• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
niszowe egzotyki

O ile Hondę NSX można nazwać niszowym egzotykiem, Supra to już, hmmm, bardziej powszechne auto, ale wciąż rzadkie, OK. Natomiast 350/370, Lancer czy MX-5? Really? Niszowe egzotyki? :D
Coś często te niszowe egzotyki widuję na ulicy, w moim nie największym wszak, mieście :P
Chyba zapomniałeś, że taki Lancer Evo powstał na bazie zwykłego ordynarnego autka segmentu C.

Po prostu nie lubię jak się szufladkuje. Włoski design mniam, mniam, jaki cudowny, a japoński ble. Każdy ma swoje lepsze i gorsze strony. Pamiętasz Multiple? Stilo? Albo Palio Weekend?

Stilo? Przecież to zupełnie spoko auto?

Przecież zwykły Lancer wygląda jak ... No sam wiesz ;) a Evo nie nazwałbym ponadczasowym designem ani trochę. mx-5 jest niszowe w porównaniu do segmentu c, 350/370 tym bardziej (chociaż egzotyki to to nie są - prawda).

Może nie chodzi o szufladkowanie, ale statystykę ;) A wyjątki są wszędzie. No i przypominam że tu był poruszony temat designu alfy (konkretnie Giulii) a nie Fiata i nikt nie powiedział że cały włoski design jest wspaniały ;) tylko większość jest ;)

Lancera, to się Kolego nie czepiaj ;) Lancer pomimo, że był produkowany od 2008 r. w prawie ostatniej wersji (później był taki amerykański lift), to wciąż wygląda co najmniej dobrze. Za każdym razem, z jakiej strony bym do Lancera nie podchodził, to zawsze mi się bardzo podobał (Sportback z 2010r., później skrócili lotkę.. i już wyglądał gorzej). Giulietta jest ładna, ale jak się patrzy na nią z przodu, to wygląda jak jakaś.. żaba :( Giulia wygląda w mojej opinii lepiej, ale wciąż z przodu gorzej jak Alfa 159.

Ostatnia edycja:
Strasznie żal 8C i GTV. O ile Giulia jest OK, ale nie powoduje u mnie palpitacji serca, o tyle na GTV to bym chyba zbierał od momentu premiery!
Szkoda... :(

Może nie chodzi o szufladkowanie, ale statystykę A wyjątki są wszędzie. No i przypominam że tu był poruszony temat designu alfy (konkretnie Giulii) a nie Fiata

Giulia ma spoko design. Dało by się co nieco ulepszyć (kurde, głupie klamki od drzwi w 159 były 100x lepsze), ale całościowo sprawia bardzo dobre wrażenie. Tylko jak czytam o "przepięknej Giuliettcie" to mi się taki jakiś bunt załącza, bo już IMO Mito jest bardziej spójne stylistycznie (akurat w tak małym aucie te przednie lampy nie rażą). Były rendery Julki z lampami a'la Giulia - nie można było zrobić liftu takiego? + silnik 2.0 i auto by zyskało drugą młodość!

Dobra, dość marudzenia. Giulia jest OK, czekamy na lift żeby nie odstawała od konkurencji. Giulietta - czas zejść ze sceny... żal że następcy brak.

Widzę tu niezłe kółko wzajemnej adoracji :D
Giulietta nadal wygląda świetnie? :D
A może klasycznie? ;)

Ludzie! Od samego początku miała zrypany przód i tak jej zostało do dziś. Gdzie wy macie oczy?

To pozwolę sobie podać kilka przykładów tego krzykliwego japońskiego designu, ok?
Tak po jednym w każdej marki, żeby nie było:
Honda NSX
Mitsubishi Lancer EVO X
Toyota Supra 4gen
Mazda MX-5
Nissan 350/370Z

Wymieniać dalej?
Giulietta od danego początku miała ryj taki jak mieć miała i właśnie on mi się podoba. Jest nawiązaniem do Alf z lat 60. jakoś. O to chodziło i jeśli idzie o Alfę to to się nie starzeje.

Giulietta od danego początku miała ryj taki jak mieć miała i właśnie on mi się podoba. Jest nawiązaniem do Alf z lat 60. jakoś. O to chodziło i jeśli idzie o Alfę to to się nie starzeje.

Trzeba Ci przyznać rację. W przypadku alfy to jest tak,że na początku czasami nie zwala z nóg (albo może oczekiwania są jakieś zbyt wygórowane) ale po jakimś czasie człowiek zaczyna rozumieć po co to tak było zaprojektowane i z czego to wynika i nagle się zakochuje. Ja tam miałem z kilkoma alfami. KIedyś mi sie GTV nie podobała a teraz umiaram jak ją widzę, Giulietta też mi się średnio podobała ale jest pieknym autem nawet z przodu, potem była Giulia. Trochę rozczarowała a potem zakochałem się. Piekne auto. Przepiekne!!!

W AR Giulii żadnej klasyki nie widzę - ot modernistyczny (sorry nawet nie modernistyczny tylko ówcześnie nam panujący i wszechobecny) design jakich wiele. Do niby jakiej klasyki miałby mieć odniesienie Giulia - do BMW 3 czy Mazdy 6. 159 - sedan typowo klasyczny. Przód odnosi się do AR SZ... Dodatkowo Alfa próbuje powrócić to tego wzoru na przykładzie chociażby Tonale - przednie trójdzielne lampy (pomimo, że przeszklone :( ) + agresywny look. Nie neguję Giulii bo jest ładna ale w mojej opinii ten design (dizajn :) ) nie przetrwa presji czasu i to jest tyko moja subiektywna ocena. Co do Mito i Giulietty to taka rubaszna parka jak mały chomik i świnka morska w ciąży.... ;) No offence...

Na szczęście trójdzielne lampy zniknęły z produkcyjnego designu Tonale. Nie ma co na siłę wmuszać agresywnego looku do SUVa.

ps. Giulietta - świnka ma swój urok, podobnie jak 159, które miejscami wygląda jak zwykły Opel i nie ma w tym nic złego :)

Na szczęście trójdzielne lampy zniknęły z produkcyjnego designu Tonale. Nie ma co na siłę wmuszać agresywnego looku do SUVa.

ps. Giulietta - świnka ma swój urok, podobnie jak 159, które miejscami wygląda jak zwykły Opel i nie ma w tym nic złego :)

Proszę cie????????????

Giulietta jesli siedzi nisko wyglada spoko.Dodaje jej to charakteru ,mozna sie przekonac.Z racji wolnego czasu pojechalem tak sobie dzisiaj ogladnac Giulie.Patrzylem tak na nia dosc dlugo, siedziala na felgach 17 i balon 50 jak sie nie myle.Nie widzialem w tym aucie agresywnosci.Jakies dziwnie male tarcze z przodu, mimo ze to bylo wersja 2.0(200).Wyglad tego auta na takich felgach to pomylka.Srodek zalatuje niemieckim stylem.Mimo ze jestem mlody, ilosc elektroniki nie w moim stylu.Brak manualnej skrzyni (dla mnie dramat).Nie przekonala mnie jak na razie swoim wygladem i z usmiechem na twarzy wracalem do domu 159 siedzac wygodnie w fotelach Ti.Na pocieszenie puscilem sobie na youtube Harry's garage.

Ostatnia edycja:
Giulietta jesli siedzi nisko wyglada spoko.Dodaje jej to charakteru ,mozna sie przekonac.Z racji wolnego czasu pojechalem tak sobie dzisiaj ogladnac Giulie.Patrzylem tak na nia dosc dlugo, siedziala na felgach 17 i balon 50 jak sie nie myle.Nie widzialem w tym aucie agresywnosci.Jakies dziwnie male tarcze z przodu, mimo ze to bylo wersja 2.0(200).Wyglad tego auta na takich felgach to pomylka.Srodek zalatuje niemieckim stylem.Mimo ze jestem mlody, ilosc elektroniki nie w moim stylu.Brak manualnej skrzyni (dla mnie dramat).Nie przekonala mnie jak na razie swoim wygladem i z usmiechem na twarzy wracalem do domu 159 siedzac wygodnie w fotelach Ti.Na pocieszenie puscilem sobie na youtube Harry's garage.

Mam od 2 miesiecy Giulie w podstawowej wersji Giulia (auto w wynajmie dlugoterminowym z leasplanu moglem tylko sobie wybrac kolor :) ) Jestem z niej bardzo zadowolony i w srodku ma dla mnie wszystko co trzeba . W tej wersji kola sa 225/55 r16 ale wzor mi sie podoba i fajnie sie na nich jezdzi. Jest duzy komfort. Mialem kiedys 159 benzyne 1.9 165km. Powiem tylko tyle miedzy Giulia a 159 jest przepasc pod kazdym wzgledem. Ukladu jezdnego, zawieszenia, pracy silnika a skrzyni biegow nawet nie mozna porownywac. Giulia to inna liga i niesamowity postęp w stosunku do 159. To taka krotka opinia posiadacza 159 i obecnie Giulii. Generalnie dla mnie samochod jest super i daje maga radosc z jazdy czego niestety nie mialem z ociezalej 159.

Skoro porownujesz 1.9 JTS 165km to nie ma sie co dziwic.Bo na hamowni ten silnik bedzie mial problem pokazac 150koni z racji nie trzymania mocy.Zreszta inaczej postrzegamy motoryzacje , stad ta roznica w ocenie.

Skoro porownujesz 1.9 JTS 165km to nie ma sie co dziwic.Bo na hamowni ten silnik bedzie mial problem pokazac 150koni z racji nie trzymania mocy.Zreszta inaczej postrzegamy motoryzacje , stad ta roznica w ocenie.

Tu nie chodzi nawet dynamike bo wiadomo ze jest przepasc. Mysle o ukladzie kierowniczym, resorowaniu samochodu, prowadzeniu, zachowaniu na drodze, wykonczeniu wnetrza fotelach. Jest po prostu przepasc. No i jeszcze jedna rzecz 159 palila mi prawie 14l w miescie i 10,5 litra w trasie. Natomiast Giulia w miescie 10,5 litra w trasie 7 l. ( ale autostradą jeszcze nie jechalem). Na koniec Jeszcze jeden drobiazg: wyglad i jakość kierownicy. Ta w Giulii to dzielo sztuki.

Jest dokładnie tak jak napisał Integrale, 159 fajnie sie jeździło, ale to jest przepaść w stosunku do Giulii. Mówić,ze jest lepiej w 159 w jakiejkolwiek wersji to nieporozumienie . Cudownie neutralne zachowanie na łuku przy prędkości przy której 159 znajdzie się w rowie. Race mode i idziesz pewnie bokiem i nic nie ucieka . Youtuba jak zechcę w samochodzie oglądać (po co????) to kupie klona bosiona na aliexpresie i już .

Tu nie chodzi nawet dynamike bo wiadomo ze jest przepasc. Mysle o ukladzie kierowniczym, resorowaniu samochodu, prowadzeniu, zachowaniu na drodze, wykonczeniu wnetrza fotelach. Jest po prostu przepasc. No i jeszcze jedna rzecz 159 palila mi prawie 14l w miescie i 10,5 litra w trasie. Natomiast Giulia w miescie 10,5 litra w trasie 7 l. ( ale autostradą jeszcze nie jechalem). Na koniec Jeszcze jeden drobiazg: wyglad i jakość kierownicy. Ta w Giulii to dzielo sztuki.

Dzieło sztuki????????????. No niech Ci będzie. W sumie to nawet nie Twoje auto ale OK

Marcin, ale czemu porównujesz wersję w bardzo podstawowym wydaniu ze swoją 159 TI. Powinieneś porównać wersję Giulia Veloce Ti najlepiej w wersji z dodatkowym pakietem karbonów - byłyby fotele sportowe alkantara+skóra, progi z karbonem z Q, tylny spoiler/lusterka/scudetto karbon, panele wewnątrz karbon, koła 19, 2 wyloty wydechu (czarne), "dyfuzor", większe tarcze i zaciski niż w standardowych itp.

Do designu Giulii trzeba się przyzwyczaić - na początku jak widziałem wersje bieda w salonie rozczarowanie, z czasem lepsze wersje Veloce zaczęły zmieniać moje nastawienie i właściwie zaczęła mi się bardzo podobać. Tak, nie ma tych spektakularnych świateł z przodu jak 159 ale wygląda wystarczająco sportowo a jeździ lepiej niż 159 (sam moją jechałeś 1.5 roku temu i z tego co pamiętam nie narzekałeś). po obniżeniu zawiasu w Veloce (i koniecznie dodaniu dystansów) i zrobieniu czegoś z wydechem (sam masz przecież w 159 wydech zmieniony na coś od Squadra Tunning?) auto jest rasowe i wygląda bardzo dobrze. Jak będziesz w PL to zapraszam znowu w odwiedziny i na przejażdżkę przy okazji - dawno się nie widzieliśmy.

Co do elektroniki wewnątrz Giulii, nie zgodzę się, jest mało jej jak na obecne czasy i na pewno nie dominuje (wkomponowany w deskę niezaduży wyświetlacz). Ja tam jestem zadowolony - ważne że zegary są analogowe (choć brakuje smaczków ze 159 jeśli chodzi o temperaturę silnika/poziom paliwa/doładowanie -to mnie zachwycało zawsze)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót