[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W Maserati tez jest coś takiego, tyle że nazywa się inaczej.

W wielu samochodach jest coś takiego, nawet w Golfie można znaleźć tryby Eco czy Sport (ile jest wart to inna historia i udowodnili to panowie z TG). W Maserati nie ma przełącznika, są przyciski. Z 5 przycisków, tylko 4 są standardem, a tylko 2 odpowiadają za charakterystykę silnika. Z czego jeden jest dla ekoterrorystów (a tacy raczej nie kupują ryczącego samochodu 300KM+) lub do jazdy po śniegu. Zostaję jeszcze jeden przycisk - SPORT.

Można by to chyba porównać tak: D - SPORT, N - brak włączonego przycisku, A - ICE. Ale nic sobie za to uciąć nie dam :)

Aczkolwiek w AR przełącznik wpływa na szybkość kontroli trakcji (VDC), moment silnika, przyspieszenie, wspomaganie kierownicy, system pre-fill i elektroniczną szperę. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Natomiast w Maserati można kombinować ze wszystkimi 4/5 przyciskami i wpływać na kontrole trakcji, zawieszenie, moment, doładowanie, głośność wydechu, odcięcie, szybkość zmiany biegów, zakres zmiany biegów, redukcje biegów oraz tzw. kickdown. I być może jeszcze inne :)

Szacun. Ja się na tym aż tak dobrze nie znam. Tak czy owak dla mnie sprawa jest prosta. Albo Ghibli SQ4 (choć dla mnie jest ona trochę za duża) albo Giulia GTA.

Elementy wnętrza nie mogą (lub nie powinny) być z innego charakterystycznego modelu (linii). Przełącznik DNA jest identyczny jak w MiTo, Gulietta czy C4. Kiedy dokonasz analizy nadwozia "nic nie pasuje". Nadkola niesymetryczne, za duże i szerokie ponad miarę, przód też nie dopasowany (ni w pi... ni w oko). Kierownica od JEEP-a i kilka jeszcze detali. Testy są na ocenę zgrania podwozia z silnikiem. Następny etap to zgranie całości (mój informator mówi o wyjeździe prototypu w pierwszym tygodniu lub dekadzie września). Polityka Firmy dość ciekawa, gdyż do tej pory nie było tak rygorystycznych reguł zachowania tajemnicy jak teraz. Ciekawostką jest zupełnie nowy zespół programistów automatów od linii montażowych. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnia edycja:

Załączniki

• 1516913666363202573.jpg
    1516913666363202573.jpg
    60.9 KB · Wyświetleń: 1,204
  • 17013206121960463599.jpg
    17013206121960463599.jpg
    53 KB · Wyświetleń: 1,465
  • 19948481791219997138.jpg
    19948481791219997138.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 5,474
  • 8203632901795419916.jpg
    8203632901795419916.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 1,659
Na pewno nie będzie tak wyglądać Giulia. To projekt zdolnego i zniecierpliwionego Alfaholika :)
Fiat/ Alfa nie ma z tym nic wspólnego. A szkoda.

Mnie zastanawia na ile wykorzystaja te "pomniejszona" karoserie z Ghibli i jezeli ja wykorzystaja, to jak wkomponuja w nią scudetto.

Na pewno nie będzie tak wyglądać Giulia. To projekt zdolnego i zniecierpliwionego Alfaholika
Fiat/ Alfa nie ma z tym nic wspólnego. A szkoda.

oczywiście ze to nie alfy, to są rendery jakiegoś Thorstena Krischa ale jak widać potencjał jest i możliwości na narysowanie pięknego auta również.

Scudetto tu jest wspaniale wkomponowane

Boje się, że Giulia będzie wyglądać Giulietta... i o ile Giulietta brzydka nie jest, o tyle nie ma "tego czegoś"...

No i jeśli potwierdzą się zapowiedzi AR, że Giulia będzie tylnonapędówką z V6 JTDm to będzie miód jak dla mnie :)

Garść nowych informacji:
http://europe.autonews.com/article/20140901/ANE/140839994/alfa-romeo-readies-product-offensive

Ciekawie brzmi informacja o nowym 4-garowcu 2.2 litra. Czyżby nowy silniczek dla Alfy, czy gdzieś się już toto buja w koncernie? V6 też brzmi fajnie, ale przy 3.3 litra i min. 300 KM cena na pewno będzie zwalać z nóg :(.

Ciekawe. W Auburn Hills zapowiadano nową gamę silników 4 i 6 cylindrowych dla AR. Choć te najmocniejsze pewnie będą pochodzić z Maserati.

Tylko teraz się zaczynam zastanawiać nad tym artykułem - czy nie jest czasem tak, że "Giulia" tipo 952 ma być konkurentem dla 3er a nie jak piszą dla 5er? A flagowa limuzyna dla 5er i E klasy?

Tak, oczywiście, tu się walnęli ewidentnie, mniejszy sedan - 3-ka, większy - 5-ka.

I drugie info, sugerujące, że przynajmniej w USA ma być pierwszorzędny serwis w Alfie:
http://www.autonews.com/article/20140830/RETAIL/309019981/0/SEARCH

"Chrysler Group expects Alfa Romeo dealers to provide luxury services -- such as home pickup and delivery for repairs"

Uff, w Polmozbytach odetchnęli z ulgą, że to gdzieś hen, daleko za woda takie rzeczy planują. I liczą, że ta zaraza uprzejmości i "frontem do klienta" tu nie zawita nigdy :)

Chwila, jedna rzecz: jeśli mowa była o silniku b3,0V6 to zapewne chodziło o ten od Maserati/Ferrari. Jeśli mowa jendak o 3,3V6 to można się domyślać że chodzi o jakiś PENTASTAR a to już różnica ... sam nie wiem co by było lepsze w tym przypadku.

http://www.worldcarfans.com/114083080411/alfa-romeo-giulia-renders-look-too-good-to-be-true

jakby to tak wyglądało ... to biore w ciemno ... magia ale ... to good to be true ?

Wszyscy oczekują ze design będzie zjawiskowy (i taki powinien być) a ten na zdjęcia na pewno jest ... wg mnie ostatni tak dobry projekt zrobil bertone z pandionem (oczywiście zupełnie inna interpretacja)

O taka Giulie chyba wszystkim chodzi :) ma wbijac w beton bez wzgledu na to czy ktos jest fanem marki czy przeciwnikiem. Musi byc wbity w beton i tyle. Przod tych wizualizacjii wlasnie przypomina Pandiona i mysle, ze na 100% jest on wzorowany na Pandionie. Z waznych info to Giulia nie bedzie chyba nastepczynia 159 a bedzie o numer wieksza. No i najwieksza Alfa tez nie bedzie bo ma byc jeszcze segment F. To dobrze moim zdaniem jakby tak bylo. Modele te beda mogly byc z powodzeniem promowane w stanach i chinach ponadto beda mialy za zadanie jakby to lazuka powiedzial "przygotowac dobry grunt pod interesy" dla nastepcy 159 i nowej Giulietty, ktore tak naprawde maja sie sprzedawac w najwiekszych ilosciach.

ciekawe gdzie można jezdzić na takich oponach:)))))
tylko autostrady, do miasta zapomnijcie.....
Niemniej, ładny projekcik
chociaz bryla to Ghibli

ale co dziś mozna wymyslić oryginalnego? Masa sprzedaje się swietnie, wzorzec więc najwyraźniej jest OK

Bryła to dowolny samochód z tego segmentu. Widziałem niedawno na ulicy Ghibli. Z przodu - aż dech zapiera. Z boku i z tyłu to w zasadzie kolejne BMW, Merc czy inne Audi. Z nowym AR będzie to samo.

A taką Giulię jak na tym renderze to bym nawet na kredyt brał :D

Chwila, jedna rzecz: jeśli mowa była o silniku b3,0V6 to zapewne chodziło o ten od Maserati/Ferrari. Jeśli mowa jendak o 3,3V6 to można się domyślać że chodzi o jakiś PENTASTAR a to już różnica ... sam nie wiem co by było lepsze w tym przypadku.

Nowa Alfa będzie budowana na podzespołach Maserati Ghibli :)
Dedykowane będą różne silniki, w tym 3.0 V6 twin-turbo benzyna 330 i 410 KM oraz 3.0 V8 nowoczesny turbodiesel 275 KM.

ps.
Niemiecka prasa już się boi :)
W Niemczech już obawiają się ewentualnych konsekwencji wprowadzenia na rynek nowej alfy. Niemieckie gazety obawiają się konkurencji dla Audi, BMW, Volkswagena i Mercedesa. :dance3:

A nie 3.8 V8?

Amortyzatory
Powrót