bibol166
Użytkownik
- Auto
- Giulia MY 24 2.0 280 KM LPG
Super 200 KM 2017 rok.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
MES-em
Samochód wyłączony na aku 12.50.
Po włączeniu silnika ~12.80.
Ruszamy.
Cały czas 12.80
Hamowanie silnikiem i skok na 14.45
Gaz i sosem na 13.00 (trochę wyżej niż te wcześniej 12.80)
I tak na zmianę hamowanie/gaz. Za każdym razem napięcie podczas gazu coraz wyższe niż wcześniej, aż po ok 8km doszło do 14.10 (i droga mi się skończyła).
To nie opis problemu tylko zachowania, ew pytanie czy to typowe działanie? Bo jeśli by tak było na długiej jeździe, to pomijając ten wydumany algorytm to byłoby całkiem dobrze z ciągłym ładowaniem choćby miedzy 14 a 14.50.
Poobserwuję na dłuższej trasie.
Tak, tak, wiem o tej "inteligencji", że jest . I właśnie się zastanawiałem czy to jej typowe zachowanie. Jeśli w długim czasie te 14v by się utrzymywało to wydaje się, że bez dramatu.
nie tak napisałem. to zależy na jakim poziomie jest aku przed/w trakcie jazdy. Jeśli poniże 75% to jest ładowanie na max, powyżej do 85% zmniejsza a od 85% trzyma. z tego co widzę po autach które do mnie przyjeżdżają, to te które jeżdżą na długie trasy potrafią mieć po 82-83% naładowania aku o ile oczywiście aku jest sprawny i S&S wyłączany. rozładowanie podczas trasy to systuacja że np ładujesz aku prostownikiem do 100% jedziesz 1000km i kończysz z aku na powiedzmy 85%, natomiast nie ma czegoś takiego że jedziesz trasę i aku Ci się rozładuje do minimum.
Te pady aku po trasie są dziwne. Chyba że IBSy w tych nowszych wariują? chyba od 2019r mniej więcej wsadzają inny IBS niż wcześniej, też Bosch, ale inny kształt/numer, może mają jakis problem firmwarowy? Wcześniej wiązałem to z Alfa Connected Services, tym bardziej że raportowano mi że u kogoś pad był po pierwszej trasie zaraz po aktualizacji ACS.
OK. Dziękuję za info!IBS reguluje ladowanie akumulatora przy pomocy alternatora. za pomoca prostownika mozesz naladowac aku chocz i do 100%. ladujesz nie odlaczajac IBS aby kalkulowal ladowanie.
Ale wyłącza się natychmiast jak otworzysz drzwi. A kolega pisał że wysiadł i zamknął (czyli CHYBA wcześniej otworzył ;) ).Jak włączysz radio " bez zapłonu" to po pewnym czasie samo się wyłącza