Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Na stelvioforum widziałem, że serwisy autoryzowane ładują AGMy, a jak się wejdzie w konfigurator na Interstate batteries, to podają AGM jako zamiennik do Stelvio. Pytanie, czy wymaga to jakiegoś przeprogramowania IBSa czy może to już jest uwzględnione w firmware.... odpowiedni aku EFB (niektórzy wkładają AGM, ale boje się że IBS nie będzie go dobrze oceniał jeśli chodzi o SoC)...
odpowiedział Dareek, jeśli IBS miał szansę poaktualizować SoC (z reguły 4h przy małych prądach), to ładowanie będzie minimalneTen prostownik, który kupiłem z Norauto ma funkcję sprawdzania działania alternatora. Włączyłem tę funkcję uwzględniając po kolei to, co każą w instrukcji. Pomiar pokazał usterkę alternatora. Myślicie, że to alternator? Jadę na stację diagnostyczną przebadać akumulator.
Wiem że wielu użytkowników np na alfaowner dało AGM w ostatnich miesiącach, mnie martwi jednak że AGMy wg mojej skromnej wiedzy mają wyższe napięcie przy tym samym SoC (wg kwasowo-ołowiowych EFB), a zatem IBS może zawyżać estymowany SoC a stąd przy AGM ucinać ładowanie przy niższych rzeczywistych SoC aku AGM. Jak to na dłuższą metę sie sprawdzi, ciężko mi zgadywać.Na stelvioforum widziałem, że serwisy autoryzowane ładują AGMy, a jak się wejdzie w konfigurator na Interstate batteries, to podają AGM jako zamiennik do Stelvio. Pytanie, czy wymaga to jakiegoś przeprogramowania IBSa czy może to już jest uwzględnione w firmware.
Dalej nie podałeś wartości napięć aku po ładowaniu i po postoju przez noc - tak więc uznaję że marnuję czas próbując Ci coś podpowiedzieć/potwierdzić.
OK, nie przyszło by mi do głowy że a) nie masz miernika i/lub b) nie podłaczysz sobie masy gdzie indziej.
Ciekawe z tymi poluzowanymi klemami, coś było grzebane? Może już aku wymieniany? Klemy wyczyść, bo jak niekontaktowały to tam syf się mógł wytrącić i dalej dobrego kontaktu nie będziesz miał a stąd gorsze ładowanie i prądy rozruchu.
Wybacz ale chwilę później znalazłem ten wątek i uznałem go za bardziej właściwy. Chciałem tamten post usunąć ale nie bardzo mogłem znaleźć taką opcję.Po co w dwóch wątkach?
tak, dodali pare rzeczy, tu SOC, ale poza wiedzą w jakim stanie naładowania mamy aku to co najwyżej wiadomo kiedy warto podłaczyć prostownik bez włączania MESa.
narazie to się mikrokontrolerów od wielu miesięcy nie da kupić (jakikolwiek STM32, akurat ich używam), na jesień to nawet może być tak że S&S znikną z mojej oferty jak tak dalej będzie na rynku elektronicznym - nie będzie z czego montować nowych, a przeprojektowywać, decydować się na innego producenta/architekturę od nowa przechodzić inne środowisko progrmistyczne/dokumentacje/testować to się nie opłaca mi już nawet - za mało się tego sprzedaje żebym cokolwiek miał motywację robić. coraz więcej na kontrakcie pracuję poza biznesem akcesoryjnym.
mam wstępny projekt poprawki ładowania, ale ciągle leży na półce - nie wiem czy opłaca się wypuszczać, nie wiem czy bedzie z czego budować.
Nie bardzo rozumiem [emoji846]i kolejny z alfa connected services?