[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Belfer wspomnial o identycznych warunkach wiec chyba tez trzeba kupic 2szt Giulii.

Giulia dla biznesu tez bedzie miala automat i ksenony?

z oferty dla biznesu ( fleet edition) jaką mi przedstawiono u dealera bmw serii 3 nie miało ani ksenonów ani automatu. Były tylko ledy do jazdy dziennej i poważny motor 1499 cm2 i 136KM. Archaiczne zegary- cyferblaty w gratisie

Oferty biznesowej alfy nie znam,

Seria 5 ma AT oraz ksenony, i chcac doposazyc Giulie do poziomu 5tki ceny beda porownywalne

Seria 5 ma AT oraz ksenony, i chcac doposazyc Giulie do poziomu 5tki ceny beda porownywalne

Dyskusja na ten temat nie ma sensu.
Ja nigdy nie kupiłbym serii 5 w takim zestawieniu. Oglądałem tę wersję na żywo i dla mnie to bieda. W biedzie Giuli za ok. 145 tys. nie miałem wrażenia że kupuje kupe w pazłotku. Ale to tylko moje zdanie. Samo porównywanie 5 i giuli nie ma sensu. Zweryfikuj dokładnie listę wyposażenia porównywalnych cenowo modeli a różnice dostrzeżesz nawet bez kalkulatora.

Siedziales w podstawowej wersji Gulii, gdzie taka maja?

Porownuje ze swojej perspektywy gdzie AT jest kluczowa, do tego przesledzilem wersje wyposazenia Giulia, zakladam ze taka opcja bedzie dla biznesu. Dodajac do podsawowej Giulii (przy cenie 125tys) to co oferuje BMW w 5er czyli AT, Ksenony, czyjniki, felgi 17cali, musisz wydac porownywalne pieniadze.

Wiec nie bardzo wiem jaka roznice mam dostrzec?

Był tu wklejony link z opcjami Giulli. Taka prezentacja w PDF. Tam był dokładny opis opcji Biznes.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Siedziales w podstawowej wersji Gulii, gdzie taka maja?

Porownuje ze swojej perspektywy gdzie AT jest kluczowa, do tego przesledzilem wersje wyposazenia Giulia, zakladam ze taka opcja bedzie dla biznesu. Dodajac do podsawowej Giulii (przy cenie 125tys) to co oferuje BMW w 5er czyli AT, Ksenony, czyjniki, felgi 17cali, musisz wydac porownywalne pieniadze.

Wiec nie bardzo wiem jaka roznice mam dostrzec?

Jak pisałem -> nie chcę już ciągnąć tego tematu bo i tak do niczego on nie prowadzi. Dla mnie istotne są inne tematy przy wyborze auta a dla Ciebie inne. Kropka.

Idąc tym tokiem myślenia / dywagacji (o porównywaniu aut z różnych segmentów) możemy dorzucić ,do kotła dyskusyjnego, np passata. za 150 tys. - będziesz miał auto pojemniejsze z automatem, lepiej wyposażone o lepszych osiągach od bmw seri 5. Tylko to do niczego nie prowadzi.

o porównywaniu aut z różnych segmentów

Porównywanie aut z różnych segmentów faktycznie nie ma sensu. Jednakże życie jest takie, że najczęściej mamy jakiś budżet i w ramach tego budżetu szuka się auta. I taki szukający ma w doopie segmenty, każdy ma jakieś swoje kryteria i nimi się kierując wybiera auto.
Ot chociażby weźmy te BMW 3 za 100tys. Za tą samą kasę mamy szybki, dobrze wyposażony kompakt (ale nie premium) albo takie BMW. Ja bym takiej beemki w życiu nie kupił, bo silnik i wyposażenie są dla mnie ważniejsze od klasy auta. Ale przyjdzie Kowalski, który myśli odwrotnie :)
Z punktu widzenia sprzedaży (niekoniecznie wizerunku marki) dobrze jest mieć ofertę również i dla takich Kowalskich.

Porównywanie aut z różnych segmentów faktycznie nie ma sensu. Jednakże życie jest takie, że najczęściej mamy jakiś budżet i w ramach tego budżetu szuka się auta. I taki szukający ma w doopie segmenty, każdy ma jakieś swoje kryteria i nimi się kierując wybiera auto.
Ot chociażby weźmy te BMW 3 za 100tys. Za tą samą kasę mamy szybki, dobrze wyposażony kompakt (ale nie premium) albo takie BMW. Ja bym takiej beemki w życiu nie kupił, bo silnik i wyposażenie są dla mnie ważniejsze od klasy auta. Ale przyjdzie Kowalski, który myśli odwrotnie :)
Z punktu widzenia sprzedaży (niekoniecznie wizerunku marki) dobrze jest mieć ofertę również i dla takich Kowalskich.
Kowalski nie kupi 3er za 100k, bo musialby kupic 2 sztuki fe zeby mu wyszla ta cena. Podstawowa 3er dla kowalskiego zaczyna sie wyzej..

To nie jest tylko dyskusja o naszych preferncjach, ale rownniez o konkurencyjnosci Giulii i o tym jak sobie poradzi w swojej klasie, jak wczesniej pisalem dobrze wyposazonego BMW 3 cena zbliza sie do biednej 5tki, Alfa nie daje mozliwosci takiego wyboru i tutaj kilku kilentow moze stracic.

- - - Updated - - -

Nie porownuje modeli z roznych segmentow a jedynie ceny samochodow, i to co mozesz dostac za podobne pieniadze.

Ostatnia edycja:
Kowalski nie kupi 3er za 100k, bo musialby kupic 2 sztuki fe zeby mu wyszla ta cena. Podstawowa 3er dla kowalskiego zaczyna sie wyzej..

OK, wiem, to był przykład. Jak brałem moją mazde3 to mogłem w tej samej cenie mieć biedną 6 z najsłabszym silnikiem...

jedynie ceny samochodow, i co mozesz dostac za swoje pieniadze

I tak właśnie robi większość kupujących. Ja też oglądałem auta z różnych segmentów przed zakupem.
I odnośnie Giulii za 200tys (zakładam, że w tej cenie zmieści się wersja 280KM w benzynie, choć może zbyt optymistycznie myślę..) - w moim przypadku gdybym miał taką kasę to na pewno porównałbym z Mustangiem GT choć segment zupełnie inny i auto totalnie z innej bajki - ale w zbliżonej cenie :)

To nie jest tylko dyskusja o naszych preferncjach

Żartujesz ? Ten temat właśnie jest o naszych preferencjach i o faktach, które każdy z nas postrzega inaczej właśnie przez wgląd na swoje preferencje. Uważam że temat "co można dostać za tę samą cenę" jest niewyczerpalny bo równie dobrze możemy wachlarzować segmentami pojazdów od kompaktów po klasę średnio wyższą, od silników po wyposażenie. Dochodzą jeszcze kwestie aut z programów np. BMW premium selection albo Audi select plus . To jest never ending story a ten temat i tak zaraz dobije do 1000 stron.
na zakończenie dodam że ta wspomniana przez Ciebie bmw 5 bez oferty fleet edition (czyli prze zakupie dwóch takich samych modeli) kosztuje ponad 185 tys. Dostajesz słaby silnik i słabe wyposażenie. (tak seria 5 ze 150 dieslem jest mułem bo auto swoje waży- jeździłem też 520d sedan z 2016 oraz 525d. kombi z 2014 więc mam porównanie).
Ja już wyłączam się z tej dyskusji o "zestawianiu aut". Bez odbioru.

Wersja flotowa jest dla firm, gdzie pracownicy dostają 'swoje' auta, a nie dla Kowalskiego z ulicy. Postawcie się w sytuacji szefa: chodzi o to, że pracownik w cenie zwykłego Passata, czy Insignii może dostać służbowe BMW 3er(!). Nie ważne, że auto gołe, bida wersja, itp, ale prestiż firmy rośnie, bo wszyscy jeżdżą autami premium, a nie zwykłymi dla 'ludu'. Dodatkowo taki delikwent się cieszy, że ma BMW, a nie Opla, czy Skodę.
A takiemu managerowi kupujecie 5er zamiast Superb, czy Passata i kolejne +10 pkt do prestiżu + wzrost satysfakcji pracownika.

Nie ma co oceniać i porównywać aut w tych wersjach, bo raczej nikt 'normalny' kto chce premium nie kupi sobie tego.

Wersja flotowa jest dla firm, gdzie pracownicy dostają 'swoje' auta, a nie dla Kowalskiego z ulicy. Postawcie się w sytuacji szefa: chodzi o to, że pracownik w cenie zwykłego Passata, czy Insignii może dostać służbowe BMW 3er(!). Nie ważne, że auto gołe, bida wersja, itp, ale prestiż firmy rośnie, bo wszyscy jeżdżą autami premium, a nie zwykłymi dla 'ludu'. Dodatkowo taki delikwent się cieszy, że ma BMW, a nie Opla, czy Skodę.

To chyba tylko w PL, mój były szef Duńczyk zamiast brać biedę Audi A4 wziął sobie Citroena C5 na pełniutkim wypasie.

BMW 5 juz nie kupicie w salonie z konfiguratora.F10 przestal byc produkowany.Wchodzi teraz nowa seria G,a tam ceny beda jak to w nowosciach bardzo wygorowane.Spojrzcie na nowa 7 G11-najdrozszy w swojej klasie-eska jest tansza.ps a co do giuli-bardziej mi sie podoba od maserati ghibli.Bez obrazy ale maserati od tylu wyglada jak jakis koreanczyk.Alfy zawsze byly ladniejsze od maserati jezeli chodzi o sedany.

Żartujesz ? Ten temat właśnie jest o naszych preferencjach i o faktach, które każdy z nas postrzega inaczej właśnie przez wgląd na swoje preferencje. Uważam że temat "co można dostać za tę samą cenę" jest niewyczerpalny bo równie dobrze możemy wachlarzować segmentami pojazdów od kompaktów po klasę średnio wyższą, od silników po wyposażenie. Dochodzą jeszcze kwestie aut z programów np. BMW premium selection albo Audi select plus . To jest never ending story a ten temat i tak zaraz dobije do 1000 stron.
na zakończenie dodam że ta wspomniana przez Ciebie bmw 5 bez oferty fleet edition (czyli prze zakupie dwóch takich samych modeli) kosztuje ponad 185 tys. Dostajesz słaby silnik i słabe wyposażenie. (tak seria 5 ze 150 dieslem jest mułem bo auto swoje waży- jeździłem też 520d sedan z 2016 oraz 525d. kombi z 2014 więc mam porównanie).
Ja już wyłączam się z tej dyskusji o "zestawianiu aut". Bez odbioru.

Jezeli cytujesz, to prosze cytuj cala wypowiedz.

Fakty kazdy powinien postrzegac jednakowo, ale moge sie mylic :)

Edyta

Jezeli Alfa ma konkurowac w segmencie premium to chyba naturalnym jest ze sie ja porownuje z markami pokroju BMW?

Ostatnia edycja:
To jeszcze sprzedaż w Holandii w lipcu 2016 (to był zawsze rynek gdzie Alfy się dobrze sprzedawały):
Giulia 34 szt,
Giulietta 15 szt,
Mito 29 szt,

A konkurencja:
BMW 3 376 szt,
A4 298 szt,
Mercedes C 238 szt.

To chyba tylko w PL, mój były szef Duńczyk zamiast brać biedę Audi A4 wziął sobie Citroena C5 na pełniutkim wypasie.
Oczywiście mówię o PL, bo o to jest cała 'wojna' cenowa (100k pln za 3er vs droga Giulia).

PS: Będziecie tak każdy miesiąc wrzucać? :) Poczekajmy kilka miesięcy i wtedy się porówna, przecież sprzedaż dopiero raczkuje.

Jezeli cytujesz, to prosze cytuj cala wypowiedz.

Fakty kazdy powinien postrzegac jednakowo, ale moge sie mylic :)

dobrym przykładem są politycy:D Jeden fakt może być postrzegany na 5 rożnych sposobów.
Reszty nie komentuje, tak jak pisałem, dla mnie ten temat już się wyczerpał.

Amortyzatory
Powrót