Air conditioner faulty

• Autor wątku Autor wątku majkmiler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja sprawdzałem każda opcje mes i nigdzie te. Błąd nie był zapisany. Wiec pewnie nie. Ogólnie żeby pozbyć się trzadkow to trzeba rozebrać podszybie i zobaczyć co się urwał albo zaraz urwie, są tematy tutaj albo na alfaclub. Na ten temat.

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Na chwilę obecną żadne dostępne oprogramowanie poza Egzaminerem nie jest w stanie zdiagnozować modułu klimatyzacji w AR166 :(

A FiatEcuScan albo Alfadiag?

Ostatnia edycja:
prawa wygląda tak że wszystko udało się zrobić bez zdejmowania całej deski ! Da się wymienić ten silniczek od strony licznika. Wychodzi bez problemów i wystarczy tylko założyć nowy ! Na początku miałem w sumie problem z wyciągnięciem jego ale udało się po jakimś czasie, później było gorzej go włożyć ale wszystko się udało i działa bez problemu ! :) Zajęło mi to dobre parę godzin no ale wreszcie doszedłem do tego i nie wyskakuje już mi błąd Momentary connection to air conditioner faulty ! Teraz jak bym miał to zmieniać to wydaje mi się ze w godzinkę ze wszystkim ;) Nie dałem się naciągnąć niby fachowcom że trzeba ściągać całą deskę i innym magikom ze tego nie da się zrobić i koszty minimalne ponad 1000 zł :/ ! Pozdrawiam wszystkich też którzy byli przekonani ze nie da się tego wymienić ! 1 Dzień roboty i wszystko chodzi tak jak ma być ! Do przodu jakieś 1000 zł ;)

Wystarczyły chęci i udało się ! Koszt jaki mnie to wyniosło silniczek który udało mi się kupić za 20 zł ;) Troszkę nerwów i tyle ;)
Pozdrawiam wszystkich którzy nie wierzyli we mnie ;)

Wymienił silniczek od sterowania klapami kierunku nawiewu.

Tak wyjmowałem. Dokładnie od sterownia klapkami nawiewów !

Rozebrałem dzisiaj podszybie i sytuacja przedstawia się następująco:

attachment.php

Dźwignia przy wentylatorze od zamykania i otwierania klapy nie podłączona do dźwigni od silniczka. Teraz moje pytania:
1.czy obie dźwignie mają być podłączone ze sobą bezpośrednio, czy za pomocą jakiegoś jeszcze elementu?
2.w jakim zakresie pracuje dźwignia od silniczka - u mnie obraca się prawie o 360 stopni?
3.czy jest jakiś sterownik, który reguluje pracę dźwigni silniczka?

Załączniki

• 20140705_180000.jpg
    20140705_180000.jpg
    125.2 KB · Wyświetleń: 173
Wszystko przerabiałem ;) Najlepiej będzie jak do mnie zadzwonisz i Ci powiem co i jak ;) (priv) Wszyscy którzy mają problem z nawiewem pomogę :D

Według eLearn silniczek otwierający / zamykający klapę przy wentylatorze sterowany jest następująco: sygnał z ics do jednostki sterującej następnie do silniczka.

Teraz moje pytanie - zaznaczę, że jestem amatorem w elektronice:

1. czy jednostka sterująca to element widoczny na zdjęciu?

attachment.php

2. silniczek podłączony jest do złącza B , styki 3 i 4 - proszę o podpowiedź, które to złącze i styki widoczne fizycznie na powyższym zdjęciu?

Zamieszczam schemat instalacji:

attachment.php

Ostatnia edycja:
Kolejne pytanie: gdzie jest umiejscowiona jednostka sterująca w tunelu za ics'em?

Tłumaczenie - translator - z eLearn dotyczące silniczka klapy przy wentylatorze:

Siłownik klapy recyrkulacji powietrza:
To aktywuje obrót klapy powietrznej na zewnątrz / do recyrkulacji w dwa skrajne położenia "dynamiczne" powietrza "i" bez recyrkulacji, położenie pośrednie, za pomocą polecenia otrzymane z urządzenia sterującego.
Silnik kontroluje ruch obrotowy kołka napędowego, który oddziałuje bezpośrednio na pokrywie.
Otrzymuje się zasilanie 12 V i, jeżeli biegunowość jest odwrócony, to jest możliwe, aby obracać go w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Napęd nie jest wyposażony w potencjometr sprzężenia zwrotnego, a zatem jest on sterowany przez jednostkę sterującą poprzez sprawdzenie prąd absorpcji.

Tłumaczenie jest jakie jest - ale moje pytanie: czy zakres pracy silniczka regulowany jest wewnątrz, czy za pomocą oporu na, który napotyka podczas pracy, czy za pomocą jednostki sterującej?

Bardzo proszę o podpowiedź...

Halo. Jest tu na forum jakiś elektryk / elektronik?

Czy ktoś podpinał auto pod Egzaminer w celu zdiagnozowania klimatyzacji? Czy ma to sens?

Byłem dzisiaj podłączyć auto na komputer i wyskoczyły dwa błędy:
-siłownik recyrkulacji (obieg otwarty);
-silnik mieszalnika;

Czy siłownik recyrkulacji to ten na podszybiu od otwierania i zamykania klapy przy wentylatorze?

Czy silnik mieszalnika to ten, który reguluje zmianę nawiewów: góra, dół itd., czy raczej tak jak mi podpowiedziano zimne - ciepłe?

Ponieważ w temacie pomocy nie uzyskałem napiszę kilka słów dla innych osób zmagających się z "wspaniałym" komunikatem na wyświetlaczu.

Na wstępie podziękowania dla użytkownika Maateusz za poradę na priv i poświęcony czas.

W moim przypadku problemem okazał się wcześniej pokazany na zdjęciu silniczek przy wentylatorze zamykający obieg wewnętrzny. Jak się okazało dźwignia podłączona do klapy była na końcu pęknięta - dobry klej i kawałek nadkola pomogły. Dodatkowo musiałem odkręcić silniczek (trudne zadanie :)), następnie otworzyć go i ustawić dźwignię w odpowiednie miejsce. Później montaż i problem przynajmniej na dzień dzisiejszy rozwiązany...

Mi co jakiś tam czas pojawia się ten wspaniały komunikat.... Na razie niezbyt natarczywie więc to odkładam. Jak pomyślę że mam to wszystko rozkręcać i szukać który to silnik/dźwigienka to białej gorączki dostaję.....
To na egzaminerze pokazało który to napęd? Miałeś błąd zapisany czy ciągle Ci nie działał więc namierzyłeś?

Byłem na komputerze - egzaminer nie pokazał błędu, dopiero inny (nie wiem nazwy) pokazał błędy opisane w poście 157. Jeszcze przed podpięciem pod komp sprawdziłem, czy zmienia kierunki nawiewu, zimne - ciepłe itd. Wszystko grało, oprócz zamykania obiegu. A błąd wyskakiwał co chwilę będąc baaardzo ... denerwującym.

Moim zdaniem warto sprawdzić jakie funkcje działają. Wtedy można wstępnie zlokalizować problem. A co do obiegu zamkniętego wystarczy wyłączyć nawiew i się przejechać. Jeżeli przez kratki dmucha powietrze to znaczy, że klapa jest otwarta, a nie powinna. Dostęp jest bardzo łatwy. Wystarczy zdjąć podszybie, tam jest ta słynna dźwigienka, która zamyka klapę i z biegiem lat pęka.

Warto także przed zgaszeniem silnika wyłączyć nawiew i dopiero po włączeniu zapłonu załączyć nawiew. To chroni przed spaleniem zwojów wentylatora, bo najczęściej pali się w tej sytuacji, szczególnie jak ktoś ma słaby akumulator. To takie zdobyte doświadczenie przy poprzedniej 166-stce...:)

Amortyzatory
Powrót