[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam wrażenie, że wszystkie BMW 3 to 320d.

Ja przycinalem na wszystkim, standardowy lakier, wnetrze i kola, do tego pakiety: sport 2, komfort i asystent kierowcy, plus alarm i jakies pierdoly, wyszlo 180.000,

Moze beda rabaty dla Alfisti, proponuje 5% za kazda posiadana Alfe, :)

Kaza sobie zaplacic za lopatki do AT, lusterko fotochromatyczne, troche lipa.

Nigdzie nie widze LEDow :(

Ja sie nie szczypałem i wyszło mi 225 tys. To jest tylko kilkanaście tysięcy mniej niż zapłaciłem za swoje 528i a mam adaptacyjne LED-y , komfortowe fotele i prawie 50 KM więcej ( oczywiście cena z konfiguratora BMW była dużo wyższa ) .

Ostatnia edycja:
epsonix Alfa chyba wybrala inna strategie, chyba chca byc egzotyczna marka i nie zalezy im na sprzedazy, stad brak kombii, obrali bardzo waski target, zobaczymy czy trafia... :)

tego troche sie obawiam. żeby nie bylo tak ze za 5 lat okaze sie ze jednak sa niszowi i niekoniecznie wyplacalni. no chyba ze wczesniej ktos wykopie Sergio ze stolka?

Albo nawet by wsadzili tego 1.4MA 170KM z Giulietty, w końcu Ford potrafi wsadzić 1.0T, a VW 1.2TSI do tej wielkości aut (jest nisko wyceniona pozycja cennikowa, i niektórym takie auta naprawdę pasują)

No bez przesady - gdyby Jag dał 1.4 w XE, to ludzie by chyba ze śmiechu pomarli. Ale zgadzam się, że mogłaby być jakaś wersja 150 - 170 KM w 2 litrach.

- - - Updated - - -

Teoretycznie jeszcze ,,dzielona tylna kanapa '' ale pozostaje jeszcze to ,że przy wyborze wersji podstawowej nie będziesz miał dostępu do części opcji .

Masz rację, zapomniałem o kanapie. Co do opcji, to też prawda, zapomniałem wspomnieć. Gdyby nie to, że felgi 17" (a profil 205/60 to trochę za dużo przy 16") kosztują 4.400, to nie bardzo byłoby sens dopłacać...

Moja skromna kalkulacja - 164.100, więc minimum 137 tys. po rabacie trzeba liczyć...

Ostatnia edycja:
Ja sie nie szczypałem i wyszło mi 225 tys. To jest tylko kilkanaście tysięcy mniej niż zapłaciłem za swoje 528i a mam adaptacyjne LED-y , komfortowe fotele i prawie 50 KM więcej ( oczywiście cena z konfiguratora BMW była dużo wyższa ) .

Chcesz powiedzieć ze przy cenie auta z przyzwoitym wyposażeniem ~300.000 zaplaciles ~240.000? Auto bez przebiegu?
uwierze ze teraz tak może być bo f10 to kończący się model. Pytanie jaki rabat jest możliwy na Giulie bo może się okazać ze przy podanej przez Ciebie cenie cena transakcyjna będzie się zaczynać od cyfry 1.
ja narazie o rabaty nie pytałem bo interesuje mnie w zasadzie tylko wersja benzynowa której narazie w ofercie nie ma.

Co do tego spalania TBi to co piszesz epsonix to jakby o V6 Busso (a nawet Vka przy 140 zdaje się mniej pali niż 11,5, no niewiele ale bliżej 10ciu raczej) , albo te 159 faktycznie tak ciężkie, albo noga cieżka bardziej w benzynce niż dieslu

Busso w autostradowej jeździe (zwłaszcza w Niemczech) dawała prawdziwe poczucie Gran Turismo (przy prędkościach do 200 km/h średnia ok. 11 l, i zawsze zapas mocy - do 220 bez problemu, dopiero przy 240 suszyła bak jak oszalała).

- - - Updated - - -

Albo nawet by wsadzili tego 1.4MA 170KM z Giulietty, w końcu Ford potrafi wsadzić 1.0T, a VW 1.2TSI do tej wielkości aut (jest nisko wyceniona pozycja cennikowa, i niektórym takie auta naprawdę pasują)

FCA wprowadzając Giulię właśnie tego nie chciała, przynajmniej w planach - być może tylko na etapie wprowadzania nowego modelu - nie chcieli do tej klasy auta silników mniejszych niż 2.0 l - rezerwując takie jednostki dla niższych klas, czyli kompaktów (bo MiTo ma nie mieć przecież następcy). Może zmienią politykę pod wpływem rynku, jeśli takie będą faktyczne oczekiwania klientów.

Wizerunkowo wydaje się to jednak wątpliwe, przykładem może być Volvo z ich unifikacją pojemności - przy różnicowaniu mocy - moim zdaniem ujęło im to prestiżu stworzonego przez takie modele jak 850, czy wersje R.

- - - Updated - - -

epsonix Alfa chyba wybrala inna strategie, chyba chca byc egzotyczna marka i nie zalezy im na sprzedazy, stad brak kombii, obrali bardzo waski target, zobaczymy czy trafia...

Przeciwnie.

W Azji i w USA dominują sedany i SUV'y.

Dlatego Giulia i Stelvio przesądzą o losie Alfy - i na pewno nie w wersji SW. Ta o ile się pojawi, to po ewentualnym sukcesie tych dwóch modeli, jako rozwinięcie gamy.

Inna rzecz, że to "Alfetta" będzie kolejnym priorytetem dla FCA, nie Giulia SW, skoro mają Fiata i Jeep'a.

- - - Updated - - -

Ale zgadzam się, że mogłaby być jakaś wersja 150 - 170 KM w 2 litrach.

Przy 159 (z tego co pamiętam) wersja 1.8 140 KM weszła po 1.9 i 2.2 JTS, może będzie tak i z Giulią, przynajmniej na wybrane rynki, jak NL (gdzie wymogi podatkowe i eko są większe niż w innych krajach).

Mnie nie dziwi obecny brak słabszych wersji - bo nie odnosząc się do naszej sieci dealerskiej - dobre pierwsze wrażenie można zrobić raz. Czyli pokazać się od jak najlepszej strony.

Dlatego dla mnie pokazanie QV było dobrym pomysłem, przykuwającym uwagę nie tylko Alfistów.

Teraz pora na drogowe testy 2.0 TB.

Co do mocy - to jak pisał epsonix - jak miało się ją i poczuło, to w kolejnym aucie chce się więcej, bo z czasem nigdy jej za dużo :cool:.

Ostatnia edycja:
Chcesz powiedzieć ze przy cenie auta z przyzwoitym wyposażeniem ~300.000 zaplaciles ~240.000? Auto bez przebiegu ?

Dokladnie tak , zamawiane do produkcji na początku 2014 r. według moich zachcianek i możliwości u brokera , rabat wyszedł w okolicach 20% . Dlatego ciekaw jestem czy znajdzie sie w PL jakiś broker który będzie zainteresowany sprzedażą Giulii ?

Masz rację, zapomniałem o kanapie. Co do opcji, to też prawda, zapomniałem wspomnieć. Gdyby nie to, że felgi 17" (a profil 205/60 to trochę za dużo przy 16") kosztują 4.400, to nie bardzo byłoby sens dopłacać...

Mnie to w ogóle śmieszy podział na dwie wersje wyposażenia "Giulia" i "Super". Obie wersje to golasy. Równie dobrze można by zostawić jako opcje do wyboru do jednej wersji składaną kanapę (jeśli to w ogóle powinna być opcja, a nie standard w takim aucie) i 17" felgi. Dla mnie taki podział to tylko niepotrzebne kompilowanie cennika i linii produkcyjnej, ale pewnie FCA wie lepiej :P

Moja skromna kalkulacja - 164.100, więc minimum 137 tys. po rabacie trzeba liczyć...

Skąd wiesz, jakie rabaty można uzyskać na Giulie ?

W październiku powinny się pojawić u nas wersje 2,0 280 oraz 2,2 210 KM. Obydwa silniki będą też sprzężone z Q4.

Coś nie widzę w cenniku tych wersji 2,0 za 120 tys. zł... Czyżby sprzedawca po szkoleniach się przejęzyczył?:)

- - - Updated - - -

Skąd wiesz, jakie rabaty można uzyskać na Giulie ?

Na razie żadne rabaty nie wchodzą w rachubę. Jeśli będą jakieś zniżku to tylko dla modeli, które nie konfigurujemy sami a są już w salonie. Tyle, że też na początku nie ma się co spodziewać cudów. Zamówienia na 2,0 można będzie składać od przyszłego tygodnia ale nie wszędzie.

W październiku powinny się pojawić u nas wersje 2,0 280 oraz 2,2 210 KM. Obydwa silniki będą też sprzężone z Q4.

Coś nie widzę w cenniku tych wersji 2,0 za 120 tys. zł... Czyżby sprzedawca po szkoleniach się przejęzyczył?:)

- - - Updated - - -

Na razie żadne rabaty nie wchodzą w rachubę. Jeśli będą jakieś zniżku to tylko dla modeli, które nie konfigurujemy sami a są już w salonie. Tyle, że też na początku nie ma się co spodziewać cudów. Zamówienia na 2,0 można będzie składać od przyszłego tygodnia ale nie wszędzie.

2,0 to benzyna jak się domyślam a 2,2 do diesel, tak?

Zgadza sie, wystarczy przeskanować rynek używanych 3er. Ludzie wolą dopłacić za m-pakiet niż mocniejszy silnik.
Jakoś mnie to nie dziwi. Kto dziś kupi golasa z mocnym silnikiem? Więc trzeba dokupić pakiety, a na mocny silnik może już nie wystarczyć. Niestety taką samą drogę wybrało FCA dla Giiuli :(

Ostatnia edycja:
Archi jezeli AR stawia jedynie na USA i Chiny to postepuje bardzo nieelegancko w stosunku do nas :)

W stanach Fiat na razie srednio sie sprzedaje wiec Alfa moze miec trudny start, natomiast w Chinach tak samo jak w Europie wazne sa znaczki...

Mimo wszystko mam nadzieje ze sprzedaz Giulii bedzie na wysokim poziomie bo to przelozy sie na inwestycje w marke no i wieksze rabaty dla nas :)

Na nowy model wiadomo, że nie będzie szału z rabatami. Wygląda na to, że jak chce ktoś teraz kupić w dobrej cenie sedan z RWD, to musi udać się do BMW, gdzie przyzwoity rabat wyrwie bez problemu. Bo obejrzeniu na żywo Giulii będzie musiał jedynie przymknąć jedno oko na wygląd zewnętrzny BMW i drugie oko na wnętrze. I już może ruszać swoim nowym wozem w drogę :)

Fiat w USA się średnio sprzedaje bo prócz 500/X/L i nowości jaką jest 124 to nie ma za wiele modeli do zaoferowania. Za to Jeep ma się dobrze czy to w USA czy w Europie.
A Alfa... Najważniejsze pozbyć się znamiona awaryjnej. Auto jest piękne i nawet chińczycy je kupią w szczególności w wersji QV...

Chcialem skonfigurowac Giulie niestety w tarkcie dwa razy wyskoczyl BLAD ktory kazal wracac na poczatek, do tego bardzo wolno dziala, to wina mojego komputera czy tez tak mieliscie?

Kwiatki w rodzaju raz pisza o ksenonach raz o xenonach pomijam bo to Alfa :)

Edyta:

Skonfigurowal ktos autko dla siebie, ile wam powychodzilo? :)

Spróbuj w Chrome. U mnie w Firefox też się sypało.
Skonfigurowałem z cirkawości tą benzynę 200KM (chodź interesuje mnie te 280KM) i wyszło 200tyś. Dużo, ale pewnie za rok ceny pakietów ciut spadną a i w salonie o 10 - 12% rabatu się powalczy.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót