[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie, tak sobie plotkujemy jak kółeczko różańcowe o wyglądzie tego auta, a czy zauważył ktoś, że to będzie Alfa z V6 stworzonym we Włoszech? To ma dla kogoś znaczenie? Nie jakiś holdenowski GM-owski półtonowy żeliwny kloc, tylko V6 zaprojektowane przez facetów którzy zęby zjedli na wielocylindrowych V-kach. Facetów dla których odlewanie aluminiowych części silnika jest taką codziennością jak dla nas yhm... zwyczajne odlewanie się.
Z twin turbo jak w klasycznych widelcach...Ponad 500 koni w Alfie!!! Jeśli to nie jest ekscytujące to nic nie jest!

Od kiedy Pentastar, na którym jest oparte to V6, jest włoskim silnikiem? Silniki będą składane we Włoszech ale bloki będą dojeżdżać ze Stanów. Tyle w kwesti odlewania... przez hamburgerów :D Ten silnik ma taki sam branding jak holdenowska V6 - dół GM (tu Chrysler) czapki i reszta "inspired by ferrari technologies". Żeby nie było, że hejtuje - cieszy mnie najmocniejsza produkcyjna alfa w historii, ale historie o boskim pochodzeniu tego masowego średnolitrażowego silnika zakrawają o "kuorebrandzliwo" ;)

Hmm... Byłem w weekend na imprezie z potencjalną grupą docelową Giulii. Czy były dyskusje o silnikach? No nie bardzo... Było o nowych systemach w Audi, że samo jedzie w toczącym się korku, że można fejsbuczka, że automatyczne światła drogowe/mijania i tym podobnych bzdetach... Nawet o tym, że Audi ma fajniej rozwiązane czujniki deszczu niż BMW :).
Tyle na temat decyzji zakupowych w tej klasie. Mechanika obchodzi może 5% nabywców :D.

Hmm... Byłem w weekend na imprezie z potencjalną grupą docelową Giulii. Czy były dyskusje o silnikach? No nie bardzo... Było o nowych systemach w Audi, że samo jedzie w toczącym się korku, że można fejsbuczka, że automatyczne światła drogowe/mijania i tym podobnych bzdetach... Nawet o tym, że Audi ma fajniej rozwiązane czujniki deszczu niż BMW :).
Tyle na temat decyzji zakupowych w tej klasie. Mechanika obchodzi może 5% nabywców :D.
Nie wiem czy nie przestrzeliłeś z tymi 5% ;)

Od kiedy Pentastar, na którym jest oparte to V6, jest włoskim silnikiem? Silniki będą składane we Włoszech ale bloki będą dojeżdżać ze Stanów. Tyle w kwesti odlewania... przez hamburgerów :D Ten silnik ma taki sam branding jak holdenowska V6 - dół GM (tu Chrysler) czapki i reszta "inspired by ferrari technologies". Żeby nie było, że hejtuje - cieszy mnie najmocniejsza produkcyjna alfa w historii, ale historie o boskim pochodzeniu tego masowego średnolitrażowego silnika zakrawają o "kuorebrandzliwo" ;)

Z tego co wiem, to nie jest żaden Pentastar , a blok jak i cały motor ma być robiony w fabryce razem z silnikami V8 i V12 .

Tak jest teraz w każdej dziedzinie. Chcesz kupić lustrzankę cyfrową, jaki jest must-have? Żeby nagrywała filmy w HD, czy ma WiFi i tagowanie GPS.
Kogo tam obchodzi jakość szkła, pokrycie kadru, głębia ostrości, jasność obiektywu i taki tam...
Chcesz kupić pralkę? Musi mieć pięćset programów, WiFi i sterowanie ze smartfona, inne parametry nieważne, kogo obchodzi szybkość wirowania.
Daliśmy sobie nawet wmówić że są nam potrzebne tablety - chociaż nie są...

Dla wszystkich narzekaczy, którzy mówią, że Giulia jest zbyt podobna do BMW:

Renault Talisman, który jest trochę pokombinowanym Passatem:
attachment.php

attachment.php

Załączniki

• 0004G1KO1WISI7HU-C116-F4.jpg
    0004G1KO1WISI7HU-C116-F4.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 544
  • 0004G1KL6LIQ5KFG-C116-F4.jpg
    0004G1KL6LIQ5KFG-C116-F4.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 564

Skąd te wiadomości? Daj Pan źródło :)

- - - Updated - - -

Tak jest teraz w każdej dziedzinie. [...]
Daliśmy sobie nawet wmówić że są nam potrzebne tablety - chociaż nie są...

Czasami przydają się tablety uspokajające :P choćby wtedy gdy dyskusja o nowej Giulii sprowadza się tylko do jej powierzchowności

Ja już rzygam renderami.... Z braku konstruktywnych informacji o SUVie Alfy, kupiłem Jeepa, za kilka dni odbieram Cherokee

Zamiast poczekać kilka miesięcy i brać szybką Gulię kupiłeś opasłego Jeepa?
Jak to z wiekiem zmieniają się gusta motoryzacyjne….

Dokładnie, tym bardziej że będą mogli zejść mocno z ceny np. ceramiczne hamulce, karbonowe elementy nadwozia - tego zapewne nie zobaczymy w 'zwykłych' wersjach. Jeśli rzeczywiście baza będzie od 30k eur to mogą mocno namieszać w segmencie premium.

Zamiast poczekać kilka miesięcy i brać szybką Gulię kupiłeś opasłego Jeepa?
Jak to z wiekiem zmieniają się gusta motoryzacyjne….

Obawiam się, że czekać będziemy o wiele dłużej.... Renault właśnie pokazało Talisman, praktycznie z pełną paletą silników, cenami, wyposażeniem i zapowiedzią sprzedaży tuż po targach we Frankfurcie (czyli wrzesień). Alfa pięknie zbudowała napięcie, pokazała coś w rodzaju konceptu (nieosiągalnego finansowo dla przeciętnego kupującego) i we Frankfurcie to przedstawi "konkretne plany" na przyszłość.... A te dwa samochody, jak się realnie spojrzy, to będą konkurenci w segmencie "D". Ile można bić piany o tym samym, zarabia się na masowej sprzedaży samochodów, a nie pokazywaniu spasionej wersji, którą może kupią kolekcjonerzy z Arabii Saudyjskiej i jej renderów. Przy kupnie Giulietty sprzedawca zaklinał się, że w ciągu 5 lat Alfa wypuści SUVa, a na dzień dzisiejszy nie ma nawet jego obrazka... I na koniec trochę nostalgii: to nie ja odpuszczam Alfę (po 15 letniej przygodzie) to ona mnie odpuściła (i wielu moich znajomych również) - chociaż pozostaje wierny autom z koncernu FCA (cherokee jest na tej samej płycie co alfa). I takie retoryczne pytania o przyszłość marki: ciekawe kto kupi te NOWE Alfy jak już będą w salonach, bo większość tutaj nastawia się na używane 3-5 latki, a skąd się one mają pojawić - fabryki nie produkują używek?

Do lasu po drzewo skoczyć będzie jak znalazł. :)
Każdy ma swoje potrzeby, Julką tego drzewa nie da się wozić

Amortyzatory
Powrót