Alfa 33 1.7 8V by Scuderia

Bella już złożona i ożyła :) Nasz związek wczoraj przeszedł ciężką próbę gdy mechanik powiedział mi jaki jest łączny koszt remontu i nowych części zamontowanych do mojej Alfy. Ciężkie 3600zł :(
Jutro po nią jadę, 34 dni rozstania były, trzeba będzie zalać V-Powera i wyszaleć się :crazy_pilot: Do końca tygodnia opiszę wszystko co przy nie zrobiono i wkleję nowe zdjęcia.

i jak w koncu poradziles sobie z wałkami?

Jeździ, jeździ i jak pięknie brzmi :) Jednak na razie się nie wyszaleję, gdyż czeka mnie żmudne docieranie silnika.
Zakres wykonanych prac:
- wymiana panewek głównych, korbowodowych i oporowych
- szlif wałków i zaworów
- wymiana uszczelek głowicy oraz dołu silnika
- wymiana simeringa wałka rozrządu
- nowy komplet uszczelniaczy zaworowych
- nowy komplet pierścieni tłokowych
- wymiana popychaczy zaworowych
- wymiana rozrządu (pasek + rolki napinające)
- wymiana łożyska oporowego sprzęgła
- nowe płyny (olej, płyn chłodzący, filtry)
- kilka innych drobnych rzeczy (osłony przegubów, węże gumowe, opaski węży)
Generalnie silnik brzmi zupełnie inaczej niż wcześniej. Ma zdecydowanie wyższą kulturę pracy, prawie żadnych drgań, nic nie stuka. Teraz jeszcze jedna wymiana oleju za 1000km, no i będzie można zacząć rozkręcać bardziej ten silnik. W weekend jak będzie pogoda zrobię i wkleję jakieś zdjęcia.

No niestety nie ma zdjęć z samego remontu, robiłem u mechanika poza Warszawą około 35km od miejsca zamieszkania i nie dojeżdżałem aby pstrykać fotki. Wiadomo trochę szkoda, bo chętnie bym sobie tu udokumentował, ale było by z tym ciężko. Natomiast muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem wielkości tłoków w AR33, mają naprawdę niezłą średnicę.

Szalona Alfa:D i ten dźwięk boxera jest bandzior <zazdrości>

Uchylam rąbka tajemnicy i zdradzam, że już niedługo przy mojej Alfie 33 pojawi się nieco młodsza siostra ;) Ci co są wtajemniczeni proszę się nie zdradzać. W niedzielę otworzę w tym dziale nowy temat :) A tymczasem będziemy budowali napięcie :P

Dziś zdradzę jeden szczegół o nowym aucie - będzie napędzany V6 Busso :)

Dobra... Powiem wam... Chce kupić 156 2,5 V6 i o to tyle zamieszania... Już im więcej nie rób takich głupich niespodzianek...

Fakt 156 nawet V6 jest na pęczki . Problem jednak w tym że 164 w fajnym stanie trzeba się oszukać.

Dobra, dobra znowu namieszam :) Będzie ponad 200KM...

Amortyzatory
Powrót