Alfa 33 1.7 8V by Scuderia

Właśnie wygląd zewnętrzny auta to kwestia gustu i nie ma co o tym dyskutować. Mnie się podoba i nawet od kilku lat chodzi mi podobna kolorystyka po głowie(ale się zobaczy). Najważniejsze by właściciel miał pociechę z 33 (aczkolwiek widać że ciężko jest się czasem pohamować przed szybszą jazda:) ). Pozdrawiam i czekam na kolejne posty i zdjęcia związane z twoją 33.

aczkolwiek widać że ciężko jest się czasem pohamować przed szybszą jazda:)

Oj wiadomo jak ten silnik lubi się wkręcać:) Lubię sobie pognać Alfą w rodzimych stronach czyli na Kaszubach - ciasne, kręte i prawie puste drogi a do tego piękne krajobrazy. Ale ostatnie mandaty niestety mocno przypadkowe. Pierwszy dnia 1.11.2009, wjechałem jak co dzień w ul. Mehoffera w Warszawie, 500m do domu, a tutaj naglę ściągają mnie na bok. Okazało się, że tego dnia ulica zamknięta dla ruchu - 300zł i 5 pkt. Drugi mandat 15.11 w Grudziądzu na ul. Warszawskiej, jadę sobie i widzę że za 100m znak 70km/h więc już trochę przyspieszam i nagle przed samym znakiem zza żywopłotu lizaczek. Uśmiechnięty pan policjant pyta:
- ile tu można jechać?
- no 70 km/h
- 70 km/h to mógłby Pan za 20m pojechać
No i znowu 4 pkt i stówka mniej
I tak przypadkowo czy nie, to teraz trzeba będzie uważać przez 11 miesięcy ;)

Piękna ta twoja Alfa, Nie wiem kiedy moja będzie wreszcie w takim stanie!
Jak zrobię swoją to można gdzieś śmignąć i zrobić jakąś wspólną sesję ;)

Ostatnia edycja:
Odświeżam wątek. W obecnej chwili jestem przed znacznym remontem mojej belli. Od marca wydałem spory majątek, bo prawie równowartość ceny zakupu Alfy na różne części, które lada moment znajdą się w Alfie.
Z takich bieżących rzeczy to Alfie doszedł już nowy tylny spojler i wymieniłem przednią szybę, oraz wycieraczki po sezonie zimowym. Obecnie na zainstalowanie czekają:
- 4 amorki Koni sport
- 4 sprężyny Lowtec, obniżające 30mm
- końcówki wahaczy
- nowe tarcze hamulcowe Mikoda GT
- nowe bębny
- klocki i szczęki TRW
- kable zapłonowe Janmor
- olej Selenia 20k Alfa + filtr
U mechanika będzie jeszcze zrobiony rozrusznik, wymieniony płyn chłodniczy i parę innych drobnostek. Potem zostanie już tylko ustawienie geometrii, zalanie V-Powerem i próba co bella na nowym zawieszeniu pokaże. W tym roku jak udźwignę jeszcze finansowo to będzie zrobiony wydech na 2 końcówki i wymienione sprzęgło. Na przyszły rok zostawiam już naprawy lakiernicze, nowe felgi 16 Momo Thunder White i nowe opony, prawdopodobnie Yokohama S-Drive.
Zasadniczo moja Alfa 33 spisywała się przez ten pierwszy rok bez zarzutu. Ani razu mnie nie zawiodła i jedyną poważniejszą przypadłością jest zużyty rozrusznik, który trzeba regenerować. Były jeszcze problemy z drganiami i gaśnięciem zimnego silnika, co ustało po wymianie świec. Jakiś czas temu wylał sie amortyzator, co przyspieszyło decyzję o wymianie zawieszenia i mocno spustoszyło portfel przed wakacjami. Mam nadzieję, że wrażenia z jazdy bellą na nowym zawieszeniu wszystko mi wynagrodzą.
Poniżej klika zdjęć. Pierwsze 4 to sesja nocna zrobiona 26.05 w Nieporęcie nad Zegrzem na nasz roczek, kolejne 4 to zdjęcia ze Zlotu LKAR w Kazimierzu, skąd moja Alfa przywiozła tytuł najładniejszej belli zlotu. Ostatnie 2 to części, które czekają niecierpliwie aż znajdą się w samochodzie. Nie umieściłem tylko na zdjęciach nowych końcówek wahaczy i osłon i obojów, które gdzieś pochowałem i zupełnie o nich zapomniałem.

Ulala pięknie to wygląda. Ciesze się że ta fajna 33 otrzymała kolejny pakiet witaminek: nowe hamulce i zawias to super sprawa. Jestem ciekaw jak na tych sprężynach i amorkach Koni Sport będzie wyglądała sytuacja przy tylnym zawieszeniu, czy będzie bardzo twarde, niestety u nas po wymianie amorków na gazowe Boge i założeniu czerwonych sprężyn Jamexa tył nie jest wystarczająco twardy:( Co do zmian w temperamencie pod maską to na te chwilę planujesz tylko wydech czy coś jeszcze? A co wydechu to będzie to wymiana końcowego tłumika czy może pokuszenie się o cały układ z nierdzewki (jeśli tak, to jestem ciekaw jaki byłby koszt takiego układu, bo po znalezieniu pracy chciałbym taki zafundować naszej belli :) ). Pozdrawiam

Jestem ciekaw jak na tych sprężynach i amorkach Koni Sport będzie wyglądała sytuacja przy tylnym zawieszeniu, czy będzie bardzo twarde, niestety u nas po wymianie amorków na gazowe Boge i założeniu czerwonych sprężyn Jamexa tył nie jest wystarczająco twardy:( Co do zmian w temperamencie pod maską to na te chwilę planujesz tylko wydech czy coś jeszcze? A co wydechu to będzie to wymiana końcowego tłumika czy może pokuszenie się o cały układ z nierdzewki

Przypuszczalnie zawieszenie będzie dość twarde, ale jeszcze z pewnym zapasem "komfortu". Przed zakupem amorków sporo poczytałem na forach o twardości tych amortyzatorów i raczej plasują się powyżej przeciętnej. Co do zmian temperamentu, w tym roku będzie to już na pewno tylko wydech, a jaki zakres prac to właśnie zależy od kosztorysów, które przedstawią mi fachowcy, ale zbyt dużym budżetem raczej nie będę dysponował 1000-1500zł. W tym roku już i tak strasznie się wydałem na to auto, to co widać na zdjęciu to ponad 3000zł, a była jeszcze przednia szyba i OC. A dojdzie teraz robocizna + geometria + przegląd :eek: Pocieszam się jednak tym, że po każdym takim wkładzie finansowym i mechanicznym, Alfa staje się coraz lepsza, piękniejsza i coraz bardziej wyjątkowa :rolleyes:

Z pewnym opóźnieniem powiadamiam, że moja Alfa 33 jest już po remoncie. 21.08 odebrałem od mechanika, który ustawił zawieszenie i już śmigam nią po warszawskich ulicach. Co do zawieszenia - jest twarde, czuć każdą nawet najmniejszą dziurę na drodze, wgłębienie studzienki czy spękanie asfaltu. Choć przyznam, że czuć to dość komfortowo. Ostatnio zrobiłem też mały test przyczepności i wychyleń w łukach. Za odcinek testowy posłużył mi ślimak którym się zjeżdża z mostu Grota na Tarchomin. Pociągnąłem tam około 80-85 km/h i tylko w pewnym momencie koła lekko zapiszczały. Hamulce są jeszcze na dotarciu, ale czuć wyraźną poprawę z każdą setką przejechanych kilometrów. Ogólnie Alfa sprawie podczas jazdy jeszcze więcej funu i to jest najważniejsze.
Niestety muszę tez poinformować, że dzisiaj przytrafiła mi się pierwsza awaria która w pewnym sensie unieruchomiła bellę. Podczas manewrów na parkingu Arkadii nagle przestały wbijać się biegi. Oczywiście najpierw przeczuwałem najgorsze, że coś się w skrzyni posypało, ale później okazało się, że pękła obejma drążka zmiany biegów, która mocuje drążek na tulei. Nie mając podparcia nie można było wybrać żadnego biegu. Szczęście w nieszczęściu, że bieg utknął na 2-ójce i jakoś na tym biegu turlając się 50-60km/h, dojechałem na Tarchomin. Przy okazji stwierdziłem, że nikt naprawdę nie przestrzega ograniczenia do 60km/h, by wszyscy mieli mnie za marudera i wyprzedali dość wymownie.

Alfa superos ! podoba mi się cała - szczególnie jak już dostała spoiler! ;)
Fajnie że są jeszcze ludzie którzy potrafią tak doinwestować 33 ! - ja też się staram ale narazie zbieram fundusze na jakieś większe remonty.
powodzenia i wszystkiego najlepszego z Alfą ! i żeby tych mandatów mniej bo widze że duzo łapiesz :P

A ja chciałem pozdrowić kolegę widzianego jakieś 2 tygodnie temu na Wilanowskiej, jadąc Focusem odpuściłem pozdrowienie ;) Autko robi wrażenie i rzuca się w oczy :)

Odkopuję głęboko zakopany temat, bo dzieje się, oj dzieje. Alfa od tygodnia jest w bardzo dobrych rękach mechanika. Zakres prac - inspekcja silnika, diagnoza i naprawiamy co trzeba, dodatkowo naprawy blacharsko lakiernicze korozji przy wlewie paliwa i tylnego błotnika. Dzisiaj telefon i trochę mrożąca krew w żyłach wiadomość - jeden z tłoków jest zatarty, a jeden z wałków rozrządu krzywy - zastanawiam się jak to w ogóle możliwe?! No cóż wstępny kosztorys potrzebnych części 2000zł, chyba już definitywnie żegnam się z nowymi felgami w tym roku. Teraz gorączkowo szukam tłoka i wałka rozrządu, bo ceny nowych przyprawiają o zawrót głowy. Poza tym nic innego poważnego w silniku nie dolega, ale będzie wymiana wszystkich uszczelek, szklanek, panewek.

Mam nadzieje,że twoja 33 ożyje bo dla niektórych taka informacja to by był wyrok dla auta i poszło by na żyletki. Trzymam kciuki :)

a po ile teraz chodza nowe wałki?

ee to ja mam po 480 szt:)

tloki pownno tez dac rade zalatwic:)

Walcz, walcz bo szkoda by jej było, tym bardziej z nowym brzmieniem które ma od jakiegoś czasu:)

Amortyzatory
Powrót