• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Adaptacyjny tempomat w zimie

Roma2022

Nowy
Auto
Giulia Veloce MY2022
Dzień dobry, czy ktoś zna może jakiś sposób na włączenie manualnego tempomatu po dezaktywacji tempomatu adaptacyjnego wskutek zapchania radaru śniegiem/lodem? Nie znalazłem takiej opcji ani w menu samochodu, ani w instrukcji. To jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe, bo w połączeniu z wklęsłą obudową radaru w Giulii jakiekolwiek opady śniegu, a nawet mała ilość zamarzajacej wody spod kół samochodów powodują niemalże natychmiastowe odłączenie tempomatu adaptacyjnego. Powinna być opcja aktywacji zwykłego tempomatu, bo nie zawsze opad śniegu czy przymrozek oznaczają brak możliwości bezpiecznej jazdy z manualnym tempomatem.

Zakładam, że Giulia nie ma podgrzewanej obudowy radaru?

Dzień dobry, czy ktoś zna może jakiś sposób na włączenie manualnego tempomatu po dezaktywacji tempomatu adaptacyjnego wskutek zapchania radaru śniegiem/lodem? Nie znalazłem takiej opcji ani w menu samochodu, ani w instrukcji. To jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe, bo w połączeniu z wklęsłą obudową radaru w Giulii jakiekolwiek opady śniegu, a nawet mała ilość zamarzajacej wody spod kół samochodów powodują niemalże natychmiastowe odłączenie tempomatu adaptacyjnego. Powinna być opcja aktywacji zwykłego tempomatu, bo nie zawsze opad śniegu czy przymrozek oznaczają brak możliwości bezpiecznej jazdy z manualnym tempomatem.

Zakładam, że Giulia nie ma podgrzewanej obudowy radaru?

Napisz do Izynierów alfy ze ci sie to nie podoba. U nas pada snieg tam slonce.

A jaki ma sens manualny tempomat, skoro bez przerwy trzeba hamować? To już lepiej sterować płynnie gazem. A może masz z tym problem?

Samochód jest sprzedawany na wielu rynkach. A ostatnio problem akurat bardzo mnie bolał w trakcie podróży przez i do Włoch, bo wbrew pozorom nie tylko słoneczny, ale też bardzo górzysty kraj.

A jaki ma sens manualny tempomat, skoro bez przerwy trzeba hamować? To już lepiej sterować płynnie gazem. A może masz z tym problem?

Chodzi o hamowanie w warukach śniegowych? Tak jak napisałem, w Giulii odłączenie radaru występuje wyjątkowo wcześnie i czesto są to warunki pozwalające na użycie hamulca. Samo odłączenie tempomatu wymaga tylko muśniecie hamulca, a przede wszystkim można to też zrobić przyciskiem. Poza tym jest mnóstwo samochodów niewyposazonych w adaptacyjny tempomat i jakoś nikt nie kwestionuje takiego rozwiązania. Natomiast ciągle operowanie gazem w długiej trasie na autostradzie bywa męczące.

Ostatnia edycja:
Podobno jest ocieplenie klimatu, wiec za rok już nie będzie śniegu. Jakoś się przemęczysz.

nie ma mozliwosci wlaczenie manualnego tempomatu kiedy jest tempomat adaptacyjny.
ni oslona radaru w kratce, ni radar nie maja ogrzewania

Natomiast ciągle operowanie gazem w długiej trasie na autostradzie bywa męczące.
To jakaś prowokacja? Operowanie gazem bywa męczące, ale operowanie hamulcem (przy tempomacie manualnym) już nie?
A może chodzi o to, żeby włączyć tempomat, potem komórkę, instacośtam i niech się dzieje co chce?

No trzymanie stopy kilka godzin na gazie jest bardziej męczące niż naciśnięcie kilka razy hamulca, nie wiedziałeś o tym?

A do FB, insta itd. zdecydowanie lepszy jest adaptacyjny ;)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Kilka razy? Niby gdzie? Na autostradzie na Antarktydzie?

To jakaś prowokacja? Operowanie gazem bywa męczące, ale operowanie hamulcem (przy tempomacie manualnym) już nie?
A może chodzi o to, żeby włączyć tempomat, potem komórkę, instacośtam i niech się dzieje co chce?

Mam wrażenie, że to ja jestem prowokowany, szczególnie bzdurną sugestią o korzystaniu z telefonu w trakcie jazdy. Odniosę się mimo wszystko:
1. Charakterystyka gazu i hamulca jest diametralnie różna i podstawowa różnica jest taka, że gaz w jezdzie autostradowej jest zazwyczaj naciskany w sposób ciągły. Stąd w długiej trasie podczas jazdy autostradowej, szczególnie ze stałą prędkością, może występować zmęczenie nogi.
2. W celu poprawy samopoczucia kierowcy w długich trasach, lata temu, został wymyślony tradycyjny tempomat. Zyskał on dość dużą popularność. Szczerze mówiąc dziwi mnie kwestionowanie sensu jego istnienia i nie spodziewałem się, że po pytaniu o możliwość jego włączenia spotkam się z kwestionowaniem sensu jego istnienia.
3. Tak jak napisałem, tempomat można wyłączyć również przyciskiem, nie ma potrzeby używania hamulca. Wtedy można hamować silnikiem. A z całą pewnością nie napisałem, że operowanie hamulcem nie jest męczące. Odniosłem sie tylko do Twojej nie do końca zrozumiałej dla mnie wypowiedzi dotyczącej hamulca. A niezrozumiałej ze względu na to, że nie zawsze "bez przerwy trzeba hamować", szczególnie jadąc względnie spokojnie w krajach gdzie ograniczenia prędkości są bardziej rygorystycznie przestrzegane. Dlatego uważam, że tradycyjny tempomat jest mimo wszystko przydatny.

Przy okazji bardzo dziękuję shpuncik za jedyną merytoryczną odpowiedź w tym temacie. Szkoda, że nie ma możliwości włączenia zwykłego tempomatu w menu.

Kolego [MENTION=94790]Roma2022[/MENTION], na osłonę radaru można nałożyć dodatkową nakładkę która "zamienia" oryginalną wklęsłą na wypukłą - śnieg jej się nie powinien imać a spływać. Zresztą po ostatnim lifcie ta osłona tak właśnie została zmodernizowana, ale nie pasuje do przed lifta. Można to-to wydrukować z ABS albo lepiej nylonu i polakierować na gładko czarno żeby było śliskie. Przymierzam się takie coś zrobić tylko trochę czasu mi brakuje się tym zająć.

Można przeprowadzić sie w cieplejsze strony i wtedy pisać ze siedzenia w skórze są złe bo w plecy sie pocą lub wymyślać inne głupoty i pisać. Bo te dylematy były już poruszane nie raz każdy kto tu zagląda to pisze, zamiast czytać.

We fiacie 125p rocznik 71 był tempomat na linkę : trzymając gaz pociąga się cięgno i ta pozycja przepustnicy zostaje ustalona. Autostrad wiele nie było zimy gorsze bo nie tak ocieplony klimat i po coś to montowali nawet na RWPG .
A co do skór to powszechnie obecnie istnieje na wyposażeniu aut drogowych codziennych zmagających się z ociepleniem klimatu wentylacja (wiatraczek rurki i dmucha w plecy i siedzisko).

Kolego [MENTION=94790]Roma2022[/MENTION], na osłonę radaru można nałożyć dodatkową nakładkę która "zamienia" oryginalną wklęsłą na wypukłą - śnieg jej się nie powinien imać a spływać. Zresztą po ostatnim lifcie ta osłona tak właśnie została zmodernizowana, ale nie pasuje do przed lifta. Można to-to wydrukować z ABS albo lepiej nylonu i polakierować na gładko czarno żeby było śliskie. Przymierzam się takie coś zrobić tylko trochę czasu mi brakuje się tym zająć.

Dzięki! Czyli jednak projektanci w ciepłej Italii zorientowali się, że coś jest nie tak z tą obudową. Moja Giulia jest niestety tylko po drugim lifcie. Zapytam w ASO przy najbliższym serwisie czy jest jakakolwiek opcja wymiany tej zaślepki na trzeci lift (pewnie nie). Ostatecznie zostaje kombinowanie na własną rękę po upływie gwarancji.

Można przeprowadzić sie w cieplejsze strony i wtedy pisać ze siedzenia w skórze są złe bo w plecy sie pocą lub wymyślać inne głupoty i pisać. Bo te dylematy były już poruszane nie raz każdy kto tu zagląda to pisze, zamiast czytać.

Można też pójść po rozum do głowy i zastanowić się, czy wytykając komuś wymyślanie głupot samemu nie wychodzi się na frustrata. Chętnie poczytam jakieś aktualne rozmowy w temacie działania aktywnego tempomatu (tym bardziej, ze jak widać został on częsciowo zmieniony w ostatnim lifcie). Wskażesz mi je proszę?

Ostatnia edycja:

Gdybyś potrzebował to tu ktoś zrobił projekt modelu takiej osłony. Może się przyda.

https://www.printables.com/pl/model/501386-alfa-romeo-stelviogiulia-radar-shield/files

nowe grille od MY24 musza pasowac do Veloce zderzaka. ale trzeba zmienic wszystkie - obu dolne i scudetto

Zapytam w ASO przy najbliższym serwisie czy jest jakakolwiek opcja wymiany tej zaślepki na trzeci lift (pewnie nie).
Podobno nie ale możesz się upewnić.
Nakładka z printables nie ma związku z gwarancją.
Wydruk to nie problem jak ktoś ma dobrą drukarkę z obsługą nylonu, PLA to lipa dla takiego zastosowania. No i trzeba na to rzucić jakiś śliski lakier utwardzany.

Ostatnia edycja:
Kilka razy? Niby gdzie? Na autostradzie na Antarktydzie?
Np. na A1, S7. Jeżdżę regularnie tymi drogami, 2 razy w tygodniu, jadąc 140-150km/h na 350-400km, używam hamulca dosłownie kilkukrotnie.
Jak jedziesz jak ostatni idiota, byle szybciej, to rzeczywiście, często będziesz używał hamulca.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Podobno nie ale możesz się upewnić.
Nakładka z printables nie ma związku z gwarancją.
Wydruk to nie problem jak ktoś ma dobrą drukarkę z obsługą nylonu, PLA to lipa dla takiego zastosowania. No i trzeba na to rzucić jakiś śliski lakier utwardzany.

Zamówilem wydruk 3D z nylonu i zobaczymy czy to w ogóle pasuje i jak się sprawdza w przypadku opadów śniegu. Dam znać.

Amortyzatory
Powrót