[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie podoba mi się to, że w benzyniakach jest tylko automat. Nienawidzę automatycznej skrzyni biegów. Będzie trzeba kupić diesla zatem.

Gałka nie zwróciła mojej uwagi, tylko to zaznaczone na zdjęciach. Mam nadzieje, że to tylko na fotce tak marnie wygląda.

183868-alfa_giulia_2015_a-giulia_tunel.jpg

Powiększenie dla lepszego zobrazowania.
Szczelina pod "carbonem", i plastik aspirujący do premium :)

Bez przesady. Szczelina jest całkiem normalna. Plastik koło niej dużo lepszy niż w VW, Mazdach, niektórych BMW. Natomiast ta niby plama zaznaczona dolną strzałką to zwykły brud z butów. Wiesz ile tam ludzi w ciągu jednego dnia siedziało?!

fatalny pomysł z tym brakiem manuala w benzyniakach... ewidetnie zagrywka pod USA, gdzie diesli w ogóle nie ma i manuali też nie ma...
szkoda, że Europę tak potraktowali...

Mi tam automat pasuje. Stawiam na wygodę . Przy mocnym silniku jazda automatem to sama przyjemnosc.

skąd wiecie, że tabela z wersjami jest prawdziwa?
może nie będzie manuali tylko w Stanach?

Oby tak nie było ale jest to wielce prawdopodobne, przy krótkim czasie na wprowadzenie modelu odpada im projektowanie i produkcja nowej skrzyni manualnej. Automatyczne po prostu kupią od niemców i po kłopocie. Manual w tej klasie i tak nie przekroczył by 30% sprzedaży Giulii w Europie, w Stanach nie byłby wprowadzany.
Aż strach pomyśleć ile będzie kosztować u nas bazowa Giulia w benzynie skoro Renault Talisman w 150 KM bazowej benzynie kosztuje 104900 zł !

Niech Talisman kosztuję nawet 150 000zł, i tak na koniec roku przecenią na 80 000zł;)

wygoda z automatem? no pewnie, jeszcze asystent parkowania i zgrabne ręce asystentki na kierownicy, po co mieć wpływ na samochód...
acha, żaden automat nie ma szans z manualem, jeśli chodzi o walory prowadzenia auta i wpływ na jazdę, na styl itd.

Ciekawe jak wyjąć/włożyć napój z/do uchwytu skoro miejsce jest za dźwignią zmiany biegów??? Wracając do automatu vs. manual to KRS chyba nie jeździłeś współczesnym automatem?

Alfa ma duże doświadczenie, jeśli chodzi o ergonomię tych okolic - w 75 jest tam wciśnięte radio - żeby zobaczyć wyświetlacz, trzeba się prawie położyć w fotelu kierowcy... Obstawiam, że to bardziej miejsce na monety, ew. "przenośną" popielniczkę, taką jak w Giulietcie.

Powiedz to kierowcom F1 ;)
Dobry automat nie jest zły!

Też tak uważam . Szybkie nowoczesne 7-8 stopniowe automaty z dodatkową funkcją ręcznej zmiany biegów lewarkiem i łopatkami pod kierownicą są rewelacyjne , mnie jeżdżącemu po dużej zakorkowanej aglomeracji bardzo to odpowiada . Połączenie bardzo mocnego uturbionego silnika benzynowego z takim automatem powinno wyjść Giulii tylko na dobre , ale oczywiście uważam ,że lepiej jest jak to klient wybiera a nie producent narzuca .

Poza tym współczesny dobry automat jest szybszy od ręcznej zmiany biegów.
Mało tego- zmieniając szybko biegu w manualu może się okazać, że zaraz coś się zepsuje.
Jeszcze na koniec- automaty raz, że są szybsze to jeszcze utrzymują między zmianą biegów moment obrotowy.

Całość to przekłada się na lepsze osiągi samochodu.

Do auta na co dzień wolałbym automat, a do zabawki manual (typu STI, EVO itd...).

Polska w temacie skrzyn automatycznych jest 100 lat za murzynami a cały lament kupujących i wiedza przy tej kwestii sprowadza sie do jednego pytania : " ile to bedzie kosztowac jak sie zepsuje?" .
Co do F1 to automat to nie jest ale chyba cos ala DSG jak mi sie wydaje czyli troche jednego i drugiego :-)

Co do F1 to automat to nie jest ale chyba cos ala DSG jak mi sie wydaje czyli troche jednego i drugiego :-)
DSG to pełny automat (tyle, że dwusprzęgłowy), podobnie S-Tronic, czy PowerShift.
hideto, racja w F1 mają półautomaty (sekwencyjne), automaty już dawno zbanowali co by kierowcy za łatwo nie mieli.

EDIT: kiedyś myśłałem, że tylko dwusprzęgłowe skrzynie będą przyszłością. Jednak po jeździe 8-biegowym automatem ZF (w BMW) powiem, że nic tej skrzyni nie brakuje. Ma zalety obu, czyli szybkość dwusprzęgłowej oraz płynność zwykłego automatu. Mam nadzieję, że podobną zastosują w Giulii (ta 8-biegowa).
W sumie to nic nie piszą o 9-cio biegowej ZF, która jest w Jeepie. Szczerze to uważam, że już przesada z tymi biegami, ale myślałem, że jednak wykorzystają coś sprawdzonego. Jeździł ktoś autem z taką skrzynią?

Ostatnia edycja:
DSG to pełny automat (tyle, że dwusprzęgłowy), podobnie S-Tronic,
W Pasku B6 ujek ma i wymieniał w ASB olej to gosc powiedział co innego ale ja sie nie znam wiec nie wnikam ale na uj mi taki szajs jak tam jest dwumas jak w manualu? W automacie ten plus ,że koszta wymian oleju i jakiejs tam naprawy rekompensuje brak dwumasu :-) .

Polska w temacie skrzyn automatycznych jest 100 lat za murzynami a cały lament kupujących i wiedza przy tej kwestii sprowadza sie do jednego pytania : " ile to bedzie kosztowac jak sie zepsuje?" .
DSG to w pełni automatyczna skrzynia dwusprzęgłowa z możliwością sterowania przez człowieka. Pod tym względem nie ma nic wspólnego z F1. Tam jest Półautomatyczna, sekwencyjna skrzynia biegów, operowana przez kierowcę. Przepisy narzucają maksymalną liczbę sprzęgieł (jedno) i minimalny czas rozpięcia napędu w trakcie zmiany biegu (20ms ale to lecę z pamięci). Pod pojęciem 'półautomatyczna' kryje się jedynie automatyczne sprzęgło, wraz z systemem zapobiegającym zdławieniu silnika itp itd. Ta skrzynia musi być nawet wyposażona we wsteczny bieg, ale jego zapięcie jest trochę bardziej skomplikowane niż w normalnym aucie.

Mnie się podoba kwestia automatów w Gulii. Sam przez lata twierdziłem, że prawdziwy facet jeździ tylko manualem ale.... im mocniejsze ma się auto... tym bardziej skrzynia ręczna przeszkadza w mieście. Kolejne auto pewnie kupię już z automatem.

Amortyzatory
Powrót