• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa 159 2.2 SW black di Adalberto

Witam, zastanawiam się nad kupnem jts'a lecz ciągle boję się tych opinii o awaryjności tych silników, szukam 1.8 MPI ale ciężko coś znaleźć ciekawego. Jeśli bym zdecydował się na kupno to na jakie ewentualne koszta mam się przygotować? Chodzi głównie o np. Ceny rozrządu, a i czy mechanicy radzą sobie dobrze z tymi silnikami czy trzeba szukać specjalnie pod ten silnik. Diesla nie chce bo kle kle kle no i robię mało km i tylko w weekendy. Sorki jeśli zaśmiecam Ci temat ale chciałbym poznać twoją opinie bo dbasz jak mało kto o bellę, no i innych co mają dziewiątke z jts :) A no i oczywiście gratki za piękną Włoszke :) pozdrawiam.

Witam, zastanawiam się nad kupnem jts'a lecz ciągle boję się tych opinii o awaryjności tych silników, szukam 1.8 MPI ale ciężko coś znaleźć ciekawego. Jeśli bym zdecydował się na kupno to na jakie ewentualne koszta mam się przygotować? Chodzi głównie o np. Ceny rozrządu, a i czy mechanicy radzą sobie dobrze z tymi silnikami czy trzeba szukać specjalnie pod ten silnik. Diesla nie chce bo kle kle kle no i robię mało km i tylko w weekendy. Sorki jeśli zaśmiecam Ci temat ale chciałbym poznać twoją opinie bo dbasz jak mało kto o bellę, no i innych co mają dziewiątke z jts :) A no i oczywiście gratki za piękną Włoszke :) pozdrawiam.
Czy 140konne 1.8 w 159tce nie jest motorem za słabym do tej budy ?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Witam, zastanawiam się nad kupnem jts'a lecz ciągle boję się tych opinii o awaryjności tych silników, szukam 1.8 MPI ale ciężko coś znaleźć ciekawego. Jeśli bym zdecydował się na kupno to na jakie ewentualne koszta mam się przygotować? Chodzi głównie o np. Ceny rozrządu, a i czy mechanicy radzą sobie dobrze z tymi silnikami czy trzeba szukać specjalnie pod ten silnik. Diesla nie chce bo kle kle kle no i robię mało km i tylko w weekendy. Sorki jeśli zaśmiecam Ci temat ale chciałbym poznać twoją opinie bo dbasz jak mało kto o bellę, no i innych co mają dziewiątke z jts A no i oczywiście gratki za piękną Włoszke pozdrawiam.
Witam,i dziękuję za miłe słowa,ale są osoby na forum które dbają o swoje cacka jeszcze bardziej ;)
Nie mogłem odpisać wcześniej,bo na nocce w pracy miałem urwanie głowy:P ,co do silników to zapewne wiesz ,że 1.8 jest dobrym kompromisem,bo masz 9 i jeździsz tanio, a montując lpg ,jeździsz bardzo tanio,ale szału w osiągach niema ;).JTS wcale nie są tak awaryjne jak napisałeś i nie jest to jakiś wynalazek ,większość mechaników je ogarnia (przecież to łopel),rozrząd na łańcuchu nie wymaga natychmiastowej wymiany po zakupie,chyba że hałasuje lub wywalają błędy.Wydaje mi się ,że najrozsądniejszą jednostką jest 2.2 ,ma trochę lepsze osiągi od 1.9 a spalanie podobne.Ja wyrobiłem się do 20k kupując czarnulę i nie wydaje mi się, że jest to zużyty egzemplarz,ale znaleźć odpowiednią sztukę trzeba być cierpliwym i tego tobie życzę w szukaniu,powodzenia.

Czy 140konne 1.8 w 159tce nie jest motorem za słabym do tej budy ?

Też tak uważam ,że jest to motor tylko do poruszania się, i nic po za tym;) 140 KM miałem w 156FL SW i brakowało mocy a 6 jest dużo lżejsza.

Też bym wolał 2.2 jakbym brał jts'a :) ale koszta np. rozrządu lub innych części już idą w górę, duża jest różnica pomiędzy tymi jednostkami jeśli chodzi o części? Wiem że na większość pytań odpowiedział by mi wujek google ale wolę mieć informacje z pierwszej ręki. A jeśli chodzi o stosunek masy do mocy przy 1.8 to powiem wam że gdybym się przesiadł z mojej cordoby 1.6 75km z LPG to i tak odczuł bym dużą różnicę w mocy ale po czasie mogłoby brakować ;) No i będzie szok jak się podjedzie pod dystrybutor ;)

Ostatnia edycja:
Też bym wolał 2.2 jakbym brał jts'a ale koszta np. rozrządu lub innych części już idą w górę, duża jest różnica pomiędzy tymi jednostkami jeśli chodzi o części? Wiem że na większość pytań odpowiedział by mi wujek google ale wolę mieć informacje z pierwszej ręki. A jeśli chodzi o stosunek masy do mocy przy 1.8 to powiem wam że gdybym się przesiadł z mojej cordoby 1.6 75km z LPG to i tak odczuł bym dużą różnicę w mocy ale po czasie mogłoby brakować No i będzie szok jak się podjedzie pod dystrybutor
Na pewno w 1.8 wymiana rozrządu była by tańsza (nie wiem ,nie orientuję się dokładnie w cenach części ,a i zależy od miejscowości jak i od mechanika ile bierze za wymianę),ale w jts wymieniając wszystko z wariatorami kosztuje dwa razy drożej ,ale za to na trzy razy dłużej:P

A jak wygląda sprawa z tym nagarem co się zbiera w silniku, masz taki problem? Twoja bella robi Ci jakieś problemy, czy po prostu kupiłeś wadliwy egzemplarz i się nie psuje ? :D

Nagar występuje nieraz na zaworach, i z tego co wycxytałem występuje spadek mocy i nierówna praca silnika,na szczęście u siebie tego nie zauważyłem ;) może mój jest wadliwy :) ,albo z czasem trzeba będzie zrzucić głowicę i wyczyścić zawory .
Najważniejsze ,że jest przyjemność z jazdy ,a rzeczy które trzeba będzie robić,będę robił na bieżąco:)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Również dziękuję,jak coś zakupisz to proszę się pochwalić ;)

W czarnuli naprawione halogeny, poskręcana płyta pod silnikiem (była popękana i wisiała) i wymieniony filtr powietrza,stary wyglądał tak
20170502_161658.jpg

O matko ten to siedział pewnie tyle co instrukcja nakazuje ;)

Troszkę zassało ten filtr :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czarnula zaprowadzona do mechanika :( Gdzieś jest wyciek płynu od wspomagania,jak to tylko jakiś przewód to się zrobi,ale jak przekładnia to trzeba będzie zgłaszać VIPowi niech naprawiają.
A jutro bella miała wyjazd:rolleyes:

Uuu... to nie dobrze. A jak Ci chodzi wspomaganie, chodzi mi o popularne odczucia na kierze ?
Kupiłeś auto z vip gwarant?

Wspomaganie chodziło dobrze,do wczoraj ;)
Tak , i dokupiłem gwarancję.

Właśnie wczoraj widziałem reklamę w Tv tego vip Gwarantu. Ile kosztuje i na jaki czas ?
Czyli Na kierownicy nie miałeś tych wibracji/gumowania?

Nie,gumowania nie miałem
A gwarancję dostalel 3 miechy gratis,a za 500 dokupilem na 1 rok

Tak sobie myśle, ze te 500 zł za 9 miesięcy to hiper mało. Za mało. Zeby opłacało sie to ubezpieczycielowi to np cztery osoby w ciagu roku musiałyby nie skorzystać, dając tym samym jakieś 2000 zł na naprawę przekładni dla jednej osoby (bez zysku dla ubezpieczyciela!!!), tym bardziej ze raczej gwarancje tego typu ludzie kupują na stosunkowo lepsze auta a nie szroty wiec ceny za naprawę raczej nie oscylują wokół paru setek a jednak aamochody sa awaryjne. Średnio wierze wiec, ze ludzie z tego nie korzystają składając sie na jedna osobę w rok, raczej prawie wszyscy dostają decyzje odmowne, a co któraś osoba (pewnie dopiero nawet po decyzji sądu) pozytywna. Wybacz sceptycyzm, ale w tak niska cenę w zamian za naprawy cieżko mi uwierzyć. Życzę jednak szczęścia!

Amortyzatory
Powrót