on sprawdza profilaktycznie nie pisał że dolewa
A to co innego
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
on sprawdza profilaktycznie nie pisał że dolewa
bo jest, widziałeś kiedyś ohv z obróconą panewą? co najwyżej wytłuczone główne bo podparcie na 3 łożyskach.
16v nie przeżyje tyle ile poczciwe ohv z zerowym ciśnieniem oleju i panewkami grubości żyletek...
e e ei znam jeszcze jedną co ma 1,6 TS ale jak by każdy TS tak chodził jak jej to śmiał bym stwierdzić że tym da się jeździć na co dzień. Wprawdzie po 6km dziennie ale da
Podsumowanie: Silnik Twin Spark 16V to bardzo ciekawa , dobrze brzmiąca , wysilona i zarazem strasznie delikatna konstrukcja która może wielu ludziom nie przypaść do gustu ponieważ jego obsługa jest bardzo kosztowna biorąc pod uwagę ceny wszystkich części obsługowych oraz ich częstotliwość wymiany. Na rynku wtórnym silniki te często ulegają poważnym uszkodzeniom wynikających z nie właściwego dla tych silników użytkowania poprzez obecnego jak i wcześniejszego właściciela. A więc klienci i właściciele TSów! Miejcie się na baczności, bo nie znacie dnia ani godziny kiedy możecie stanąć na środku jakiejś trasy i liczyć ile to tysięcy złotych jesteście w plecy.
I właśnie dlatego nie kupie auta z tym silnikiem bo uważam ze różnie pierdoły typu szyby, przełączniki i inne duperele mogą nie działać w alfie bo w alfie jest mnóstwo bajerów które można znaleźć tylko w bardzo drogich autach ale silnik musi być nie zawodny, bo bez działającej szyby lub ogrzewania, ale ja muszę dojechać do celu. Dlatego szanuję stare TS8V jak i JTD i V6 bo to są silniki według mnie nie zawodne i nie trzeba robić ze siebie wariata wymieniając pasek rozrządu i oleju 3 razy do roku jak ktoś troche więcej jeździ. Wielu zakochanych powie że alfa jak dziewczyna , trzeba ją pielęgnować, ale spójrzcie na to z boku, to pasja? czy może brak zdrowego rozsądku? Ja też jestem alfistą , kocham te samochody ale do beznadziejnych rozwiązań potrafię przyznać rację co wielu z was nie potrafi.
Z TS'ów które znam jedyny który sprawia problemy to jest 2.0 8V
Pozdrawiam
Bocian był swoim TS na Chorwacji i z tego co wiem nie miał problemów.Bo jak patrzę na Twojego TS to Twoim nie bał bym się jechać na wakacje objazdowe np po Chorwacjiale tak zadbane TS to przypadki właściwie niespotykane
Cytat:
e e e czasem robię więcejNapisał mrutyna Zobacz post
i znam jeszcze jedną co ma 1,6 TS ale jak by każdy TS tak chodził jak jej to śmiał bym stwierdzić że tym da się jeździć na co dzień. Wprawdzie po 6km dziennie ale da
ja objechałem z ojcem fiatem 126p Polskę i Europę czy to znaczy że jest bezawaryjny i wygodny ??Bocian był swoim TS na Chorwacji i z tego co wiem nie miał problemów.
Ja dodam jeszcze coś od siebie, bo tak czytam, czytam i dochodzę do pewnego wniosku:Podsumowanie: Silnik Twin Spark 16V to bardzo ciekawa , dobrze brzmiąca , wysilona i zarazem strasznie delikatna konstrukcja która może wielu ludziom nie przypaść do gustu ponieważ jego obsługa jest bardzo kosztowna biorąc pod uwagę ceny wszystkich części obsługowych oraz ich częstotliwość wymiany. Na rynku wtórnym silniki te często ulegają poważnym uszkodzeniom wynikających z nie właściwego dla tych silników użytkowania poprzez obecnego jak i wcześniejszego właściciela. A więc klienci i właściciele TSów! Miejcie się na baczności, bo nie znacie dnia ani godziny kiedy możecie stanąć na środku jakiejś trasy i liczyć ile to tysięcy złotych jesteście w plecy.
I właśnie dlatego nie kupie auta z tym silnikiem bo uważam ze różnie pierdoły typu szyby, przełączniki i inne duperele mogą nie działać w alfie bo w alfie jest mnóstwo bajerów które można znaleźć tylko w bardzo drogich autach ale silnik musi być nie zawodny, bo bez działającej szyby lub ogrzewania, ale ja muszę dojechać do celu. Dlatego szanuję stare TS8V jak i JTD i V6 bo to są silniki według mnie nie zawodne i nie trzeba robić ze siebie wariata wymieniając pasek rozrządu i oleju 3 razy do roku jak ktoś troche więcej jeździ. Wielu zakochanych powie że alfa jak dziewczyna , trzeba ją pielęgnować, ale spójrzcie na to z boku, to pasja? czy może brak zdrowego rozsądku? Ja też jestem alfistą , kocham te samochody ale do beznadziejnych rozwiązań potrafię przyznać rację co wielu z was nie potrafi.
Pozdrawiam
Kolego nie obrażaj 8V bo te silniki akurat można powiedzieć że są dziełem sztuki jeśli chodzi o wytrzymałość.że TS-y (głównie 16V) to niewypały
Kolego nie obrażaj 8V bo te silniki akurat można powiedzieć że są dziełem sztuki jeśli chodzi o wytrzymałość.
Ja dodam jeszcze coś od siebie, bo tak czytam, czytam i dochodzę do pewnego wniosku:
Mechanicy, gazety motoryzacyjne itp. twierdzą, że TS 16V to szmelc - my bronimy się ,że to mit, że to tylko kwestia odpowiedniej eksploatacji (czyt. ładowania fortuny w samochód) awaryjność i niska trwałość to tylko stereotyp.
Mechanicy, gazety motoryzacyjne itp. twierdzą, że V6- stki Alfy Romeo to świetne ponadczasowe konstrukcje. No i opinia ta jak najbardziej ma potwierdzenie i na forum i w ogólnej opinii społecznej.
Mechanicy, gazety motoryzacyjne itp. twierdzą, że JTD to świetne konstrukcje, i akurat to dziwnym trafem znowu potwierdzamy!! Bo to nie mit, to prawda...
Mechanicy, gazety motoryzacyjne itp. twierdzą, że Selespeed to szmelc i akurat to dziwnym trafem także potwierdzamy w większości.
Więc co jest? To ,że Selespeed= kłopoty to prawda, to że JTD = trwałość i solidność to też prawda, to że V6 = klasa sama w sobie jest prawdą ... ale to ,że TS 16V to niedopracowany szajc to już mit?
Wydaje mi się, że lepiej pochylić głowę i przyznać, że TS-y 16V to niewypały. Po co sami się oszukujemy i próbujemy zwalić wszystko tylko na zaniedbania poprzednich użytkowników?
Hondy Toyoty Lexusy Subaru BMW jakoś śmigają .... Alfy też by śmigały ale akurat jedynie te samochody są katowane i źle eksploatowane stąd ta awaryjność... -marne wytłumaczenie niestety.