Tomtrz
Aktywny
A wiesz może po co jest drugi układ i co daje ten intercooler w układzie chłodzenia?
Własnie tez nie do końca rozumiem. Masz na myśli drugi układ do chłodzenia intercoolera wodą? Czy, drugi układ chłodzenia silnika z osobną chłodnicą?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
A wiesz może po co jest drugi układ i co daje ten intercooler w układzie chłodzenia?
Czyli chcesz powiedzieć, że Ci ludzie nie wyjeżdżają na wakacje np w góry, Mazury, nie wypadają w weekend za miasto? Tylko gniją w tych swoich kamienicach z wyboru? No daj spokój. Wszędzie samolotem nie dolecisz...
W ramach ciekawostki podam, że do silnika 2,2 wchodzi całe... 3,6 litra oleju 0W 20
2,0 ma już 5,2 l. Dodatkowo w benzynie jest jeszcze drugi układ chłodzenia z intercooler'em. Jego pojemność to 4,3 litra. Podstawowy układ ma 8,6 l. Więc drugi pojemnik wyrównawczy to nie jakaś fanaberia.
Czy mógłby ktoś opisać, od jak dawna koncerny moto stosują chłodzenie intercooler-a cieczą w silnikach benzynowych? Bo nie czarujmy się, jest to dodatkowy koszt w serwisowaniu, a obieg cieczy musi być jakoś wymuszany pompą... chyba, że zaprojektowano to na termostatach, które powodują obieg z powodu praw fizyki (różnice temperatur, grawitacja).
A ja swgo czasu usłyszałem w ASO od osoby która była na szkoleniu, że Giulia Q ma odłączaną jedną głowicę gdy "nie jest potrzebna". Czyli wówczas pracuje jak 3 cylindrowa rzędówka. Do tego każda głowice ma oddzielny komputer sterujący, a trzeci komputer steruje zapłonem
Plus oczywiście to co wspomniał już Belfer o dwóch układach chłodzenia. I intercooler też jest chłodzony cieczą.
PS
I nie każde ASO Alfy Romeo będzie mieć autoryzację na Giulię Q, to taka analogia jak Abarth we Fiacie.
DPojazd gotowy do jazdy, standard A (kg) 1.429 (w 2.2 Turbo Diesel 150 KM MT 1.374)
Moc maks.: kW przy obr./min 147 @ 5.000 obr./min
Maks. moment obr.: Nm przy obr./min 330 / 1.750
Na wlocie do Wawki od Poznania A2 przy bramkach stoi taaaaaaaaaaa
aaaaa
aaaaa
kaaaaa
wyj....na reklama Giuli
Ze 200m^2 ma![]()
Dotąd nie wiedziałem, że 159 TBi miała wersję z AT8 i przeniesieniem napędu wałem na tył.
To napisz jeszcze coś równie ciekawego o trakcji obu modeli, przy tej równej masie i napawaj się nadal swoim idealnym wyobrażeniem o 159.
Ja pozostaję przy podziwie dla Giulii.
Dzisiaj się dowiedziałem w salonie Alfy w Poznaniu, że benzynkę do testów mają dostać ok. 20 października oraz że na Polskę mają być dwie Q'tongi - jedna manual, jedna automat. Jedna biała już jest - manual zdaje się? Ciekawe jaka ta druga będzie i gdzie będzie. O Veloce nie widzą kompletnie nic (nawet zdaje się nie wiedzieli co to).
Waga w niektórych autach przeszkadza w tym co rzutuje na użytkowanie. Prowadzenie, zawieszenie, pokonywanie zakrętów, przyspieszenie, hamowanie. Jeśli auto sobie z tym wszystkim radzi dobrze, to waga jest tylko liczbą, niczym ponad to. 159 czy Brera są ciężkie jak na swoje zawieszenie i silniki, dlatego waga przeszkadza. Giulii patrząc na wyniki czy opinie o prowadzeniu waga nie przeszkadza wcale, wiec tej wagi mimo bycia identyczną jak w/w modele nie można odczuwać jako wadę.159 była, wedle wielu z was, autem nieudanym, bo za cieżkim.
No więc na przykładzie Giulii widać, że to błędne założenie.
Tymczasem Giulia waży tyle samo.
Nikt nie wspomina o żadnym podziwie
Co do samej Giulii i podziwu dla niej, przyszły rok i kolejne pokażą, ile to auto naprawdę jest warte
Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie Giulia jest po prostu pozbawiona urody, by nie powiedzieć brzydka.
zdjęcia Veloce z Paryża np. na omniauto.it (mam za mało postów, żeby wstawić linka :-( )
Można polubić![]()