Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Chyba Ci się segmenty pomyliły. Raz w życiu siedziałem w A6, ale na pewno jest tam SPORO miejsca więcej niż w 159
. A segment C to 147 i Giulietta, nie 156.
i znowu jakiś newsy i zero konkretów, mam nadzieje ze ten czerwiec tylko sie nie zmieni:
http://moto.onet.pl/aktualnosci/alfa-romeo-testuje-nowego-sedana/js0wnno już nie mogę się doczekać jak będzie wyglądać zresztą jak my wszyscy
![]()
No tak, ale wszędzie ten czerwiec a tu totalne zero konkretniejszych przecieków, aż się nie chce wierzyć ze pokażą ja za te 3 miesiące.Raczej starocie niż newsZresztą czego się można spodziewać po onecie...
Bzdury... jest dobrze i wszystko zmierza w dobrym kierunku.Przez długi czas chciałem wirezyć w to, że Sergio stara się bardzo dobrze wsłuchać w to co mówi rynek zbytu, obmyśla każdy krok zanim podejmie jakąś decyzję i stopniowo ale konsekwentnie dąży do celu, czyli wzrostu sprzedaży całej grupy FCA. Powyższa wiadomość świadczy jednak przeciwko niemu. Faktycznie powiniem raz na jakiś czas zaufać intuicji i zdobyć się na odważny krok (np. wzmocnienie gamy silnikowej w 159, wypuszczenie Giulii w 2011, Rozwijanie Lanci jako ekskluzywnej odmiany FIATa etc.). Historia czasem docenia odważne decyzje i myślę, że Sergio przegapił swoją szansę. Teraz zbiera tego ponure żniwo - FAG jest w większośći swojej oferty w odwrocie. Jedynie chyba Jeep rośnie, choć i tutaj widzę spore braki (jak np. brak mocnych diesli w ofertach gamy silnikowej) ... a no i Maserati jeszcze.
Szkoda.
W US jest jeszcze lepiej... Maserati w ciągu dwóch lat zaliczyło 600% wzrost sprzedaży, a w grudniu zarobiło dla FCA więcej niż Ferrari.European Jeep sales skyrocketed 189.7% in December to 6,603 new registrations, bringing the year’s total to 41,378, an increase of 69.6% over 2013.
The Grand Cherokee was the best selling Jeep for the year with 14,800 registrations, up 23.8% over 2013. The Grand Cherokee accounted for 35.8% of the brand’s European sales and 1.9% of Fiat Chrysler Automobiles full-year sales.
The new Renegade is already one of the top ten vehicles in its market segment and has a 5% segment share.
Full-year sales of Jeep vehicles grew in nearly all European markets, including 109.7% growth in France, 49.5% in Germany, 94.5% in Italy, 75.4% in the UK and 33.7% in Spain.
FCA reported December deliveries of 55,863 vehicles, 7.2% more than in December 2013. Full-year sales rose to 767,856 vehicles, 3.5% ahead of the prior year.
Sales of the Fiat 500 increased 12.75% to more than 183,000 vehicles. Panda registrations grew 14.9% year-over-year. The 500 and Panda were the two best-sellers in their segment, claiming a combined 28.7% share. FCA reported that sales of the 500L rose 20% to nearly 93,000 vehicles and taking a 21.9% share of its segment.
Ferrari and Maserati together delivered more than 8,200 vehicles in Europe, twice the number recorded in 2013..
December market share was up 0.12% to 5.60% of total European market sales while share for the 2014 calendar year fell 0.11% to 5.9% of the market.
In 2014, new passenger car registrations in Europe (the 28 members of the European Union and the nations in the European Free Trade Agreement) were up 5.4% to just over 13 million. December’s results were also positive with registrations up 4.9% year-over-year to nearly a million vehicles.
Szymon, rozumiem Twoje racje...
ale... podajesz przykłady ze świata telefonów czy kompów... To nie samochody, telefony mozesz zmieniać jak rękawiczki, to dziś jest gadżet bardziej, zabawka, dodawana do "pakietu promocyjnego".
Wskaż lepiej przykłady ze świata motoryzacji, przykłady UDANYCH powrotów jakichś marek na poziomy sprzedaży idące w setki tysięcy rocznie.
No to jak?
Bzdury... jest dobrze i wszystko zmierza w dobrym kierunku.
W US jest jeszcze lepiej... Maserati w ciągu dwóch lat zaliczyło 600% wzrost sprzedaży, a w grudniu zarobiło dla FCA więcej niż Ferrari.
Bzdury... jest dobrze i wszystko zmierza w dobrym kierunku.
i.
co jest dobrze?
co zmierza w dobrym kierunku?
jakieś konkrety ?
Odpowiem pytaniem - a dlaczego niby jest gorzej? Pisałem dziesiątki razy osobnikom typu KRS, a teraz Ty się urwałeś jak z choinki. FIAT-owi zachciało się, a może musiał (tego nie wiem) zbudować koncern samochodowy, który podjął by rękawicę z VAG, PSA, Fordem czy Toyotą no i nadarzył się "kryzys" w US&A i skupiono się ostatnie lata na przejęciu potężnej części rynku najmocarniejszego państwa na ziemi. Trwało to trochę, przez co ucierpieliśmy my, Alfisti, którzy czekali na nowe modele, realizację obietnic Marchionne z 2010, czy 2011 roku.
Podejdź do tego na chłodno i skonfrontuj fakty: jest ogłoszona prawie rok temu strategia powrotu, powstał FiatChryslerAutomobiles(FCA) Group, odżył Jeep, powoli staje na nogi Chrylser, Ferrari cały czas nieźle, Maserati zaskakuje.. najbardziej ucierpiała Lancia, która pozostała tylko na Włoskim rynku, ale jeździ nią rząd, za co ich podziwiam i bardzo pochwalam, no a po drodze spadła sprzedaż i notowania samego FIATA i Alfa Romeo.
Na dziś dzień mamy nowe AR 4C, na które czeka się ponad rok, mamy już prawie AR 4C Spider w sprzedaży, mamy też zaawansowane prace nad "Giulią" i małym SUV-em. Kwestia tylko, czy zdążą na jesień 2015 z pierwszymi egzemplarzami następcy AR 159. Padło już setki razy, że od tego modelu będzie zależało wszystko, dlatego nie zdradzają nic, bo konkurencja nie śpi.
Niestety ścieżka wytyczona przez Giuliette nie wygląda dobrze. IMO mało pozostało Alfy w Alfie w dzisiejszych Mito i Julkach. Więcej tych genów znajduję w innych markach...
Co masz konkretnie do Julki? Że mumin? Jednym się podoba, drugim nie, rzecz gustu, mnie się podoba. Tylko nie mów że to lepszy Fiat Bravo, bo już takie bzdury tutaj gdzieś padały
Julka to świetny kompakt, dla mnie piękna linia, w środku jest dużo smaczków i fajnych nawiązań, deska rozdzielcza to świetny projekt, oczywiście można się przyczepić do niektórych
plastików, niektórych rozwiązań, silnika nie V6 itp. Co i tak nie zmienia faktu że to dobre auto...
.... Trwało to trochę, przez co ucierpieliśmy my, Alfisti, którzy czekali na nowe modele, realizację obietnic Marchionne z 2010, czy 2011 roku.
...
..., no a po drodze spadła sprzedaż i notowania samego FIATA i Alfa Romeo.
... Kwestia tylko, czy zdążą na jesień 2015 z pierwszymi egzemplarzami następcy AR 159. Padło już setki razy, że od tego modelu będzie zależało wszystko, dlatego nie zdradzają nic, bo konkurencja nie śpi.