[159] Aktualizacja firmware Nav Connect

Bawcie się, byle rozważnie:stop:.Póki co naprawa możliwa tylko na navi z numerem 156068727.

N-A-P-R-A-W-I-O-N-A w sposób który opisywałem
Gratulacje.. Wymienialeś płytę, czy udało się jakoś załadować soft na tę Intelowską kośc..? Dobrze, że choć Ty rozgryzłeś temat.. jak pytałem u znajomego z serwisu o ten problem to oni są zieloni w temacie.. jedyne co mogą zrobić to gdzieś tam wysłać do włoch navi i liczyc na naprawę, która zapewne polegałaby na wymianie płyty głównej..

Gratulacje.. Wymienialeś płytę, czy udało się jakoś załadować soft na tę Intelowską kośc..? Dobrze, że choć Ty rozgryzłeś temat.. jak pytałem u znajomego z serwisu o ten problem to oni są zieloni w temacie.. jedyne co mogą zrobić to gdzieś tam wysłać do włoch navi i liczyc na naprawę, która zapewne polegałaby na wymianie płyty głównej..

Płyty głównej nie znalazłem.Skopiowana zostałą zawartość flasha z działającej jednostki o tym samym nr ricambi, następnie wgrana za pomocą programatora na moją kość.Zmienił mi się kod nawigacji co nie znaczy,że nie będę próbował wrócić do tego oryginalnego kodu który mam na karcie.To znowu wymaga czasu aczkolwiek nie dusi tak jak brak sprzętu grającego na pokładzie.

tzw. Master code.Jest on przechowywany w navi w tym samym flashu co firmware.Jeżeli kopiowany był firmware z innej jednostki, to i master code zostaje nadpisane.Po włożeniu do auta niestety trzeba podać kod i to właśnie tej jednostki z której była kopiowana zawartość.Całe szczęście tylko podczas pierwszego podłączenia.Potem już wszystko śmiga jak dawniej.

Ostatnia edycja:
Hmm.. odłączałem aku i nie prosiła navi o żaden kod.. i w sumie dobrze, bo go nie dostałem od poprzedniego właściciela.. chyba, że to któraś z liczb w książce serwisowej.. Ile jest cyfr w tym kodzie i wiesz może, czy mam go także u siebie ?

Wszyscy mają kod radia, ale będzie ci potrzebny dopiero wtedy jak np. rozłączysz radio z siecią CAN przy właczonym radiu

..a ile cyfr zawiera i czy macie go wpisanego w ksiązce lub na jakiejś karcie z kodami ?

Navi code (zwany master codem) jest kodem 4 cyfrowym.Jeżeli twoja alfa fabrycznie wyjechała z tym sprzętem to navi code został skojarzony w procesie produkcyjnym z body i nie musisz go podawać za każdym razem kiedy odkłączysz akumulator lub też odłączysz go od sieci CAN.Dlaczego?Bo body przechowuje ten kod i sprawdza sobie samodzielnie po każdym włożeniu kluczyka, dzięki tzw. exchange code.Jeżeli natomiast zechciałbyś zmienić navi na taką np. z kartą SD lub inną NAVI która pracowała w innej alfie to trzeba podać Master code.O kod zostaniesz zapytany dopiero po włożeniu kluczyka, wówczas podawane jest zasilanie na pin od CAN-a.

Ostatnia edycja:
..rozumiem, czyli ogólnie póki mam sprawną nawi, to choćbym na uszach stanął to jeśli nie robie modyfikacji, navi nie zapyta mnie o kod ..no to super :)

Sprawdzę czy numer mojej javi jest taki jak Twojej.. jesli tak, to zaryzykuję wgranie nowszego softu.. i gdybym coś zapsuł, to jest już do kogo udać się po pomoc.. :)

Navi z wejsciem karty SD ? To jakaś opcja była, czy poprostu nowsze urządzenie ?

Nowsza navi montowanaw wersjach po FL.

Zadziała w starszych autach sprzed FL?

Hmm dobre pytanie.Navi z SD wymieniłem przypadkowo tylko żeby zobrazować użycie master code bądź nie.Może to być taka sama navi tyle że z innej alfy, wówczas wymagane będzie podanie master code. Jeżeli wiązka kablowa jest ta sama dla wersji sprzed FL jak dla tej po FL to nie powinno być żadnych problemów.Jeżeli ktoś ma nowszego elearna i ma tam nawigację z kartą SD to poproszę o pdf-a celem porównania opisów wyprowadzeń między navi na CD i navi na SD a z czasem coś się może wypracuje;-)

Ostatnia edycja:
To moja wina, nie SW 11.2.Przestrzegam: nie wyłączać navi w momencie aktualizacji nawet jeśli ten cholerny komunikat (DO NOT TURN OFF THE UNIT) zniknie.Co do mnie?Cóż...umiesz liczyć, licz na siebie.Czekam na info od włocha który miał mi załatwić płytę główną.Reszta to pestka.

Widze ze powodzenie wystepuje w przypadku 11.4, jestes w stu procentach przekonany ze mozna bezpiecznie podejsc do tematu z firmwarem 11.2?, rozumiem ze jesli 11.2 sie uwali to mozna liczyc na wsad z kodem.....?

Widze ze powodzenie wystepuje w przypadku 11.4, jestes w stu procentach przekonany ze mozna bezpiecznie podejsc do tematu z firmwarem 11.2?, rozumiem ze jesli 11.2 sie uwali to mozna liczyc na wsad z kodem.....?

To czego jestem pewien to fakt, że to moja wina bo nie trzymałem się procedur a wsadu nie mam bo operację przeprowadził gość, którego zainteresowałem tematem.Na pokładzie mojego connecta mam obecnie soft w wersji 10.2 (wcześniej był 11.2).

P.S.
Z tego co zdąrzyłem się poznać na connectach FIAT, ALFA, LANCIA to downgrade jest absolutnie możliwy do wykonania.W fiatowskich nawigacjach downgrade do wersji 9.8 całkowicie usuwał potrzebę wpisywania master code .;-)

Dzisiaj robiłem upgrade softu z wersji 11.2 na 12.3,wszystko gładko i bezboleśnie,czas całej operacji od 2 do 3 min.
Po włożeniu kluczyka do stacyjki,gasimy "choinkę" przyciskiem start/stop,uruchamiamy wyłącznie navi:).

Ostatnia edycja:
A ja dopiero.... :)
.....Dzisiaj robiłem upgrade softu z wersji 11.2 na 12.3,wszystko gładko i bezboleśnie,czas całej operacji od 2 do 3 min.
Po włożeniu kluczyka do stacyjki,gasimy "choinkę" przyciskiem start/stop,uruchamiamy wyłącznie navi:).
potwierdzam - zero problemow 11.2 -> 12.3

Jeśli ktoś uwali nawigację podczas aktualizacji, jest już możliwość całkowitego jej naprawienia, wcześniej po wrzuceniu nowej zawartości pamięci flash nawigacja nie uczyła się do auta, chętnych proszę o kontakt @PW :)
Dla chętnych również możliwość zrobienia kopii zapasowej przed aktualizacją.

Potwierdzam, body nie uczył się. Po programowaniu brak możliwości aktualizacji oprogramowania - błąd w obszarze TFFS podczas czyszczenia obszaru pamięci flash.

GRATULUJE UPORU:)

P.S. Mam nadzieje, że pomogłem.

Ostatnia edycja:
Odgrzewam temat, bo łapki mnie świerzbią, żeby zrobić to uaktualnienie, ale trochę boję się uwalić sprzętu - znalazłem na YouTubie filmik, na którym jakiś "makaroni" to robi, jednak wyraźnie widać, że on wbija kod wówczas, gdy na ekranie jest logo Alfa i wówczas jest to podwójne mrugnięcie i pojawia się ekran flashera, a w instrukcji z początku wątku jest napisane, żeby kod wbijać po pojawieniu się flashera - czy komuś, oprócz opisanych wypadków, "udało" się uwalić sprzęt?

Amortyzatory
Powrót