Alfa 156 górne wahacze "custom made"

kivi84

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 Turbo
Jako, ze nosze sie z zamiarem wykonania gornych wahaczy ze stali z mozliwoscia wymiany sworzni, mam do was kilka pytan.

1. czy ktos z was dysponuje moze jakims starym wahaczem albo zwrotnica i jest wstanie podac dokladny wymiar stozka sworznia/zwrotnicy i dlugosc gwintu
2. moze ktos juz przerabial temat i wie z jakiego auta podpasuja sworznie.

niestety ciezko znalezc sworzen ktory by mi podpasowal bo producenci jakos nie udostepniaja wymiarow(prosilem trw o podpowiedz, ale bez odzewu), a ja za bardzo nie mam dojscia do czesci zeby sobie swobodnie posprawdzac.

gra raczej warta zachodu bo sworzen wciskany z mozliwoscia blokowania kosztuje od 40zł(meyle hd) do ok 80zł(trw), a reszta roboty w wlasnym zakresie.

w miejscu tulei oczywiscie bedzie poliuretan.

bede wdzieczny za pomoc

pozdrawiam

mam dwa wahacze pod biurkiem, ale nie mam pojęcia jak Ci zmierzyć ten stożek by było dobrze. Naprowadź mnie :D

a i w sumie nie dysponuje suwmiarką nawet. Jeśli chcesz mogę Ci wysłać jeden.

Ostatnia edycja:
Myślałem kiedyś już nad tym i o dolnych tak samo ale jakoś nie mogę się w tym kierunku rozpędzić. Na alfaowner ktoś już robił dolne ale górnych jeszcze nie widziałem.

Jezeli nie sa ci potrzebne i skazales je na stracenie to moglibysmy sie dogadac i bym je od ciebie odkupil, bo i tak bede potrzebowal dwoch do zrobienia stelarza pod nowe wahacze.

Myślałem kiedyś już nad tym i o dolnych tak samo ale jakoś nie mogę się w tym kierunku rozpędzić. Na alfaowner ktoś już robił dolne ale górnych jeszcze nie widziałem.

gorne pojda dosc latwo. a material nie przekroczy pewnie 100 zł + sworznie, jezeli uda sie takowe dobrac(musze sprawdzic sworznie od fiata uno/panda czy beda pasowac).

jak z gornymi nie bedzie problemu to wezme sie takze za dolne.

Sworzeń chyba nie będzie problemem bo średnice często są podobne a wchodzą na stożek. Najlepszy byłby chyba przykręcany na 2-3 śruby.

Przy okazji można by zrobić regulację kąta pochylenia koła. Też kiedyś rozkminiałem temat, ale koszt wykonania kopyta był bardzo wysoki...

najlepszy bylby z mozliwoscia regulacji, ale raczej mi to nie bedzie potrzebne. przykrecane mozna by bylo wymieniac na samochodzie, ale wciskany bedzie mi latwiej i taniej wykonac.
je
ps. co do mozliwosci regulacji to nie jestem pewien czy to by mialo sens z takiego wzgledu, ze u mnie przy bilsteinach B6 i eibachach pro kit mam negatyw z przodu -2 stopnia i 24'. Taki negatyw spowodowal, ze zwrotnica zdarla naklejke "nurburgring" z amortyzatora :) powiekszenie negatywy wymusiloby raczej szlifowanie zwrotnicy.

Ostatnia edycja:
Jak byś miał wymiary a potrzebował pomocy z zrobieniem modelu w CADzie to daj znać, sam jestem mocno zainteresowany tematem, ale chciałbym iść w bardziej racingowym kierunku i zrobić na uniballach + pełna regulacja.

attachment.php

Nie wiem czy Ci przeszkadza to, że uciąłem jedno ucho, czy jak to tam nazwać, ale śruba się skrzywiła i nie mogłem inaczej oddzielić wahacza od łapy.

Jeśli pasuje to za przesyłkę mi zwrócisz, u mnie i tak leżą i na złom oddam jak się ich więcej nazbiera xD

Załączniki

• WP_000564.jpg
    WP_000564.jpg
    94.9 KB · Wyświetleń: 736
kivi, ale pisząc o regulacji kątów miałem na myśli regulację w obie strony - im większe obniżenie tym większy negatyw w przypadku takiej konstrukcji zawieszenia, ale nie zawsze jest on pożądany - a przy okazji można rozwiązać ten problem...

Swoją drogą, może by zrobić coś tego typu? http://www.tomson.com.pl/product-po...Motorsport-do-Nissan-180sx-S13-200sx-S14.html tylko zamiast elementu, który w tym przypadku nakręca się na drążek zrobić coś, co będzie wkręcane w wahacz. Tylko wtedy przydałoby się już kogoś, kto wykona jakieś symulacje czy coś, żeby nie okazało się, że coś się pourywa...

attachment.php

Nie wiem czy Ci przeszkadza to, że uciąłem jedno ucho, czy jak to tam nazwać, ale śruba się skrzywiła i nie mogłem inaczej oddzielić wahacza od łapy.

Jeśli pasuje to za przesyłkę mi zwrócisz, u mnie i tak leżą i na złom oddam jak się ich więcej nazbiera xD

mysle, ze sie nadadza! ;D wymiary sciagne z jednego, ale chcialem miec dwa zeby po zrobieniu stelarza przymierzyc czy pasuje.
Jak to nie problem to z checia bym je przygarnal i oddal ci za przesylke(moze byc paczka pobraniowa priorytetowa)

no tak mozna by bylo w obie strony regulowac ;)

tego typu wahacz co ty myslisz i krusz byloby najprosciej zrobic, ale koszta byly by troche duze. dwa lozyska przegubowe fluro motorsport to bylby koszt ok 350zł i do tego dwie tuleje nierdzewne ze zlobieniami na blokady ok 80zł + przegub z gwintem zew tak samo z serii fluro motorsport tez chyba kolo 150zł + dorobienie lub kupienie takich osiek co by podpasowaly do naszej zwrotnicy. material moze nas kosztowac ok 1200zl na dwa wahacze a jeszcze ktos musi to pospawac i przygotowac forme :)

tanich lozysk przegubowych na wkladkach z brazu nie oplaca sie kupowac. jak pozadnie to tylko fluro motorsport.

ogolnie wahacze na uniballach robi sie do wiekszosci rajdowek, wiec to raczej dziala.

ja bardziej chce zrobic cos co nie bedzie wymagalo duzego nakladu gotowki. wahacz wykonany z nierdzewki z tulejami strongflexa i wymiennymi sworzniami ktore bedzie mozna kupic za 60zl :)

Ostatnia edycja:
Może Ci w czymś pomoże to zdjęcie:

attachment.php

To 156 jeżdżąca obecnie w ETCC. Widać, że wahacz customowy, a i podgięta i wzmocniona zwrotnica.
Aktualnie czekam na przeszukanie garażu przez znajomego, który ścigał się u nas w Pucharze Alfy, i ponoć ma jeszcze górne wahacze właśnie z pucharowej Alfy. Zobaczymy (mam nadzieję, że znajdzie) co w nich siedzi ale na pewno powodowały zwiększenie kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

Załączniki

• test130408-012.jpg
    test130408-012.jpg
    117.9 KB · Wyświetleń: 960
dobrze to wyglada, ale przydaly by sie jakies closeup'y na wahacze :) dalo by sie zgapic jakies rozwiazania :)

Lepszych fot niestety nie mam. Bamboszek, może coś tam faktycznie było, bo w kraju kwitnącej wiśni jeden pacjent robi coś takiego:

attachment.php
attachment.php

A na tył alaminiowe ;) to:

attachment.php

Załączniki

• 1a.jpg
    1a.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 698
  • 1b.jpg
    1b.jpg
    72.4 KB · Wyświetleń: 704
  • 1c.jpg
    1c.jpg
    122.7 KB · Wyświetleń: 654
Tylne Grzesiek robił fajne, gdzieś w jego starym temacie są fotki. Mimośród jest najprostszym rozwiązaniem jeśli robi się tulejki ale nie wiem czy nie mają tendencji do gubienia kąta, czy z czasem się nie obracają same.

Amortyzatory
Powrót