• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
http://www.euroinvestor.com/news/2017/06/16/fiat-chrysler-automobiles-nv-may-2017-fiat-chrysler-automobiles-sales-in-europe/13622247

"[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo posted May sales of nearly 8,200 vehicles, an increase of 47.8% year-over-year, with market share 20 basis points higher at 0.6%. The brand outperformed the industry in nearly all major markets with May sales up 31.9% in Italy, 42.3% in Germany, 121.1% in Spain and 58.4% in France.

Year-to-date, sales were up 40.5% to 37,000 vehicles with market share at 0.5% (+10 bps).

Driving this result were the [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo Stelvio and Giulia. The Stelvio, the brand's first-ever SUV, is already segment leader in Italy and continues to climb the rankings across Europe with nearly 1,800 vehicles sold during the month (nearly 50% outside Italy). With more than 2,500 vehicles sold, the Giulia is also first in its segment in Italy and rapidly positioning itself among the European leaders, even without a station wagon version as offered by its premium competitors."

Dzięki za dane. Czyli maj był jednym z lepszych miesięcy dla Giulii w Europie. Myślę, że jak miesięczna sprzedaż się ustabilizuje na poziomie 2,5-3 tys sztuk miesięcznie to trzeba być zadowolonym. Taka sprzedaż zapewni Giulii 4 miejsce w Europie w segmencie (po wielkiej trójce z Niemiec). Oczywiście to znacznie poniżej założeń, ale plan Sergio bez wersji SW i 5 latach nieobecności w segmencie był z góry skazany na porażkę i zbyt ambitny.

W Polsce zapewnie ta sprzedaż jest dużo bardziej poniżej oczekiwań, gdyż jako ciekawostka co jakiś czas sprawdzam stockalfaromeo.pl i tam można przefiltrować auta z 2016 roku i Giulii jakieś 2 miesiące temu było 140 sztuk, obecnie jest 128.
Oznacza to, że dealerzy mocno się zastockowali i cieżko idzie im pozbywanie się zapasów.

Dla porównania Giulietty wówczas było ok 60 aobecnie jest tylko 19 więc widać, że się dobrze wysprzedaje. Jest nawet czarna w wersji super z lakierem metalic i pakietem komfort za 67,8 kPLN to chyba mega okazja?

Oczywiście powiecie, że duża część Giulii może być kupowana na zamówienie, ale to jak rotuje zapas dużo mówi o oczekiwaniach dilerów vs rzeczywista sprzedaż.

Dzięki za dane. Czyli maj był jednym z lepszych miesięcy dla Giulii w Europie. Myślę, że jak miesięczna sprzedaż się ustabilizuje na poziomie 2,5-3 tys sztuk miesięcznie to trzeba być zadowolonym. Taka sprzedaż zapewni Giulii 4 miejsce w Europie w segmencie (po wielkiej trójce z Niemiec). Oczywiście to znacznie poniżej założeń, ale plan Sergio bez wersji SW i 5 latach nieobecności w segmencie był z góry skazany na porażkę i zbyt ambitny.

W Polsce zapewnie ta sprzedaż jest dużo bardziej poniżej oczekiwań, gdyż jako ciekawostka co jakiś czas sprawdzam stockalfaromeo.pl i tam można przefiltrować auta z 2016 roku i Giulii jakieś 2 miesiące temu było 140 sztuk, obecnie jest 128.
Oznacza to, że dealerzy mocno się zastockowali i cieżko idzie im pozbywanie się zapasów.

Dla porównania Giulietty wówczas było ok 60 aobecnie jest tylko 19 więc widać, że się dobrze wysprzedaje. Jest nawet czarna w wersji super z lakierem metalic i pakietem komfort za 67,8 kPLN to chyba mega okazja?

Oczywiście powiecie, że duża część Giulii może być kupowana na zamówienie, ale to jak rotuje zapas dużo mówi o oczekiwaniach dilerów vs rzeczywista sprzedaż.

Mało mnie przejmuje ilość aut sprzedanych w PL, ważne, że można urwać 20% z ceny katalogowej giuli.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Dla porównania Giulietty wówczas było ok 60 aobecnie jest tylko 19 więc widać, że się dobrze wysprzedaje.

Wg http://carsalesbase.com/ w 2017 roku w Europie do końca kwietnia sprzedało się 8.648 sztuk Giulii i 13.220 sztuk Giulietty. W pierwszym pełnym roku produkcji (2011) Julki sprzedano 78.911 sztuk. Moim zdaniem kluczem do dobrej sprzedaży dla Alfy pozostaje segment C, gdzie konkurencja jest dość duża, ale w sumie łatwiej ją przeskoczyć (moim zdaniem ani BMW1, ani A3, ani Mercedes A, ani V40 nie robią wielkiego szału, Jaga w tym segmencie nie ma, Lexus z CT się zwija, Inifiniti jest brzydkie jak noc i nieco bez sensu), a na następcę Giulietty się jakoś nie zanosi na razie. Sytuacja MiTo jest wręcz tragiczna i ten model jest chyba trzymany tylko jako zapychanie oferty.

A da się coś taniej panie kierowniku? :) Może dywaniki przynajmniej?

20% rabatu od ceny katalogowej, ale rocznik 2016 czyli "wyprzedaż rocznika", dobrze rozumiem?
Mówiłeś, że ze stocku zamawiałeś - od tych cen co są na stock.alfaromeo.pl można jeszcze jakiś sensowny rabat otrzymać?

Swoją drogą gratulacje zakupu i może przeoczyłem ale kiedy odbiór? Czekamy koniecznie na foto :)

20% rabatu od ceny katalogowej, ale rocznik 2016 czyli "wyprzedaż rocznika", dobrze rozumiem?
Mówiłeś, że ze stocku zamawiałeś - od tych cen co są na stock.alfaromeo.pl można jeszcze jakiś sensowny rabat otrzymać?

Swoją drogą gratulacje zakupu i może przeoczyłem ale kiedy odbiór? Czekamy koniecznie na foto :)

536.jpg
537.jpg

To o! Ganinex w Katowicach. Rocznik 2017. Jak tylko ogarnę formalności leasingowe. Może już w przyszłym tygodniu. Realnie wyszło tak, że mam auto z dodatkowym wyposażeniem w cenie golaska katalogowego.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Wg http://carsalesbase.com/ w 2017 roku w Europie do końca kwietnia sprzedało się 8.648 sztuk Giulii i 13.220 sztuk Giulietty. W pierwszym pełnym roku produkcji (2011) Julki sprzedano 78.911 sztuk. Moim zdaniem kluczem do dobrej sprzedaży dla Alfy pozostaje segment C, gdzie konkurencja jest dość duża, ale w sumie łatwiej ją przeskoczyć (moim zdaniem ani BMW1, ani A3, ani Mercedes A, ani V40 nie robią wielkiego szału, Jaga w tym segmencie nie ma, Lexus z CT się zwija, Inifiniti jest brzydkie jak noc i nieco bez sensu), a na następcę Giulietty się jakoś nie zanosi na razie. Sytuacja MiTo jest wręcz tragiczna i ten model jest chyba trzymany tylko jako zapychanie oferty.

Jestem dokładnie tego samego zdania. Julka jest największym sprzedażowym sukcesem AR w ostatnim 10 leciu. Moim zdaniem FCA popełnia błąd, że zamiast następcy Giulietty idzie w kolejne SUVy (odpowiedniki XC 90 oraz XC40). Ile osób szukających auta w tych segmentach pomyśli o Alfie - zawsze ciężko jest atakować segment w którym się nie było. Natomiast nowa Giulietta na pewno była by większym hitem niż Giulia i Stelvio razem wzięte.

- - - Updated - - -

A czyli to jednak rocznik 2017. Piękne połączenie kolorystyczne.

Też co jakiś czas zerkam i problem tych samochodów moim zdaniem leży w tym, że to mało ciekawe wersje. Podaję rzeczy, które mi nie pasowały jak przeglądałem:
- manual
- diesel 150 koni,
- dowalone dziwne dodatki w tym nawigacja, która niepotrzebnie podraża samochód.
- brak ksenonów
- jak jest pakiet lusso to ten beżowy, w Polsce (na pomorzu przynajmniej) jest jesieniozima przez 9 miechów w roku)
- kombinacja kolorów czerwony w środku i na zewnątrz, czarny w środku i na zewnątrz.
- kolory biały bądź czarny.

I tak za wiele ciekawych nie ma a kosztują ciągle sporo :)

poza tym giulię ciężko zobaczyć na ulicach. A to moim zdaniem by była najlepsza reklama.

- jak jest pakiet lusso to ten beżowy, w Polsce (na pomorzu przynajmniej) jest jesieniozima przez 9 miechów w roku)

Czyli najlepszy :). Ja mam Giuliettę całą czarną we wnętrzu (taka wersja, co zrobić) i jest to mało praktyczne... Najbardziej praktyczny byłby pewnie jakiś ciemnoszary, ale dla mnie beż to opcja numer 1 przy wyborze wnętrza.

Do tego co Trevor wypunktował, to dodać można jeszcze to, że to przecież pierwsze wypusty Giulii - kto zaufa Alfie Romeo w dodatku z początku produkcji ? CCC, ale bez przesady.
Co do beżów - kurcze, coś w tym jest z aurą i nasłonecznieniem faktycznie, mi też nigdy nie leżały , na foto ok, ale żeby w nich przebywać na codzień... no nie. Nie wiązałem tego z klimatem i nasłonecznieniem ale faktycznie coś w tym jest :)

A kolorystyka powyższej Giulii - git, ale czemuż obrotomierz ma czerwone pole na 5,5 (niecałych) tys obr?

Ile osób szukających auta w tych segmentach pomyśli o Alfie - zawsze ciężko jest atakować segment w którym się nie było. Natomiast nowa Giulietta na pewno była by większym hitem niż Giulia i Stelvio razem wzięte.

Akurat to jest segment bardzo otwarty i mało konserwatywny. Jaguar wszedł w ten rynek rok temu, a sprzedaż już się zrównuje z BMW X3/5, zostawiając za sobą Macana. To w grupie premium. W budżetówce jeszcze więcej debiutów, które się świetnie sprzedają.

Ma czerwone pole tam gdzie praktycznie kazda wspolczesna turbobenzyna

Ma czerwone pole tam gdzie praktycznie kazda wspolczesna turbobenzyna

Ja wiem, że to M3, ale:
bmw-m3-sedan-launch-control.jpg

- - - Updated - - -

Co do beżów - kurcze, coś w tym jest z aurą i nasłonecznieniem faktycznie, mi też nigdy nie leżały , na foto ok, ale żeby w nich przebywać na codzień... no nie. Nie wiązałem tego z klimatem i nasłonecznieniem ale faktycznie coś w tym jest :)

A ja z kolei wszystko, tylko nie czarny :). No, z białym i czerwonym też bym miał problem - biały za szybko się brudzi, a czerwony za bardzo kłuje w oczy :).

Ja wiem, że to M3, ale:
Pokaż załącznik 230535

- - - Updated - - -

A ja z kolei wszystko, tylko nie czarny :). No, z białym i czerwonym też bym miał problem - biały za szybko się brudzi, a czerwony za bardzo kłuje w oczy :).

Aaaa, czyli nie emocje tylko rozsądek ? taka Alfo-Skoda - bezowa bo brudu nie widać ;-)
(nie no, jasne że trzeba się dobrze we wnętrzu czuć, dobrze że [notranslate]Alfa[/notranslate] daje trochę wyboru tutaj)./

Co do obrotomierza "każda współczesna turbobenzyna" - to raczej pejoratywne określenie. Poważnie, miałem nadzieję że to diesel :-/

Amortyzatory
Powrót