• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Czyli chcesz powiedzieć, że Ci ludzie nie wyjeżdżają na wakacje np w góry, Mazury, nie wypadają w weekend za miasto? Tylko gniją w tych swoich kamienicach z wyboru? No daj spokój. Wszędzie samolotem nie dolecisz...

I pewnie pójdzie to bardziej w wypożyczanie samochodu, kiedy go potrzebujesz albo car sharing - Ałdi w to już idzie:
https://www.us.audiondemand.com/us/service/en_ondemand.html
https://www.audiunite.com/se/service/en_unite.html

Też bym chętnie sobie szarpnął Giulię na weekendowy wypad jeżdżąc na co dzień MiTo - bo w sumie w Giulietcie pełno miejsca się od poniedziałku do piątku marnuje...

A ja swgo czasu usłyszałem w ASO od osoby która była na szkoleniu, że Giulia Q ma odłączaną jedną głowicę gdy "nie jest potrzebna". Czyli wówczas pracuje jak 3 cylindrowa rzędówka :eek: . Do tego każda głowice ma oddzielny komputer sterujący, a trzeci komputer steruje zapłonem :confused: Plus oczywiście to co wspomniał już Belfer o dwóch układach chłodzenia. I intercooler też jest chłodzony cieczą.

PS
I nie każde ASO Alfy Romeo będzie mieć autoryzację na Giulię Q, to taka analogia jak Abarth we Fiacie.

Ostatnia edycja:
W ramach ciekawostki podam, że do silnika 2,2 wchodzi całe... 3,6 litra oleju 0W 20

2,0 ma już 5,2 l. Dodatkowo w benzynie jest jeszcze drugi układ chłodzenia z intercooler'em. Jego pojemność to 4,3 litra. Podstawowy układ ma 8,6 l. Więc drugi pojemnik wyrównawczy to nie jakaś fanaberia.

Ciekawe - pewnie przez to, że 2.2 JTDM* jest cały z amelinium. Dla porównania, do mojego 2.4JTD wchodzi 5,5l oleju, a do układu chłodzenia ponad 6 l chłodziwa.

Czy mógłby ktoś opisać, od jak dawna koncerny moto stosują chłodzenie intercooler-a cieczą w silnikach benzynowych? Bo nie czarujmy się, jest to dodatkowy koszt w serwisowaniu, a obieg cieczy musi być jakoś wymuszany pompą... chyba, że zaprojektowano to na termostatach, które powodują obieg z powodu praw fizyki (różnice temperatur, grawitacja).
Ktoś coś? Czy nadal będziecie dyskutować nad problemem - czy słoiki z Warszawy jeżdżą autami do korpo czy metrem.... o.O

L.

Czy mógłby ktoś opisać, od jak dawna koncerny moto stosują chłodzenie intercooler-a cieczą w silnikach benzynowych? Bo nie czarujmy się, jest to dodatkowy koszt w serwisowaniu, a obieg cieczy musi być jakoś wymuszany pompą... chyba, że zaprojektowano to na termostatach, które powodują obieg z powodu praw fizyki (różnice temperatur, grawitacja).

Mnie bardzo to ciekawi, bo jak teraz myślę to jest super sprawa, tylko nie wiem, czy:
Jest zwykły intercooler wspomagany wodą, chociaż nie za bardzo widzę sens, czy
Jest wymiennik ciepła powietrze/woda i druga chłodnica wody na przodzie, co daje szereg możliwości:
Krótszy dolot, bo nie trzeba prowadzić rur na przód auta, w sumie to nawet można by taki wymiennik zintegrować z kolektorem dolotowym
Można zastosować dużą, płaską, wydajną chłodnicę wody pracującą pod niskim ciśnieniem, zamiast intercoolera pracujacego pod wysokim ciśnieniem. Intercooler nie może hamować przepływu powietrza, więc ma ograniczenia w wydajności.

A ja swgo czasu usłyszałem w ASO od osoby która była na szkoleniu, że Giulia Q ma odłączaną jedną głowicę gdy "nie jest potrzebna". Czyli wówczas pracuje jak 3 cylindrowa rzędówka :eek: . Do tego każda głowice ma oddzielny komputer sterujący, a trzeci komputer steruje zapłonem :confused: Plus oczywiście to co wspomniał już Belfer o dwóch układach chłodzenia. I intercooler też jest chłodzony cieczą.

PS
I nie każde ASO Alfy Romeo będzie mieć autoryzację na Giulię Q, to taka analogia jak Abarth we Fiacie.

O wyłączanych cylindrach było wiadomo już dość dawno. Stąd tak niskie spalanie w trasie (przynajmniej w teorii:) ).

- - - Updated - - -

A wiesz może po co jest drugi układ i co daje ten intercooler w układzie chłodzenia?

To nie chodzi o drugi układ chłodzenia silnika a o chłodzenie powietrza intercoolerem, który jest znów chłodzony cieczą. Jak to jest rozwiązane do końca w Giulii nie wiem. Wiele aut wyczynowych ma natrysk wody na intercooler ale wtedy jest to układ otwarty z pojemnikiem do którego wlewamy zimną wodę. Tutaj mamy do czynienia z układem zamkniętym. Przedni pojemnik jest właśnie do tego przeznaczony.

Jeszcze jedną ciekawostką są przebiegi miedzy zmianami oleju. Nie ma tutaj określonego limitu kilometrów a konieczność jego wymiany ma sygnalizować lampka/komunikat na tablicy rozdzielczej. Czyli czujniki będą kontrolować stan oleju. W sumie dla niektórych to lepiej. Jak pamiętam pierwsze 2,0 TS'y w 156 i właścicieli, którzy twierdzili, że co 30 000 można zmieniać to nie dziwi mnie tyle awarii panewek:)

Ostatnia edycja:
W 159 JTDm mit DPF też niby komputer ma mówić kiedy zmienić olej, tylko że on liczy chyba od 30000 w dół :P Fabryczny olej starczy akurat do końca gwarancji, potem niech się zaciera... :)

Dane z katalogu zamieszczonego na polskiej stronie AR:

2.0 Turbo Benzyna 200 KM AT

Skrzynia biegów: 8-biegowa skrzynia automatyczna
Liczba cylindrów, układ: 4 w rzędzie
Liczba zaworów na cylinder 4
Pojemność (cm3) 1.995
Moc maks.: kW przy obr./min 147 @ 5.000 obr./min
Maks. moment obr.: Nm przy obr./min 330 / 1.750
Przyspieszenie: 0–100 km/h (s) 6,2
Prędkość maksymalna (km/h) 235
Pojazd gotowy do jazdy, standard A (kg) 1.429 (w 2.2 Turbo Diesel 150 KM MT 1.374)
Zużycie paliwa — cykl miejski (l/100 km) 8,4
Zużycie paliwa — cykl pozamiejski (l/100 km) 4,6
Zużycie paliwa — cykl mieszany (l/100 km) 5,9
Emisja CO2 (g/km) 138

za to w cenniku
Przyspieszenie: 0–100 km/h (s) 6,6
Prędkość maksymalna (km/h) 230

Ostatnia edycja:
Gubią się w liczbach, tak samo Veloce miała mieć 5,5s a teraz podają 4,9s i nie za bardzo wiadomo, czy to z powodu Q4 czy każda dana na innym silniku. Zważywszy, że między MT6 a AT8 na tym samym silniku jest 2s różnicy, to równie dobrze mogli zejść z 6,6 do 6,2 aktualizując soft od skrzyni :P

Znowu pomyliłeś temat albo "olałeś" zasady.

Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie to nie pisz. Chcesz pogadać? Na głównej stronie jest shoutbox.
Ostrzeżenie: 2 pkt

Dotąd nie wiedziałem, że 159 TBi miała wersję z AT8 i przeniesieniem napędu wałem na tył.

To napisz jeszcze coś równie ciekawego o trakcji obu modeli, przy tej równej masie i napawaj się nadal swoim idealnym wyobrażeniem o 159.

Ja pozostaję przy podziwie dla Giulii.

Ostatnia edycja:
Na wlocie do Wawki od Poznania A2 przy bramkach stoi taaaaaaaaaaa
aaaaa

aaaaa
kaaaaa
wyj....na reklama Giuli :)
Ze 200m^2 ma :)

U nas też jest od dziś na forum reklama z Giulią:)
Miała być trochę inna ale niestety zmiana koncepcji była podyktowana między innymi rozmiarem.

Dzisiaj się dowiedziałem w salonie Alfy w Poznaniu, że benzynkę do testów mają dostać ok. 20 października oraz że na Polskę mają być dwie Q'tongi - jedna manual, jedna automat. Jedna biała już jest - manual zdaje się? Ciekawe jaka ta druga będzie i gdzie będzie. O Veloce nie widzą kompletnie nic (nawet zdaje się nie wiedzieli co to :P ).

Dotąd nie wiedziałem, że 159 TBi miała wersję z AT8 i przeniesieniem napędu wałem na tył.

To napisz jeszcze coś równie ciekawego o trakcji obu modeli, przy tej równej masie i napawaj się nadal swoim idealnym wyobrażeniem o 159.

Ja pozostaję przy podziwie dla Giulii.

Pomijam ton całej wypowiedzi. Wspomniałem o tym w kontekście wagi. Wyłącznie w kontekście wagi samochodu.
Głownym zarzutem podnoszonym w stosunku do 159 to jest, powtarzana tutaj jak mantra, wielka waga tego auta.
Tymczasem Giulia waży tyle samo.
Nikt nie wspomina o żadnym podziwie, tematem mojej uwagi nie były też żadne wersje ATB czy cokolwiek takiego. 159 była, wedle wielu z was, autem nieudanym, bo za cieżkim.
No więc na przykładzie Giulii widać, że to błędne założenie.

Co do samej Giulii i podziwu dla niej, przyszły rok i kolejne pokażą, ile to auto naprawdę jest warte, jak odebrał je rynek, czy spełniło założenia sprzedażowe. Przypomnę, że model 159 sprzedał się w ilości blisko ćwierć miliona sztuk w ciągu blisko siedmiu lat (w salonach był jeszcze, do wyprzedania zapasów, w 2012 roku).
Daje to średnią, zaokrąglijmy, około 35 tys sztuk rocznie. Jak Giulia w 2017 roku przekroczy ten poziom i nie będzie ani akcji nawrotowych ani narzekań klientów, wtedy można będzie mówić o podziwie.

Dzisiaj się dowiedziałem w salonie Alfy w Poznaniu, że benzynkę do testów mają dostać ok. 20 października oraz że na Polskę mają być dwie Q'tongi - jedna manual, jedna automat. Jedna biała już jest - manual zdaje się? Ciekawe jaka ta druga będzie i gdzie będzie. O Veloce nie widzą kompletnie nic (nawet zdaje się nie wiedzieli co to :P ).

Niestety ale produkcja aut na nasz rynek się przeciąga. Jeśli przyjadą za 3 tygodnie to będzie ok. Potem jeszcze rejestracje itd. Wcześniej podawany termin około 20 jest już na tą chwilę nierealny. Początkiem listopada będą pierwsze 2.0 w salonach. Widać nie tylko w kwestii Veloce są mało kompetentni. Druga Q ma być ale czy zdąży dotrzeć przed nowym rokiem to wątpię. Ta obecna jest "rozpisana" na kilka miesięcy i plan jest mocno napięty.

159 była, wedle wielu z was, autem nieudanym, bo za cieżkim.
No więc na przykładzie Giulii widać, że to błędne założenie.
Waga w niektórych autach przeszkadza w tym co rzutuje na użytkowanie. Prowadzenie, zawieszenie, pokonywanie zakrętów, przyspieszenie, hamowanie. Jeśli auto sobie z tym wszystkim radzi dobrze, to waga jest tylko liczbą, niczym ponad to. 159 czy Brera są ciężkie jak na swoje zawieszenie i silniki, dlatego waga przeszkadza. Giulii patrząc na wyniki czy opinie o prowadzeniu waga nie przeszkadza wcale, wiec tej wagi mimo bycia identyczną jak w/w modele nie można odczuwać jako wadę.

Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie Giulia jest po prostu pozbawiona urody, by nie powiedzieć brzydka. Uwielbiam Alfę jako markę, ale ten model jest dla mnie czymś skrajnie nieciekawym. Ot, kolejny sedan na rynku bez polotu i finezji jakich dziesiątki. Wiem, że wyróżnia się silnikami prowadzeniem itd, ale mówię o kwestii wizualnej. Widocznie nie jestem jej targetem, ale opinię mogę wyrazić.

Tymczasem Giulia waży tyle samo.

Tak, z RWD i AT8 (bo nie chodziło o niemieckiego diżeja ATB, przynajmniej mnie).

Sprawdź pozostałe, wyposażone podobnie (np. Q4, AT) wersje obu modeli (przy czym przy 159 również z początku produkcji), i pisz o tym nadal, bo widać, że masz takie przekonanie.

Nikt nie wspomina o żadnym podziwie

Ja o tym piszę w odniesieniu do Giulii.
I pisałem o wymiarze technicznym (gdzie od 159 odróżnia ją wszystko, przy czym ja nigdy nie hejtowałem tu 159).

Co do samej Giulii i podziwu dla niej, przyszły rok i kolejne pokażą, ile to auto naprawdę jest warte

Piszę nadal o aspekcie technicznym, a ten jest spektakularny, zwłaszcza w wydaniu Quadrifoglio,a jego potwierdzeniem wyczyn na Nurburgringu.

zdjęcia Veloce z Paryża np. na omniauto.it (mam za mało postów, żeby wstawić linka :-( )
Można polubić :-)

Można, ale nie trzeba.

Każdy ma swój gust i prawo do niego.

A jeśli chodzi o linki i zdjęcia Giulii (również z Paryża), to jest ich całkiem sporo i w tym, jak i sąsiednim temacie. Jeśli ktoś zechce z pewnością je znajdzie.

Amortyzatory
Powrót