[Giulia] Alfa Giulia- 2015

A jakie to ma znaczenie, że nikt się nie odnosił do jakiegoś tam cennika? Wyskoczyłeś z ilością sprzedanych modeli w Europie. I to zaniżoną. Bo wg:
http://newsroom.toyota.eu/newsrelease.do;jsessionid=E36FD8FD06552034128A32C5AD50E5C7?&id=4828&mid=1
Lexus sprzedał w Europie 64 tysięcy sztuk, o 20% więcej, niż w 2014.

Nie chce mi się teraz szukać linka, wklejałem z "Left Lane". Niech nawet i sprzedali 64 tys. sztuk - jaki wpływ ma polityka cenowa na to, że w Stanach sprzedają 5 razy więcej?

Swoją drogą, nie znam palety modelowej Lexusa dokładnie, ale CT 200h sprzedało się w Europie 10 tys. szt., a beznadziejnie sprzedającej się Giulietty 40 tys. :D. Zerknąłem z ciekawości na dane US:
http://left-lane.com/us-car-sales-data/lexus/lexus-ct/

Tam jest 15 tys. sztuk. Czyli Alfa sprzedała w Europie prawie 2 razy więcej Julek niż Lexus CT w Europie i USA razem wziętych. Może te Lexusy są za drogie?

Ostatnia edycja:
Nie chce mi się teraz szukać linka, wklejałem z "Left Lane". Niech nawet i sprzedali 64 tys. sztuk - jaki wpływ ma polityka cenowa na to, że w Stanach sprzedają 5 razy więcej?
Swoją drogą, nie znam palety modelowej Lexusa dokładnie, ale CT 200h sprzedało się w Europie 10 tys. szt., a beznadziejnie sprzedającej się Giulietty 40 tys. :D.

A to jest akurat prosta sprawa. Lexus CT występuje tylko w odmianie 200H. Nie ma diesli, nie ma tanich benzyn, jest tylko jedna jednostka hybrydowa i koniec oferty.

Z tym się nietrudno zgodzić - i ja to cały czas powtarzam, samochód (zapewne) jest w porządku, cena (zapewne) również, ale cała otoczka DO WYMIANY.
Samsung startował z cenami niższymi niż konkurent. Zdobywał rynek, urozmaicał ofertę by skończyć po paru latach na dobijaniu się do cen jabłka.
Lexus zbudował swoją pozycje na renomie japońskiej motoryzacji (jakość, dopracowanie, bezawaryjność, teraz innowacyjność, ekologia). Do dzisiaj potrafią ciągnąć ten temat. Alfa jak na razie nie pokazała żadnego marketingu. Przy okazji Lexusa – przykład tej marki pokazuje jasno, że można zbudować sukces bez kombi.

Już mniejsza o ceny (bo przecież ceny ofertowe nijak mają się do transakcyjnych), dajmy FCA czas do końca roku, może razem z wzbogaceniem oferty o nowe silniki pojawi się ruch w interesie.

Odnośnie sprzedaży we Włoszech – ja mam informację od ludzi na miejscu, którzy są zachwyceni i przy zmianie samochodu służbowego już chcą Alfę. Ale z jednego działu jednej firmy nie można przekładać reguły na cały kraj i Europę

Koleżanka z biura zamówiła tydzień temu wersję benzynową Giulli w automacie (na taką czekała) -ma być za 2 miesiące.

Także mając na uwadze penetrację rynku i pozycję marki jest to niezły wynik, świadczący o pewnej popularności modelu. Z kręgu moich krewnych i znajomych w ostatnich kilku latach podobnym wynikiem z segmentu premium może pochwalić się wyłącznie Audi - kolega kupił A4 quattro prosto z salonu. Wszyscy inni kupują Passaty, Superby, Mondeo i Mazdy6.

A tu dalej narzekanie :) ?
Poczekamy zobaczymy. Auto jest bardzo dopracowane i fajnie jeździ. Alfa zaczyna już odzyskiwać opinię dobrego samochodu (duża w tym zasługa Giulietty), niektórzy ludzie chcą czegoś innego niż "niemca". A więc - optymizmu koledzy!

Dziś zadzwonił do mnie kolega, fan Volvo. Ma też Punto i przy okazji serwisu "załapał" się na jazdę Giulią. Diesel 180 km w białym kolorze. Jego opinia? To auto ma coś czego nie ma u Niemca czy w Volvo. Przyszły rok szykuje mu się zmiana auta i Giulia jest brana pod uwagę

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Pierwsze macanie Gulii

Byłem, widziałem, dotykałem na Wierzbięcicach w Poznaniu, sztuka w czarnym, mieniącym się lakierze.

Samochód prezentuje się lepiej niż na zdjęciach, dużo bardziej rasowo niż Mazda 6 czy BMW 3, o Audi A4 nie wspominając. Jest zwarte, nie za duże, proporcjonalne. Przy Gullietcie wygląda lekko.

Wnętrze wykończone dobrze, nawet zapach ok. Przyjemna mala kierownica i ładne nawiewy. Design wnętrza ogólnie na wysokim poziomie, mix włoskiego stylu i niemieckiego porządku. Jakość o wiele wyższa niż w Gullietcie.

Niektórym będzie przeszkadzał bardzo szeroki tunel z przodu, ogólnie przestronnością Gulia nie rozpieszcza, ale nie ma też powodów do narzekań. 4 pełnowymiarowe osoby pojadą godnie.

Bardzo trudny dostęp do bagażnika, krótka klapa, ale może się nie znam, bo miałem tylko auta 5d, niemniej w pełni uniwersalnego pojazdu rodzinnego z tego nie będzie.

Brak efektu wow, po powrocie do dobrze wyposażonej Gulietty (szklany dach, sportowe fotel) nie czuć przepaści.

Cena z odległych rejonów kosmosu, ponad 2x wyższa od BMW 3 Fleet Edition i ponad 50 tys. wyższa od BMW 5 Fleet Edition.

Pogratuluj ode mnie :). Jaki kolor?
Bodajże brązowy Imola. Jak wróci z urlopu podpytam jeszcze. Poszła na jazdę próbną dieslem w manualu i w zasadzie od ręki zamówiła. Aktualne auto przyjmą jej w rozliczeniu, do tego dostała dobry leasing. A była już prawie zdecydowana na c-klasę.

Sprzedaz w Niemczech w lipcu 2016:
Giulietta 212 szt
Giulia 125 szt
Mito 62 szt

tak dla porównania konkurencja Giulii:
A4 6490 szt
Mercedes C 5680 szt
BMW3 3910 szt
BMW4 1505 szt

W Szwajcarii troche ludkow z firmy sie Giulia interesuje. Kolega z pracy zapisuje się na jazdę testową. Wiedział, że ja Alfista i pytał czy warto. No pewnie, że warto - bo co innego mogłem powiedzieć. Chce diesla. Ciekawe, czy pojedzie i kupi bo jako alternatywę rozważa... Jeepa Cherokee. Fajny rozstrzał, co nie? Teraz jeździ Touaregiem. Szef pomykający SLK gledzil coś o QV, ale prędzej kupi Maseraka albo Tesle.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Sprzedaz w Niemczech w lipcu 2016:
Giulietta 212 szt
Giulia 125 szt
Mito 62 szt

tak dla porównania konkurencja Giulii:
A4 6490 szt
Mercedes C 5680 szt
BMW3 3910 szt
BMW4 1505 szt

a to akurat niewiele pokazuje.... Niemcy zawsze kupowali głownie swoje auta i nadal tak robić będą... dużo jeżdzę od lat po tym kraju i jak widać auto francuskie albo włoskie, zapewne jedzie tym Turas, Polak albo inszy imigrant. Ewentualnie bidak Ossi. Niemiec prawdziwy jezdzi Niemcem.
Gulia nie ma żadnych ale to absolutnie żadnych szans podbicia rynku niemieckiego.

- - - Updated - - -

No to faktycznie przykładasz wagę do designu :D. Gdybym miał podać dwa najbrzydsze samochody w tym segmencie, to chyba właśnie podałbym te dwa :D. Ale fakt, wyróżniają się z tłumu i to mocno.

Ma Pan rację Panie Radku, civic w tej kosmicznej wersji ładny byl tylko w pierwszej edycji... To, co teraz zrobiono z tego auta to stylistyczna masakra... jest obrzydliwy po prostu. No tutaj bezpłciowa Gulia robić może za piękność nocy.

- - - Updated - - -

Giulia to normalny sedan segmentu D i tyle. Wykonany gorzej niż DSy które też są "atakiem na premium". Co gorsza, DSy są wg mnie ciekawsze stylistycznie niż nowa Alfa
Opisy jazd testowych kolegów raczej to potwierdzają. Tył napęd i mała waga nie robią z samochodu klasy premium.

Ma Pan rację Panie Jersey. DS szuka oryginalności i ją znajduje,. Gulia jest dramatycznym klonem BMW i w pewnym stopniu mazdy6. Wyłącznie przód ją wyróżnia: z boku praktycznie nie od odróżnienia, tył totalnie bezpłciowy i bez charakteru. Myślę, że Pan Marchionne wiedział to doskonale, dlatego uciekł do przodu, wypychając rok temu Quadrifoglio, bo TYLKO tak mógł się wyróżnić i zwrócić uwagę na ten model. Dlatego, że piekielnie szybki i mocny oraz ryczący miło dla ucha.

A ja mysle ze giulia bedzie czyms podobnym co 156 w swoim czasie.Bedzie sie dosyc dobrze sprzedawala,moze nie bedzie tak dobrym autem jak BMW czy Mercedes ale swoich fanow bedzie miala.Siedzialem tez w W205 w bogatej wersji C400 i zrobila na mnie duzo lepsze wrazenie niz giulia.Natomiast nowa alfa jest autem ladnym i napewno jest dobrym samochodem.Ktos wczesniej wspominal ze nie bedzie giuli za 120tys..haha zobaczycie ze bedzie i to jako nowe w cenniku.Poczekajcie tez z rok a beda wersje benzynowe ponizej 150KM.Diesle na niektorych rynkach sa juz w wersjach 136KM-u nas tez beda.I wejda tez mniejsze pojemnosci w przyszlosci-wtedy ceny beda na poziomie toyotek i opli-wspomnicie moje slowa;-)Wtedy alfa ma szanse odzyc finansowo czego jej bardzo zycze.

Gulia jest dramatycznym klonem BMW i w pewnym stopniu mazdy6. Wyłącznie przód ją wyróżnia: z boku praktycznie nie od odróżnienia, tył totalnie bezpłciowy i bez charakteru.

Świeże, nowatorskie, głębokie.

Byłbym zapomniał, przy okazji ktoś może podpowie co to za model na pierwszym zdjęciu?

2016-Maserati-Ghibli-S-Q4-5.jpg alfa_romeo_giulia_2016_03.jpg

Byłbym zapomniał, przy okazji ktoś może podpowie co to za model na pierwszym zdjęciu?

Ja też widziałem w niej więcej z Maserati niż z BMW. Ale tył jest jednak trochę za grzeczny. Coś jak w 159: pełna agresja z przodu i cisza z tyłu. Za to odwrotnie niź w Giuliettcie ;)

Cena z odległych rejonów kosmosu, ponad 2x wyższa od BMW 3 Fleet Edition i ponad 50 tys. wyższa od BMW 5 Fleet Edition.

Siedziałem - oglądałem 3 i 5 w fleet edition. Dramat. Może jak bym dostał taki samochód jako służbowy to ok. Sam nigdy bym nie kupił takiego suchara. Ta mikro nawigacja w serii 5 wygląda komicznie. Jak ktoś ma parcie na premium to takie bmw pokazuje tylko jego hipokryzje. Premium w tych edycjach nie uświadczycie.

Jak już podajesz takie "rewelacje" to sprawdź wcześniej dokładnie...
Giulia dla biznesu na identycznych warunkach, jak 3 Fleet Edition kosztuje od 125 tys. Więc nie wiem, jak mnożyłeś, że wyszło Ci 2 razy tyle? (cena 3 FE to 100 tys.) Od piątki wówczas 25 tys tańsza:) Tylko, że 5 to nie jej bezpośredni konkurent.

Giulia dla biznesu tez bedzie miala automat i ksenony?

Edytka:

Sprytne to BMW kupujesz 3er oszczedzasz 25tys. wzgledem Giulii dokladasz 25tys. i masz klase wyzej... :)

Ostatnia edycja:
Jak już podajesz takie "rewelacje" to sprawdź wcześniej dokładnie...
Giulia dla biznesu na identycznych warunkach, jak 3 Fleet Edition kosztuje od 125 tys. Więc nie wiem, jak mnożyłeś, że wyszło Ci 2 razy tyle? (cena 3 FE to 100 tys.) Od piątki wówczas 25 tys tańsza:) Tylko, że 5 to nie jej bezpośredni konkurent.

No właśnie,
...to się nazywa manipulacja faktami dla własnych korzyści / poglądów.
Vłoszczyzna zapomniał jeszcze dodać że zgodnie z promocją fleet edition żeby takową ofertę otrzymać to trzeba zamówić min. dwa egzemplarze danego modelu. Taki nieistotny haczyk :cool:

OFICJALNA INFORMACJE ZE STRONY :
*BMW 518d Limuzyna Fleet Edition z silnikiem wysokoprężnym o pojemności 2 litrów i mocy 150 KM. Cena brutto. Oferta ważna przy zakupie minimum dwóch samochodów.

Amortyzatory
Powrót