• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 33 1.7 8V by Scuderia

Scuderia

Nowy
Auto
Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r
Przedstawiam moją Alfę zakupioną 3 miesiące temu. Pierwsza Alfa w życiu. Miała byś 156 lub 145, ale trafiło się ciekawe ogłoszenie z 33. Jak pojechałem, zobaczyłem i przede wszystkim posłuchałem i przejechałem się wiedziałem, że bokser musi być pierwszy. Alfa przez 1,5-2 lata ma posłużyć jako jedyne auto, potem kupuję 156 lub 166, a 33 będzie drugim autem w rodzinie.
Specyfikacja:
Alfa Romeo 33 seria 3
rok produkcji 1991
silnik 1.7 8V 110KM
przebieg 131000km
wyposażenie: elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie kierownicy
koła: letnie alufelgi 15 z oponami Uniroyal Rainsport 1 205/50/R15, zimowe alufelgi 14 (dedykowane do 33) z oponami Pirelli Carving 175/65/R14

Alfa została w 2006r kompletnie pomalowana na czerwień oraz czerń (dach i ramki szyb). Posiada nietypowe lusterka, które pochodzą z motoru Kawasaki, regulacja wyłącznie ręczna. Po zakupie standardowo wlana Selenia 20k Alfa Romeo, zmieniony rozrząd i rolki (Dayco, Luk), klocki hamulcowe, płyn hamulcowy i filtry. Alfa otrzymała również nowy kierunkowskaz prawy, emblemat przedni, 4 dywaniki z czerwonym logo AR i ostatnio nowe H4 Philips NightGuide Double Lifetime.

Najbliższe plany:
w tym roku - nowe radio, głośniki, skórzany mieszek dźwigni biegów, filtr powietrza K&N, przebudowa układu wydechowego na 2 końcówki rozmieszczone po prawej i lewej stronie, być może nowa atrapa (w obecnej brak kratki ale nie wiem czy ze względu na inny odcień lakieru i potrzebę odklejania emblematu będę zmieniał)
w przyszłym roku - wypryski przy wlewie paliwa, rysy na przednim zderzaku, zawieszenie, lotka na tylną klapę, prawdopodobnie ponowne malowanie dachu, być może nowe opony letnie

Wady:
wypryski przy wlewie paliwa, kilka rys na przednim zderzaka, pojawiające się od czasu do czasu problemy ze wskazaniem prędkościomierza, odpadający lakier bezbarwny na dachu

W październiku zrobię wydech, otwory już gotowe, jestem też po konsultacjach ze specjalistami od tłumików. Na razie są 2 koncepcje z tłumikiem poprzecznym (mniej pracochłonne, ale będzie wisiał) i tłumikiem w swoim miejscu i rury duet wychodzące z tłumika (więcej problemów ze zmieszczeniem wszystkiego), 3 koncepcja która, nie jest jeszcze skonsultowana to 2 krótkie tłumiki (puszka 25cm), trzeba tylko sprawdzić jak da się to spasować i poprowadzić rury z tłumika środkowego.
Obecnie układ wydechowy przelotowy, bez katalizatora.
Na bieżącą będę wpisywał postępy prac przy Alfie.

Z daleka wygląda jak cabrio, chociaż czarny dach też miało SZ Zagato

ciekawy projekt!!! podoba mi sie lubie takie tematy sam przymierzam sie na wiosne na ogromne zmiany wydechowo kolorystyczne . informuj o postepach .Super pozdrawiam

Widziałem na żywo ten bolid jeszcze u poprzedniego właściciela i cieszy mnie to że zawitał na Alfaholików stronę razem z tobą :)
Muszę przyznać że takie malowanie jest jak najbardziej w moim guście i mam nadzieje że koncepcja później pozostanie bez zmian.
Mam nadzieje że uda się wprowadzić jeszcze kilka nowych elementów w twym modelu no i przede wszystkim dobrze że auto nie pojechałem za daleko bo przynajmniej jest jakaś nadzieja że uda się ją raz jeszcze zobaczyć na żywo:) Pozdrawiam

Początkowe moje wrażenie to było WOW...
ale po przyjżeniu się zdjęciom myślę, że to jednak nie mój styl ;)
Czegoś brakuje, lub czegoś za dużo ;) trudno się do czegokolwiek przyczepić, to po prostu mój guścik ;)
Rób dalej tak jak robisz, bo na 100% wyjdzie super fajna fura :P Też przymierzam się do 33 w najbliższym czasie ;)
Pozdrawiam

Widziałem kiedyś tą Alfe w Radomiu:), ale mi się nie podoba ten czarny dach a reszta jest oki :) pozdrawiam:)

W tym tygodniu trochę zainwestowałem w Alfę. We wtorek otrzymała nowy akumulator Centra Futura CA530, a dzisiaj założyłem nowy filtr powietrza marki K&N model 33-2096. Trochę się wykosztowałem, ale pięknie się teraz wkręca :D Na dniach może jakieś zdjęcia wkleję.

Jeżdżę 33 od trzynastu lat najpierw 33 1.3 z1983 ,a obecnie 33 1.7 IE z1993 bardzo podobna do twojej tylko nie tak orginalnie pomalowaną i nie narzekam dobrze mi służy

Fajna 33, wygląda na dobrze utrzymany egzemplarz.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wygląda fajnie, ale ja wolałbym całą czerwoną :) 33 mi się bardzo podobają, szczególnie silniki boxera :) Gratuluję i pozdrawiam

Alfa w ubiegłym tygodniu otrzymała kratkę do atrapy (nie widać już chłodnicy) i nowy tylny emblemat. Dodatkowo doszło kilka fajnych naklejek "...no alfa, no fun!" na tyłeczku, "cuoresportivo" na tylnych słupkach oraz "Alfa Romeo" na przednich drzwiach, po obu stronach.
Niestety coś w listopadzie miałem pecha do mandatów i budżet się uszczuplił o 400zł, co troszkę wstrzyma dalsze inwestycje. W tym miesiącu postaram się jeszcze zrobić tylną lotkę.
Poniżej wklejam kilka zdjęć.

Mimo że sam jestem posiadaczem twin sparka to musze przyznać że boxery alfy wolałem zawsze. Do tego 33 zwłaszcza drugiej i trzeciej serii są przepiękne. Dach i lusterka boczne to kwestia gustu, to Twój samochód więc przede wszystkim powinny podobać się Tobie. Tylny orginalny spojler zdecydowanie doda jej uroku. Sam planuje w możliwie najbliższym czasie (jak budżet pozwoli) zakupić jakąś ładną 33 1.7 16v;)

Nooo ładna, robi wrażenie ;) MAlowanie rzecz gustu, ale nie wygląda zle ;)

Amortyzatory
Powrót