[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Mowa o krętych drogach. Proste bardziej wybaczają rodzaj napędu. Na krętych tylko rwd.

Co do wyglądu to nowa giulia jest ładniejsza niż maserati Ghibli. Gdyby nie fakt że w Polsce trzeba wybierać: nowe mieszkanie albo nowy samochód to brałbym giulie bez wahania, strasznie mi się podoba:) może nie w wersji qv bo to za duża cena ale jakaś mocna benzynka ;]
Jest po prostu śliczna, wcześniej pisałem że dźwięk nie ten... Olać to... autko mi się podoba:) i gdybym miał zostać przy marce to tylko kupując giulie. A jak będę zmuszony na nią poczekać to chyba wole cisnąć się w gtv niż kupować coś na siłę ze względu nie mocy kupna nowej alfy...

Mowa o krętych drogach. Proste bardziej wybaczają rodzaj napędu. Na krętych tylko rwd.

Tak i nie. RWD w zakrętach będzie łatwiejsze, ale FWD będzie szybsze. Jakiś japoński bodajże klub rajdowy nawet to sprawdzał. Trzeba tylko opanować wstręt do hamulca i używać go jednocześnie z gazem :D

Natomiast żeby nie było że jestem całkowitym malkontentem to zgodzę się, że QV jest obłędne pod względem osiągów. Jak oglądałem filmik z jazdy po Nurburgringu to trochę w dołku ściskało i tak sobie myślałem że nawet jakby wyglądała jak Polonez to i tak pojeździłbym po torze :D

Ciekaw jestem, czy i kiedy dadzą ją Clarksonowi do testowania.

Ostatnia edycja:
W skrócie Wester powiedział że 5 tyś osób wyraziło do tej pory chęć kupna Giuli QV od premiery w czerwcu do teraz. FCA planuje rozpocząć sprzedaż Giuli QV do końca roku w Europie a co najistotniejsze jest to że zwykła wersja Giuli będzie pokazana dopiero w Genewie w marcu...

Ja też wyraziłem, bo kliknąłem "I want to own"... W życiu tyle nie pójdzie.

- - - Updated - - -

No proszę... Napisz może do wszystkich od teamów f1 poczynając na markach typu ferrari, lambo i porsche kończąc. Oni wszyscy żyją w niewiedzy że fwd jest jednak szybsze...

Jeśli ma się 500KM. Do 250KM FWD będzie przyjemniejsze w codziennej jeździe. I nie trzeba być spoconym jak ja w 75 po deszczu :D.

Giuliaa ze swymi 500 końmi musi być tylnonapędowa ( i dobrze elektronicznie okiełznana ). Plus kwestia wyważenia. Przy tej mocy tak.
Ale tak jednoznacznie jak Mikelos bym nie był pewien - że _zawsze_ na krętej RWD. Przy przedniosilnikowych, ciężkich RWD lekkie FWD na krętej drodze nawet przy różnicy mocy 150 vs 300 koni nie musi się wstydzić, może być skuteczniejsze (choć może nie tak efektowne jak RWD) i nie przestraszy kierowcy jak kolegę poniższy nissan w ok 1:00 min, że później aby ochłonąć odpuszcza.
https://www.youtube.com/watch?v=3gyK5VZyb64
Przypuszczam że i nie tak lekki hothatch pokroju meganki RS by tej samej mocy tylnonapędowe auto objechał, a kierowca byłby bezpieczniejszy i mniej się nakontrowal.

Aż dziwne że nikt jeszcze się nie wciął ze swoim "a i tak 4x4 jest najlepsze".

To może ja się wetnę :)

Może czegoś nie rozumiem w Wazej dyskusji, ale musicie wiedzieć że Giulia QV będzie z napędem na cztery koła.

Gdzie? Chyba czegoś nie doczytałem. Byłem całkowicie przekonany, że QV będzie 4x4. Masz jakieś źródło?

Co do zdolności przenoszenia siły napędowej w zakręcie to dawno już to obliczono że najwięcej przeniesie napęd 4x4 później napęd przedni a na końcu napęd tylny (do momentu uślizgu kól napędzanych).
Inna kwestia ze porównując przedni i tylny napęd to po uślizgu jak już wystąpi, większym problemem jest jego opanowanie w samochodzie z napędem przednim. Przy tylnym napędzie łatwiej wyjść z takiej opresji.
Pozdrawiam

178448-alfa_giulia_2015_a-jawdrop.png

Ciekawe dlaczego tak wymyślili. Przecież topowa wersja choćby z zasady (że jest to topowa wersja) powinna mieć 4x4.

Załączniki

• Jawdrop.png
    Jawdrop.png
    68.9 KB · Wyświetleń: 538
Ostatnia edycja:
To tylko pokazuje jak świetnie zaprojektowano to auto pod względem mechanicznym. Konkurencja ma problem z osiągnięciem takich wyników nawet z AWD i automatem oraz procedurą launch control. A tutaj manualna skrzynia i napęd na jedną oś. Swoją drogą ciekawe ilu normalnych kierowców będzie potrafiło wykorzystać te osiągi.

narazie nie wiemy jaki jest napęd w wersji QV, oglądając wszystkie filmiki oraz zapowiedzi to pokazują napęd na 4 koła nikt nie wspomniał o napędzie na tył.

Ciekawe dlaczego tak wymyślili. Przecież topowa wersja choćby z zasady (że jest to topowa wersja) powinna mieć 4x4.

Nie wiem dlaczego miałaby mieć 4x4, skoro topowe Ferrari (poza FF) są RWD... Może chodzi o to, że samochód jest mechanicznie tak dobry, że nie potrzebuje napędu przedniej osi.

To ciekaw jestem w końcu jaka jest prawda. Ja byłem przekonany, że będzie 4x4 w QV.

Dajcie spokój już z tym napędem(będzie ,tył i 4x4),mało komu będzie dane przejechać się tą wersją na publicznej drodze.

Ostatnia edycja:
Nie wiem dlaczego miałaby mieć 4x4, skoro topowe Ferrari (poza FF) są RWD... Może chodzi o to, że samochód jest mechanicznie tak dobry, że nie potrzebuje napędu przedniej osi.

OOOOŁŁ MAJ GOOOD tak źle a tak niedobrze, kolory nie takie, wygląd nie taki, a teraz kuźwa 4x4 też źle. No ja piedole.

Amortyzatory
Powrót