Alfa 156 górne wahacze "custom made"

chętnie wysłucham twoich wywodów, bo są porażające

Moje już przedstawiłem.. uznałeś je za naciąganie do swojej wersji.. i tu wychodzi sedno sprawy.. punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.. moje są dla Ciebie naciągane.. a dla mnie Twoje z tym że walnąłeś babę i że to niby byłaby wina kogoś z przeciwka bo na pewno na wideorejestratorkach będzie widać jakie ten ktoś miał reflektory i jaki snop światła rzucały.. ;) Była Twoja wina bo gapiłeś się na przeciwną stronę drogi zamiast przed siebie i pewnie doszłoby jeszcze że nie dostosowałeś prędkości do warunków na drodzę :D więc wiesz g*wno byś udowodnił :D

Także to co trzeba było jest tu udowodnione.. że pewności kto był/będzie/jest winien zdarzenia/wypadku nigdy nie wiadomo od razu.. a już na pewno nie decydują o tym modyfikacje że "o tu jest modzone to Twoja wina"..

Pzdr w temacie :D

@Marcin_M
No fakt są jakieś zestawy już :D ale jednak to nie rozwiązuje problemu padających w wahaczach sworzniach a założeniem miały być wymienne sworznie..

Ostatnia edycja:
Tak wiem, ale i tak bardziej w temacie niż dyskusja o nielegalnych lampach.
Tak wogole to fajne te d2 sa? Mam w sumie w planach zakup gwinta średniej klasy...

Ta pozatym wszystkie "SAMy" jakie się w szopach budują i potem są normalnie rejestrowane to zabójcy na kołach w których się wszystko urywa. Poczytajcie jak ludzie budują kit cary jakich wzorców uzywają i jak sami konstruują wahacze cale zawieszenie itd. I to przechodzi cała procedurę rejestracyjną bez problemu. Demonizujecie i grubo przesadzacie. Ja mniej ufam chinskim wahaczom jak customowemu wynalazkowi. Bo idac waszym tokiem myslenia jak pęknie wam chinol to gdzie po homologację się zgłosicie???
Do tego jeszcze dochodzi cała scena customowych motocykli - Ci też dołaczają do grona zabojców??

Ostatnia edycja:
Marcin, zauważasz różnicę między zawieszeniem w alfie a takim, gdzie amortyzator jest mocowany do zwrotnicy? popatrz, pomyśl, przeanalizuj, zobacz co da pochylenie amortyzatora i wtedy się wypowiadaj...

Panowie... temat był o zaprojektowaniu wahaczy a nie o wywodach czy to jest prawilne i bezpieczne czy nie, więc zakończcie dyskusję w tym kierunku. Ja wciąż czekam na konkrety.

Marcin, zauważasz różnicę między zawieszeniem w alfie a takim, gdzie amortyzator jest mocowany do zwrotnicy? popatrz, pomyśl, przeanalizuj, zobacz co da pochylenie amortyzatora i wtedy się wypowiadaj...

No pochylenie amora nie da nic. Aleeee, przesunięcie mocowania gornego wahacza pochyli koło. Przyjrzałem sie tym d2 i to tylko rysunek pogladowy. Troche ściema.
Albo wahacz z ruchomym sworzniem.
Wracając do tematu - czy ten custom bedzie tez mieć regulowany sworzeń?
Ile bedzie kosztować?

Ja pierdzielę, jest fajny temat a teraz 3 strony bicia piany... Masa625, jak masz wątpliwości i chcesz o tym pogadać załóż nowy temat "Homologacja customów". I proszę admina o przeniesienie wywodów nie na temat tamże.

Wystarczy policzyć proste siły działające na auto w czasie hamowania/skręcania itp. a potem użyć np. Ansys-a.

Jeśli chodzi o rejestrację samów to warunki są bardziej restrykcyjne ale nadal można zarejestrować auto które się samemu zbudowało i nie trzeba mieć pełnej homologacji. Co ciekawe np. w UK te przepisy są jeszcze mniej restrykcyjne.

Ostatnia edycja:
Chyba z tą "normalną" rejestracja to od jakiegoś czasu się zmieniło.

Co do wahaczy - jest już jakiś projekt?
Zaostrzyli trochę przepisy ale jak wszystko w Polsce zakrawa to lekko o paranoje :) co widać nawet na forum. Ludzie wożą SAMy do Niemiec tam je legalizują (zdajemy sobie sprawę mniej więcej jak wyglądają przeglądy w Polsce a jak w Niemczech - gdzie nawet zderzak z laminatu ma mieć TUV - chociaż oczywiście są od tego wyjątki w każdą stronę) a następnie gotowe pojazdy "sprowadzają" z zagranicy.

No pochylenie amora nie da nic. Aleeee, przesunięcie mocowania gornego wahacza pochyli koło.
Jeśli dobrze rozumiem co napisałeś to w Alfie regulowany camber plate pozwoli na zmianę KPK, tak? Zobacz jeszcze raz, gdzie jest mocowany amortyzator np w Nissanie 200SX a jak jest w Alfie 147. Przeanalizuj co da użycie camber plate'a i jak zachowa się koło przy przestawieniu camber plate'a. I dlaczego w Nissanie wpłynie to na KPK, a w Alfie nie. :)

Przeciez napisałem ze pochylenie amora nic nie da.
Znaczy sie nie rozumiemy nawzajem.

Co do wahaczy to za jakis czas podziele sie konkretami ;) ostatnio nie mam czasu kompletnie na nic bo przeprowadzilem sie na dluzej do Anglii z dzieckiem i zona. Co do samego spawanie to tak przypadkowo sie sklada, ze troche spawam TIGiem(mild steel stainless stell duplex super duplex i moze kiedys tytan) i jakies certyfikaty DNV mam. Aktualnie spawam w anglii wiec mam malo czasu i jeszcze cala przeprowadzka itp.

pozdro

Amortyzatory
Powrót