[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alfa zawsze była cennikowo droga , ale zawsze można było na nią dostać dobry rabat nawet na auto zamawiane do produkcji . Pamietam ze na samym początku produkcji 159 , producent wspierając niektóre wybrane grupy zawodowe przewidywał dla nich 15% rabaty ( lekarze , prawnicy ) , natomiast wyprzedaż rocznika 159 ze stocku w latach 2007 , 2008 były przez dealerów wystawiane nawet z 23% upustem ( zaraz sie zgłosi co najmniej klika osób które widziały wyższe ;) ). Proponuje osobom które sa rozczarowane cennikiem uzbroić sie w cierpliwość i obserwować rynek i ruchy producenta oraz dealerów .

Mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu auto , które ma właśnie premierę, posiadające tylny napęd, bardzo przyzwoite silniki, wg. testów rewelacyjnie się prowadzące,o zjawiskowej sylwetce (słowa tych, którzy widzieli na żywo a nie na zdjęciach), z pięknym środkiem wykonanym z niezłych materiałów miałoby kosztować....hmmmmm....nie wiem, na co niektórzy liczyli...tyle co Focus w tej konfiguracji?
Porównywanie cen Giuli z cennika z cenami aut z wyprzedaży rocznika plus rabaty wogóle pominę milczeniem.

Jest fajna opcja dla tych, którym nie podoba się z tyłu napis Giulia fontem od Skody: "Usunięcie tylnego napisu Giulia z pokrywy bagażnika" ;)

Mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu auto , które ma właśnie premierę, posiadające tylny napęd, bardzo przyzwoite silniki, wg. testów rewelacyjnie się prowadzące,o zjawiskowej sylwetce (słowa tych, którzy widzieli na żywo a nie na zdjęciach), z pięknym środkiem wykonanym z niezłych materiałów miałoby kosztować....hmmmmm....nie wiem, na co niektórzy liczyli...tyle co Focus w tej konfiguracji?
Porównywanie cen Giuli z cennika z cenami aut z wyprzedaży rocznika plus rabaty wogóle pominę milczeniem.

Dużo naszych narodowych cech w pigułce:
1) Ja wiem lepiej
2) Chcę szybko błysnąć
3) Nie mam kasy :D

Prawda jest taka, że zrobili dobre cenowo auto, które wygląda bardzo dynamicznie, wzbudza ogólny zachwyt i jest dobrze wyposażone. Zamiast wstawiać ładne zdjęcia, podniecać się dobrą ceną to ciągle jakieś dziwne dyskusje. Wypowiadacie się przez 15 stron o tym, kto lubi automat a kto szyby na korbkę.

Jedno co dobre to, że KRS już nie ma, bo pewnie zaraz by coś nakręcał, że Giulii tak naprawdę nie ma :D

Bez urazy, ale mam wrażenie, że utraciliście umiejętność cieszenia się. Cieszcie się!

Ja się cieszę :) będzie ładniej na drogach. Buce sobie zdadzą sprawę że są bucami (ci od "licha w środku" ) itd.
Zwłaszcza że wątpiłem czy to możliwe po takiej przerwie i nieobecności - stopniowym rozwijaniu modeli kolejnych, wstrzelenie się z nowym modelem. Wygląda na to, że możliwe . Może tylko ten silnik rozczarować w benzynie. A może nie, tu trzeba się chyba nastawić na izolację większą kierowcy od silnika i już , nie nastawiać się na czystem mechaniczne wrażenia. To w QV. W sumie słusznie. A może ten 280 koni będzie inny, jakoś pośredni trochę ?
Co do cen - sądzę że ok na taki wóz. Jest wybór opcji - co oznacza że wcale nie trzeba wszystkiego zamawiać/montować, a jeździć będzie tak samo.
Jednocześnie jakoś wchodzi Fiat 124 Abarth - wygląda na fajne cacko, zadziorne - 1060kg / 170 koni (!) . Dzieje się dobrze chyba. Cieszmy się!

- - - Updated - - -

Ale tak się nie kupuje samochodów... Jak zmieniałem Giuliettę na inne auto, to prawie w ciemno chciałem brać V40... Przejechałem się - odpadło. Z Mazdą 3 było to samo. I skończyło się na kolejnej Julce

Uczyc kupowac samochodu mnie nie musisz. Auto to jedno,cena to drugie,warunki leasingowe to trzecie. Mozna byc zapatrzonym,mozna tez chciec rozsadnie wydac pieniadze. Giulie w grudniu/ styczniu spokojnie bedzie mozna nabyc z rabatem 15% . Troche w salonach tego bedzie,gorzej z chetnymi cos czuje,bo ceny sa wywindowane i nie mowcie,ze jest inaczej.
Alfie brak silnikow podstawowych typu diesel 130 i benzyna 150.
Wtedy z cena 120 tys,cos Giulia by powalczyla.[/QUOTE]

Nie narzekaj
Obejrzyj sobie 2-3 letnie Mazdy 6 od spodu to stwierdzisz że to auto jest tyle warte ile waży.

- - - Updated - - -

bo tu większość to ..gawędziarze- 90 % tu piszących teoretyzuje, a z tej grupy może 5% pójdzie na zakupy Giulii.
Ot paradoks tego forum - z jednej strony- mmm... jesteśmy marką premium a z drugiej strony mmmm... cenowo ma być na poziomie Mondeo.

Czytam sobie czytam i dochodzę do wniosku, że nigdy nie uda się dogodzić użytkownikom żadnego forum pasjonatów, tak już jest. A bardzo ciekawy jestem czy będzie to miało jakiekolwiek przełożenie zwykłych miłośników autek tuptajacych di salonów sprzedaży :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Nie będzie:)

Wstrzymal bym sie z zachwytem do czasu pierwszej jazdy. Caloksztalt wyglada obiecujaco,ale cena tez jest nie mala.
Przekonamy sie ,co tak naprawde oferuje giulia i czy jest to atrakcyjniejsze od poczciwej 159,bo sam naped nie jest wart takich pieniedzy. W realnych warunkach i normalnej jezdzie,w ogole nie odczujemy czy mamy fwd,czy rwd.

Ostatnia edycja:
[/QUOTE]bo tu większość to ..gawędziarze- 90 % tu piszących teoretyzuje, a z tej grupy może 5% pójdzie na zakupy Giulii.
Ot paradoks tego forum - z jednej strony- mmm... jesteśmy marką premium a z drugiej strony mmmm... cenowo ma być na poziomie Mondeo.[/QUOTE]

Marka "premium"? Co to takiego? Marketingowy belkot zeby sprzedac mniej za wiecej... :)

Ja wole kupic mniej "prestizowy" samochod z lepszym wyposazeniem. jestem w takim wieku ze bardziej cieszy mnie automat i skorzana tapicerka niz gwiazda albo smigielko na masce :)

Jestem fanem marki ale nie fanatykiem, uwazam ze ceny Giulii sa troche za wysokie biorac pod uwage konkurencje na rynku i nasze realia.

A propos cieszenia sie nowym modelem, ciesze sie z wnetrza, mniej z zewnetrza, ale wiem ze sa tacy ktorym moze sie Giulia podobac bezkrytycznie i szanuje ich zdanie :)

Ostatnia edycja:
Jak pokazuje przykład AMG nawet z 4 cyl przy dzisiejszych normach można wycisnąć fajny dźwięk.

Wydechem, wydechem - bo nie silnikiem przecież :). Co nie zmienia faktu, że efekt jest przekozacki.

- - - Updated - - -

Nie zapominajmy że to ma być auto cywilne

I Alfa jednocześnie.

- - - Updated - - -

i znowu nie można zamówić czerwonej skóry do niebieskiego lakieru... absurd... mój wymarzony układ :(

Cóż, w koncernie jest Maserati, musisz uzbierać trochę więcej kasy :D.

Madrze ujete adamku111
Bezkrytyczni sa Ci,co wlasnie chceliby,a nie moga. Co innego gadac o kupnie,a co innego kupowac. Sam nie tak dawno bylem bezkrytyczny do pewnego auta. Przejechalem sie na tym mocno,takze idealizacja nigdy nie poplaca.

Cóż, jeśli nie widzisz różnicy, to po co przepłacać? :)

A jezdziles kiedys nowoczesnym rwd z systemami na pokladzie ?
Dopiero na mokrym troszke poczujesz roznice in minus . Chyba,ze chcemy sobie podeptac mocniej ( wyjscie z zakretu) ,a i to elektronika niezauwazalnie zadziala.

Jesli o mnie chodzi,to giulia nadal mogla by byc fwd. Dla mnie alternatywa to tylko awd i tu faktycznie zawsze czuc roznice.

Rwd to w Twojej 75 lub moim mercedesie. Wtedy mozemy mowic o jakichs wrazeniach itp

Tak, do tego stopnia, że następca Julki będzie raczej RWD :). Takie rzeczy, jak dodanie gazu na skręconych kołach (szybszy wyjazd z ronda np.), czy zawracanie naprawdę robią różnicę w jeździe - nie jest nawet dużo bardziej sportowo, tylko zwyczajnie jakoś tak elegancko - nie wyrywa kierownicy z rąk, nie trzeba tyle kręcić kierownicą na parkingu. Jak dla mnie mocno to wpływa na odbiór auta. Miałem E87 przez 2 albo 3 tygodnie przed odbiorem Julki i muszę przyznać, że jeździło lepiej i to w widoczny sposób. Oczywiście, estetycznie Alfa wygrywa o 2 długości, więc liczę na to, że jednak powstanie kompakt z RWD od FCA. I będzie wtedy jedyny na rynku :).

Szczerze wątpię, dopiero co zrobili lifting Giulietty. Teraz pewnie cała para idzie w zupełnie inne segmenty.

To jest oczywiste, że najpierw polecą 2 SUV-y, potem ma być niby segment E, potem może segment C. Ale mnie się nie spieszy, Julka ma pół roku :).

Takie rzeczy, jak dodanie gazu na skręconych kołach (szybszy wyjazd z ronda np.), czy zawracanie naprawdę robią różnicę w jeździe - nie jest nawet dużo bardziej sportowo, tylko zwyczajnie jakoś tak elegancko - nie wyrywa kierownicy z rąk, nie trzeba tyle kręcić kierownicą na parkingu. Jak dla mnie mocno to wpływa na odbiór auta.

Dokładnie. I bardzo się cieszę, że Giulia jest RWD :)

Ostatnim tylnonapedowym autem ktore dawalo mi frajde byla Sierra, w tych nowych trzeba sie mocno napocic zeby latac bokami pod Tesco. :D

A tak powaznie, zeby miec przyjemnosci z jazdy nie wystarczy RWD, musi byc zachowana proporcja masa/moc, zestrojenie zawieszenia, tolerancja systemow i kilka innych.

Mam nadzieje ze Giulia bedzie dawala taka frajde ale przy jej wadze chyba beda to wersje +200km :)

Amortyzatory
Powrót