• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Podobno auta seryjnie wyposażone w runflaty maja tez odpowiednio zestrojone pod nie zawieszenie. Zatem po zmianie opon z runflat na zwykle zawieszenie okazuje się zbyt miękkie i zmienia się prowadzenie auta. Podobno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Masz rację. Znowu wracam do BMW ;) , ale z doświadczenia wiem, że 3er lepiej się prowadzi na runflatach niż zwykłych. Właśnie przez usztywnione boki opon auto tak nie "plywa" w zakrętach.
Raz też miałem przebicie takiego runflata i po dojechaniu na najbliższy parking musiałem wzywać lawete, bo z opona nic nie dało się zrobić (zestaw naprawczy nie pomógł)... Ogólnie ich nie lubię (halas, twardosc, cena) i jeśli nie trzeba to kupuje zwykłe, ale rzeczywiście BMW jest "projektowane" typowo pod runflaty.
Tutaj pewnie będzie podobnie skoro wszystkie wersje mają runflaty w standardzie.

W 159 była szerokość 255?
Chyba nie :D

Przecież 255 to tylko opcja do tyłu w wersji Q. Czytajmy dokładnie...

- - - Updated - - -

Podobno auta seryjnie wyposażone w runflaty maja tez odpowiednio zestrojone pod nie zawieszenie. Zatem po zmianie opon z runflat na zwykle zawieszenie okazuje się zbyt miękkie i zmienia się prowadzenie auta. Podobno.

Nic podobnego:)
Jeśli nawet auta mają RFT seryjnie to nie ma tutaj ingerencji w zawieszenie. Wrażenie twardości wynika z budowy opony.
Osobiście nie polecam na drogi z licznymi nierównościami. Zresztą opona RFT nie tylko jest twardsza ale i cięższa. Większa masa nieresorowana w połączeniu ze słabą jakością dróg to krótsza żywotność zawieszenia, łożysk a i komfort traci na tym dużo.

Takie rozwiązanie w Giulii jest raczej podyktowane brakiem zapasówki w niektórych lub w większości wersji. Plusem jest też fakt, że kierowca czuje wtedy lepiej nierówności na drodze a boczna ściana mniej pracuje i auto jest bardziej stabilne. Tylko, że to można też uzyskać montując inne opony HP bez RFT.

- - - Updated - - -

w 159 jest tak wysoki profil i runflaty ?

Profil praktycznie ten sam. A RFT nie masz w każdej wersji Giulii. To nie wymóg. Jak założysz inne o podobnych parametrach to też będą się toczyć bardzo skutecznie i mogą nawet polepszyć minimalnie pewne osiągi.

Ostatnia edycja:
Przed chwila mialem telefon od dealera AR w Amsterdamie. Giulia z 200 konnym benzyniakiem 39.500 euro..

Przed chwila mialem telefon od dealera AR w Amsterdamie. Giulia z 200 konnym benzyniakiem 39.500 euro..

Cena w Niemczech ma być poniżej 39 tys. Ale to tylko wynika z porównania cen wersji z Diesel'em.

Jako ciekawostkę podam tylko, że np BMW 320i sedan (184 KM i najtańsza opcja) kosztuje w Polsce 144 tys. a w Holandii ten sam kosztuje około 179 tys. Porównywałem z grubsza listę wyposażenia i nic szczególnego poza krajem zakupu nie rzuciło mi się w oczy.

Gdyby Giulia była u nas jakieś 25-30 tys tańsza to było by fajnie.:) Ale podejrzewam, że poniżej 150 z tym silnikiem nie zejdą.

Ostatnia edycja:
150 KM ma już 400 Nm i rozpędza ją w 8 sek:) Jak patrzę na spalanie to boję się, że ktoś popełnił błąd w druku... Poza miastem 3,5L/100! Ale w sumie skoro 2,2 z automatem waży tyle, co 156 berlina z benzynowym silnikiem 2,0 a zastosowano w nim dużo lepsze rozwiązania techniczne, to nie ma się co dziwić osiągom.

Ostatnia edycja:
Z wózkiem w Mustangu faktycznie może być problem, ale dwójka dzieci z tyłu spokojnie wejdzie :P
Moich dwóch chłopaków na pewno chętniej wsiadłoby do Mustanga niż do Giulii :D
:D
taka ciekawostka - mustang ma większy bagażnik niż 159 sedan :) Ciekawe cz dzulia będzie miała wiekszy? :D

- - - Updated - - -

Ciekawe czy akumulator w bagażniku jak w BMW :D
I w jaguarze i chyba w wiekszosći aut rwd...

Aku AGM nie mogą się grzać, dlatego wędrują do bagażnika.

pzdr, tadzikpl

W 166 też aku było w bagażniku, też mi sensacja.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Dla porownania:

Podstawowa BMW 3, 150 konny diesel, w manual 36000 euro (wloski konfigurator). Czyli Giulia bedzie minimalnie tansza niz BMW 3 i lepiej wyposazona.

Do podstawy w Alfie trzeba doliczyć jeszcze 2000 euro za felgi 17tki i Biksenony, żeby był samochód do jazdy ale bez bajerów.

Na omniauto.it (http://www.omniauto.it/magazine/37949/alfa-romeo-giulia-prezzi-concorrenza) jest porównanie z C-klasą, BMW, Audi i Jaguarem oczywiście na rynku włoskim. Mercedes i Jaguar są znacząco droższe, Audi i BMW na podobnym poziomie, ale Alfa jest lepiej wyposażona (chociaż A4 ma ksenony na wyposażeniu) w wszelkiego rodzaju asystentów, w których w konkurencji trzeba dopłacić.
Jeżeli chodzi o wersję QV to ona jest znacznie tańsza od podobnego mocowo AMG C63 (cena zaczyna się od 90k euro), M3 jest słabsze (431 koni) ale w podobnej cenie, Audi i Jaguar nie ma na razie zbliżonego mocowo modelu.
Mówiąc szczerze nie wygląda to źle, jest na pewno taniej od niemieckiej konkurencji.

Jak patrzę na spalanie to boję się, że ktoś popełnił błąd w druku...
Na pewno ktoś popełnił błąd w druku. Obie wersje 150 i 180 mają według konfiguratora taki sam czas do 100 (7,2 s.) i identyczne spalanie i moment. Z tego by wynikało że dopłata 2.500 EUR jest za 9 km/h wyższą prędkość maksymalną :) Ech... Włosi...

Po aferze "spalinowej" to następną będzie afera "zużyciowa" - konia z rzędem temu, kto jest w stanie uzyskać spalanie podawane obecnie przez jakiegokolwiek producenta :)

Witam

Według instrukcji:
Wersja 150 ma 8,5 s do 100 km/h
Wersja 180 ma 7,5 s.
Prędkość 220 oraz 230 km/h.
Masa pojazdu 1374 kg.
Co ciekawe zbiornik paliwa jedynie 52 litry

Ja jestem ciekaw ile ludzi (nie fanów alfy) wybierze nową Gulie kosztem któregoś auta z wielkiej 3 jeśli ceny są zbliżone.
Wg mnie to będzie niski %,jednak mentalność ludzi weźmie górę(mimo lepszego wyposażenia w standardzie) i mało kto zdecyduje się na Alfe w klasie premium mając do wyboru niemiecki zaciąg będący od lat w klasie premium.
Sam czekam na auto w Polsce z silnikiem 2.0 280 koni i q4 i jego cenę bo zmiana auta za 9 m i myślę ze wrócę do alfy jak będą rozsądne ceny.

Amortyzatory
Powrót