencji przyjętej w tym wątku).

Ostatnia edycja:
Chciałem Ci dać forumowego lajka, ale nie wiem czemu tu nie można :D

Co się psuje? Hehe, powiedzmy, że tam nie ma się co psuć póki co nawet, cała elektronika jest wyłączona, nawet ECS. Z elektroniki to tylko radio :D Jeśli chodzi o mechanikę to sam byłem zdziwiony, ale jest naprawdę solidnie. Jedynie co, to jest bardzo niska i na nasze drogi gdzieniegdzie mogą mieć niektórzy problem. Już niejeden zaorał przedni zderzak :)

Nie wiem czy wspominałeś ale w tej testówce jest manual czy automat? I jak wrażenia jeśli chodzi o pracę skrzyni?

Trzymaj misiu pysiu:
405.jpg
Więcej nie wklejam z wiadomych przyczyn... Edytować też musiałem.

Jak żeś taki przenikliwy to trzeba było przeczytać, że miałem już tu konto dawno temu, ale w wyniku zmiany silnika forum chyba baza poszła się paść.
Po drugie, to samochodu nie trzeba reklamować, gwarantuje Ci że Alfa na początku nie wyrobi z zamówieniami. Internetowe trolle do niczego nie są potrzebne. No, ale trzeba wszędzie szukać spisku, taka nasza cecha narodowa już...

W sumie zdziwiłem się, że nie było żadnego niedowiarka co to o trolling mnie posądzi ;) Bardzo dojrzałe forum :D Obym tylko otrzymał pomoc jak mi się 159 posypie (tfu tfu!).

Jestem moderatorem na oficjalnym forum AR i jeśli ktoś chce mi wmówić, że FCA nie ma swoich userów (unikam słowa trolli), to niestety nie uwierzę w to. Czy Tobie kolego ktoś kazał popisać na forum, czy robisz to z własnej nieprzymuszonej woli - tego nie wiem.

Zazdroszczę jazdy Julką.

Jak tak bardzo chcecie to możecie usunąć moje wszystkie posty w tym temacie, nie zależy mi i tłumaczyć się nie mam zamiaru.
Szczerze powiem nawet lepiej by było, problem z głowy.

Ku**a Patricko olej tych $%^#^& i rób swoje. Ja chętnie pooglądam, poczytam itd. Za daleko mam, żeby się spotkać to mi tylko forum zostało.

Amortyzatory
Powrót