• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] alfa 159, 1.9 czy 2.4

• Autor wątku Autor wątku Mtd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wlasnie co do skrzyni to dobrze rozumiem ze do 2008r jest m32(wadliwa), od 2008r jest f40(dobra) a w najnowszych c635(wadliwa)
z tego co wyczytalem, na forum duzo ludzi pisze o zgrzytaniu, wibracji podczas przyspieszania itd itp, wyczytalem tez ze jedno lozysko jest niesmarowane i to wszystko przez opilki...

i tu takie pytanie, czy ta skrzynia m32 to wielka wada? chodzi oto czy to rozsadne kupowac auto z taka wlasnie wada.

na allegro jest wiele skrzyn regenerowanych za 1400zl, do tego dorzucic koszty robocizny.. tak to wyglada w razie "padniecia" skrzyni?

to dobrze rozumiem

Źle rozumiesz.
Silniki 1.9 JTDm - skrzynia biegów M32 przez cały okres produkcji.
Silniki 2.4 JTDm - skrzynia biegów F40 przez cały okres produkcji.
Silnik 2.0 JTDm (136 KM) - skrzynia biegów c635 przez cały okres produkcji.
Silnik 2.0 JTDm (170 KM) - w 2009 roku skrzynia F40, po ostatnim lifcie od 2010 roku skrzynia c635.

i tu takie pytanie, czy ta skrzynia m32 to wielka wada? chodzi oto czy to rozsadne kupowac auto z taka wlasnie wada.

Moim zdaniem nie jest to jakaś wielka wada. Ważne, żebyś nie zapłacił kwoty X za samochód, w którym po chwili skrzynia zacznie się domagać remontu. Jak wykryjesz jej zły stan i stargujesz, to za tysiak z hakiem ci ją zrobią i masz spokój na kolejne kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, a jak nie będziesz robił chipa na 250 KM i 500 Nm to może nawet dłużej. To jest ledwie cena kompletu średniej klasy opon.
Gorzej z c635 bo mało kto chce się podjąć naprawy tego. Skrzynia dużo nowsza, więc mniej osób ją ogarnia. Znacznie wyższe koszty naprawy i problem ze znalezieniem serwisu.

Nie, różne skrzynie łączone są z różnymi silnikami:
- skrzynia M32: 1.9 JTS, 2.2 JTS, 1.75 TBI, 1.9 JTDM 8V (120 KM), 1.9 JTDM 16V (150 KM)
- skrzynia F40: 3.2 JTS, 2.4 JTDM (200 i 210 KM), 2.0 JTDM (tu zależnie od roczników zamiennie z C635)
Jest jeszcze silnik 1.8 MPI, tam skrzynia 5-biegowa, ale nie znam oznaczenia.

Czym die charakteryzuje?

Jakimiś tam pierdołami, nie wiem dokładnie. Między innymi inną nawigacją. Pierwsza seria to X3 produkowana 2005-2008, druga X9 2008-2010 i trzecia X8 2010-2011.
Po ostatnim lifcie silniki diesla spełniały normy Euro 5, wprowadzono 2.0 JTDm 136 KM, a w tym 170 KM zamiast F40 wkładano C635. Dodano nowe wersje wyposażenia (prawdopodobnie chcieli wyprzedać stosy części od Ti).

- - - Updated - - -

Czym die charakteryzuje?

Jakimiś tam pierdołami, nie wiem dokładnie. Między innymi inną nawigacją. Pierwsza seria to X3 produkowana 2005-2008, druga X9 2008-2010 i trzecia X8 2010-2011.
Po ostatnim lifcie silniki diesla spełniały normy Euro 5, wprowadzono 2.0 JTDm 136 KM, a w tym 170 KM zamiast F40 wkładano C635. Dodano nowe wersje wyposażenia (prawdopodobnie chcieli wyprzedać stosy części od Ti).

Ok, to kojarzę, tylko nie myslalem, że to też jest pojmowanie jako lifting:)
Pozdrawiam.
Rafał

Ten pierwszy lifting też ciężko liftingiem nazwać, bo ten kojarzy się zwykle ze zmianami powodującymi odmłodzenie wizerunku pojazdu. To nastąpiło np. w alfie 156 czy 147. W 159 to po prostu kolejne serie produkcyjne.

dpar - to " to dobrze rozumiem" - zapomnialem dodac pytajnika hehe.

Ładnie wszystko wyjaśniłeś :)

------
a ja zas wiedzialem tylko o jednym liftingu od 2008r gdzie konsola ma inny kolor :D a ze od 2007r w 2.4 jest +10km inne wtryski itd.

To jest jakas znaczaca roznica w rocznikach w 1.9 150 rok 2006 - 2007 - 2008?

Jest. Seria produkcyjna po 2007 zawierała wiele zmian, w większość na korzyść. Są na forum różne opracowania na ten temat.

Ja mam 1.9 zrobione na 180 km i 390 nm i naprawdę daje radę jeśli chodzi o przyspieszenie mimo że automat.

Ostatnia edycja:
Sorry, za odgrzanie kotleta, ale wg mnie 1.9 nie ma najmniejszego sensu, ponieważ jest słaaabe i klekoczące... Mam 2.4 200 KM i ta moc jest jedynie AKCEPTOWALNA.
A spalanie??? Ludzie, czy to jest aż takie ważne? Myślę, ze dywagacje na temat spalanie możemy zostawić użytkownikom Daewoo Matiz, dla których wydatek na filtr paliwa zaburza rodzinny budżet...

Sorry, za odgrzanie kotleta, ale wg mnie 1.9 nie ma najmniejszego sensu, ponieważ jest słaaabe i klekoczące... Mam 2.4 200 KM i ta moc jest jedynie AKCEPTOWALNA.
A spalanie??? Ludzie, czy to jest aż takie ważne? Myślę, ze dywagacje na temat spalanie możemy zostawić użytkownikom Daewoo Matiz, dla których wydatek na filtr paliwa zaburza rodzinny budżet...

Wolałbym 3.2 jts niż 2.4 jtdm, ostatnio wiele osób pisało, że mają spalanie na poziomie 12-13 litrów w 2.4...o dźwięku diesla do V6 nie wspomnę.

Wolałbym 3.2 jts niż 2.4 jtdm, ostatnio wiele osób pisało, że mają spalanie na poziomie 12-13 litrów w 2.4...o dźwięku diesla do V6 nie wspomnę.
Żeby 2.4JTDm wciągnął 12-13l to są chyba tylko dwa wyjścia - zima, mróz i jazda w mieście w korkach do 5km albo autostrada i gonienie z prędkością 200km/h i wyżej. Nie wiem czy Vka w takich warunkach by się w 20 zmieściła.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Żeby 2.4JTDm wciągnął 12-13l to są chyba tylko dwa wyjścia - zima, mróz i jazda w mieście w korkach do 5km albo autostrada i gonienie z prędkością 200km/h i wyżej. Nie wiem czy Vka w takich warunkach by się w 20 zmieściła.

Vka średnie spalanie ma na poziomie 14-16 litrów, przy kosztach potencjalnych napraw w 2.4, aktualnych cen paliwa zdecydowanie wolałbym mieć V6 benzynę niż R5 diesla.

Czytałem tu na forum ostatnie wpisy odnośnie średniego spalania w 2.4 stąd takie dane podałem.

Ostatnia edycja:
Ale 12-13 w 2.4 to nie jest spalanie średnie ;)

Nie wiem gdzie tak podawali, ale to raczej nie jako średnie, a maksymalne. Niecałe 13l na setkę osiągnąłem raz, ale to było pokonanie 500km z prędkościami 180-220km/h.
Przy takiej jeździe z tego co wiem od właściciela jednej Vki, to przekracza 20l.

Wczoraj jechałem brera 2.4 jtdm spalanie przy wypalaniu dpf na poziomie 12/13 litrów, bez tego koło 8/9.
Autostrada 140 km/h

Ciekawe 1.9 słaaabe i klekoczące; )jasne, a 2.4 z serią,o ile jeszcze tam jest, to faktycznie demon prędkości i niezawodności.

R5 poza lepszą kulturą pracy szału nie robi. Biorąc pod uwagę wyższe spalanie i koszty eksploatacji to jak bym musiał mieć diesla, wybrałbym 1.9 + chip tuning. Idzie elegancko przy niskim spalaniu. Koszty utrzymania małe.

Amortyzatory
Powrót