[Giulia] Alfa Giulia- 2015

W krajach, gdzie jest kultura przestrzegania ograniczeń prędkości, gdzie na autostradzie można jechać 130 km/h nie ma w sumie potrzeby mieć mocniejszego samochodu.

nie rozumiem, czemu utożsamiasz moc auta z prędkością? Przecież moc to przede wszystkim dynamika jazdy, manewrów, większa przyjemność też z samej jazdy, z auta. Ja mogę sprawnie i szybko robić setkę albo wykonywać różne manewry, mając więcej pod butem ale niekoniecznie pędząc dwieście na godzinę.

nie rozumiem, czemu utożsamiasz moc auta z prędkością? Przecież moc to przede wszystkim dynamika jazdy, manewrów, większa przyjemność też z samej jazdy, z auta. Ja mogę sprawnie i szybko robić setkę albo wykonywać różne manewry, mając więcej pod butem ale niekoniecznie pędząc dwieście na godzinę.
Chodzi o to, że na zachodzie masz pełno autostrad, wszędzie nimi dojedziesz (nie musisz szybko wyprzedzić, masz kilka pasów, jak się rozpędzisz to już tak jedziesz do celu) i ewentualnie ostatnie parenaście km robisz zwykłymi drogami (a wtedy nawet jak masz się za kimś wlec to nie problem bo to raptem parę minut jazdy).
W Polsce jest dużo jeszcze krajówek, gdzie moc zdecydowanie bardziej się przydaje,żeby wyprzedzić, czy nawet włączyć się do ruchu, a szczególnie jak się jedzie zapakowanym z rodzinką.

76.jpg

Nadinterpretowujesz to co napisałem. Uważam po prostu, że da się poruszać na zachodzie autem z niewielką mocą i nie jest to męczące, a autem z większą mocą zwyczajnie nie ma gdzie pojeździć. Wszyscy leniwie się suną zgodnie z ograniczeniami prędkości, ruch jest spokojny ale i płynny, nie ma typowych dla Polski prymitywnie agresywnych kierowców pchających się jak Chińczycy w kolejce. Ludzie są uprzejmi i nie ma potrzeby wykorzystywać dużej mocy (bo się nie wyprzedza, bo włączanie się do spokojnego ruchu jest łatwiejsze itd.). Można by długo pisać o kulturze kierowców, ale to chyba nie miejsce na taki temat.

Dlatego uważam, że nawet podstawowa mocowa Giulia spokojnie zadowoli 90% klientów. I nie ma co marudzić na tą wersje.

BTW piękne chińskie ledy na zderzaku w policyjnej wersji :)

https://www.youtube.com/watch?v=QbZqYOO8MaI

Ostatnia edycja:
Tak sobie to dzisiaj uświadomiłem... Giulia QV ma podobne osiągi do nowego Astona DB11 z silnikiem V12 biturbo: 3.9s do 100! W sumie niezła liga :)

Chodzi o to, że na zachodzie masz pełno autostrad, wszędzie nimi dojedziesz (nie musisz szybko wyprzedzić, masz kilka pasów, jak się rozpędzisz to już tak jedziesz do celu) i ewentualnie ostatnie parenaście km robisz zwykłymi drogami (a wtedy nawet jak masz się za kimś wlec to nie problem bo to raptem parę minut jazdy).
W Polsce jest dużo jeszcze krajówek, gdzie moc zdecydowanie bardziej się przydaje,żeby wyprzedzić, czy nawet włączyć się do ruchu, a szczególnie jak się jedzie zapakowanym z rodzinką.

Tutaj się w pełni zgadzam, ale jednak człowiek, który kupuje Alfę, lubi czasami wcisnąć mocniej gaz (co nie znaczy szybko jeździć), a w Giulii lekko zarzucić tyłem :). Chociaż do tego sam moment powinien wystarczyć.

- - - Updated - - -

Czy wiadomo już, żeby jakiś zwykły śmiertelnik dostał QV? Bo chyba już je 'rozdają'?!

Myślę, że już by się pojawiły testy w gazetach.

Tymczasem, Giulia otrzymuje nagrodę "One To Watch" we Fleet World w UK:
http://fleetworld.co.uk/news/2016/Apr/Winners-of-2016-Fleet-World-Honours-announced/0434024670

Ostatnia edycja:
Na allegro była deska rozdzielcza, pasy i poduszka do Giulii :D

To jeszcze rozumiem bo to raptem części zamienne ale oferta modyfikacji silnika którym nikt nie jeździł? Śmiech na sali.

A ja przy okazji problemów z klimatyzacją odwiedziłem warszawski Carserwis. W ciągu dwóch tygodni będą ceny i w tym czasie powinny się pojawić w Polsce pierwsze diesle. 2 litrowe benzyny koło lipca się powinny w Polsce pojawić, a 2 litrowe biturbo najwcześniej w październiku. Z tego co mi powiedziano, podstawowa wersja wyposażenia 2 litrowego biturbo będzie na pewno poniżej 200 tys. Pozdro!

A ja przy okazji problemów z klimatyzacją odwiedziłem warszawski Carserwis. W ciągu dwóch tygodni będą ceny i w tym czasie powinny się pojawić w Polsce pierwsze diesle. 2 litrowe benzyny koło lipca się powinny w Polsce pojawić, a 2 litrowe biturbo najwcześniej w październiku. Z tego co mi powiedziano, podstawowa wersja wyposażenia 2 litrowego biturbo będzie na pewno poniżej 200 tys. Pozdro!

Staram sie czytać ten temat na bieżąco ale chyba coś mi umknęło :( Co to za jednostka 2.0 biturbo ? Benzyna czy diesel ? Ile KM i Nm ?

Amortyzatory
Powrót