Alfa a duze mrozy

Auto stoi "pod chmurką", temp: -20,
-odpala od razu,
- pedały ciężko chodzą, skrzynia też, ustaje po paru km
-wyświetlacz klimy, radia się krzaczy jak się go dotnie :P
- ręczny raz zaciągnąłem, dziękuję więcej tego nie zrobię :P
- skrzyyyyyyyypi wszystko jak "stary tapczan" - co pasowałoby wymienić,żeby tak się nie działo?
- centralne to jakieś jaja - otwierają się drzwi i szybko się zamykają, potem nie mogę zamknąć auta.

To chyba tyle, co do tych płynów które się wlewa do baku - działa to? Co kupić do benzyniaka?

Auto stoi "pod chmurką", temp: -20,
-odpala od razu,
- pedały ciężko chodzą, skrzynia też, ustaje po paru km
-wyświetlacz klimy, radia się krzaczy jak się go dotnie :P
- ręczny raz zaciągnąłem, dziękuję więcej tego nie zrobię :P

mam dokladie tak samo poza tym ze raz zgasl podczas jazdy i 0 pradu po naladownoi wszytko ok nie bylo drugiej takiej akcji

u mnie pali od strzała..ale za to z centralnym to kabaret jakiś..otwierać otwiera bez problemu za to żeby zamknąć to mogę zapomnieć..zamyka i od razu odskakuje..wiec stoi otwatre. całe szczeście ze mam gdzie garażować bo inaczej musiałbym w nim spać :)

spoko nie ma sie co zbytnio obawiac panuje opinia ze alfy lekiej nie krasc bo moze do dziupli nie dojechac:)

u mnie pali od strzała..ale za to z centralnym to kabaret jakiś..otwierać otwiera bez problemu za to żeby zamknąć to mogę zapomnieć..zamyka i od razu odskakuje..wiec stoi otwatre.

Wyczyść i wytrzyj sobie wszystkie uszczelki na drzwiach jednych i drugich i przesmaruj dobrym smarem bądź olejem zamki. Rozruszaj to i powinno być ok. Jeśli to nic poważnego a raczej nie.

U mnie to samo + rano zgasły mi zupełnie światła mijania i drogowe. Przed chwilą sprawdzałem od czego to może być ale nie mam pojęcia. W tym momencie sprawa wygląda tak, że przekręcam pokrętło i po ok. 4-5 sekundach zapalają się światła mijania. Pozycje świecą dobrze tzn. od razu po przekręceniu włącznika. Po tym jak samochód się rozgrzał światła zapalały się po ok. 2 sekundach. Oby te mrozy skończyły się jak najszybciej bo zaczynam się bać o auto.
Zima i mróz... Zobaczysz, że jak byś przejechał kawałek i nagrzał w aucie to będzie ok:)
u mnie pali od strzała..ale za to z centralnym to kabaret jakiś..otwierać otwiera bez problemu za to żeby zamknąć to mogę zapomnieć..zamyka i od razu odskakuje..wiec stoi otwatre. całe szczeście ze mam gdzie garażować bo inaczej musiałbym w nim spać :)

Przypuszczam, że tylko jedne drzwi Ci się nie zamykają to zamykaj je z kluczyka i gitarra;) No albo zrób porządek i faktycznie użyj rozmrażacza ;)

Ostatnia edycja:
Na poczatek:
Sroda 01/02/2012
-17 na dworze odpalam rano slysze syczenie al`a powietrza + wyciek paliwa = wywalio uszczelki na pompie

dzisiaj wsiadam do Alfy - 10 na dworze:
grzeje swiece 2x rozrusznik ledwo zakrecil za to mialem pokaz bledow na blacie: 0 km distance to service, ebd / asr / abs failure, oil lvl 0

Czekam na tescia bede odpalac ,,po kablu" :mad:

Wqrwia mnie juz ta zima

lego sebawroc - słaby aku masz

majster teraz juz wiem ze aku jest slabe albo pojawil sie problem z ladowniem w czasie jazdy, wczoraj odpalilem bez najmniejszego problemu pomimo tego ze samochod stal na duzo wiekszym mrozie

u mnie odpala praktycznie od "Strzała" ale dzis juz bylo znacznie gorzej musze troche pojezdzic dalej i podladowac go widocznie ;) ale takto daje rade przy -22 rano ;) tylko mi cofa paliwo na 0 i nagle przywraca je do zycia, ale dzis juz wlalelm mu v-powera z dodatkiem;) moze to przez to...

Przypuszczam, że tylko jedne drzwi Ci się nie zamykają to zamykaj je z kluczyka i gitarra;) No albo zrób porządek i faktycznie użyj rozmrażacza ;)[/QUOTE]

Jak zamykam, z kluczyka to muszę go przytrzymać w zamku bo czuje jak odbija :) po tym zabiegu z kluczykiem zamyka się ale tylko jedna furtka..poki co stoi w garażu..faktycznie "języczki' w drzwiach cięzko chodzą nie powiem mrozy robią swoje.

U mnie nie odpaliła w czwartek po 17, stała 10h na PKS w Poznaniu. Było jakieś -13*C. Miałem okazję wypróbować Premium Assistance z Liberty Direct - w zasadzie zjawili się w 30 minut :) W piątek rano odpalił, a już wieczorem nie ... został do soboty na PKS i dziś montowałem nowy akumulator Varta Silver 74AH 750A :D
Jestem w szoku - rozrusznik kręci jak szalony, jakby miał wyskoczyć spod maski :) Na starym aku nawet w lato tak nie obracał :D Do tego przy mrozach obracał chyba z 5-7 razy zanim odpalił. Podejrzewałem paliwo (Shell), ale z nowym aku błyskawicznie :)
Swoją drogą był tam jakiś stary GM ... oznaczenie GM60-T7 ...
Jutro, po nocy odpalę z ciekawości, a jak dojadę do 1/2 baku to może i wleję V-Power - trzeba wykorzystać kupon 30gr/l z Lidla :)

kupuje nowy aku, nie chciala odpalic nawet po kablu

Na poczatek:
Sroda 01/02/2012
-17 na dworze odpalam rano slysze syczenie al`a powietrza + wyciek paliwa = wywalio uszczelki na pompie

dzisiaj wsiadam do Alfy - 10 na dworze:
grzeje swiece 2x rozrusznik ledwo zakrecil za to mialem pokaz bledow na blacie: 0 km distance to service, ebd / asr / abs failure, oil lvl 0

Czekam na tescia bede odpalac ,,po kablu" :mad:

Wqrwia mnie juz ta zima

Miałem tak jak się pierwsze zimno zaczęło, dzwoniłem po szwagra :), w końcu pojechałem na Trzebnicką, kupiłem aku za 270zł i wszystko śmiga.

ps. w poniedziałek mi nie chciała odpalić, paliwo zamarzło, ale pomęczyłem z 15 min świece i rozrusznik, ledwo zagadała, ale wytrzymała dolałem vervy na Orlenie:), jak na razie bez problemów.

Odpala za pierwszym razem :) Nie mam problemu :rolleyes: jedyny mankament taki , że nie można mojej alfy umyć teraz :o

U mnie -27. Centralny OK, palenie na dwa akumulatory po kablach (będzie do wymiany) więc jak u większości.
Natomiast wyskakuje mi często MCSF bez związku z czymkolwiek. Tak o z d*py, zaświeci, zgaśnie albo i nie, więc gaszę zapalam i jest OK. Mam nadzieję że przez mróz.
Natomiast słabo grzeje...Jest jakieś ustawienie climatronica pozwalające na szybsze zagrzanie? Ustawienie na HI nie pomaga...Jak zamknę obieg powietrza to szybko parują szyby, jak otworzę to wskaźnik temperatury leci w oczach w dół.

Amortyzatory
Powrót