• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[75] 75 ex Nurburgring

Albo mi się wydaje, albo jedzie szybciej niż czarna, a może Ty jedziesz bardziej śmiało. Jeszcze tylko międzygaz przy redukcjach co by skrzyni tak nie męczyć i będzie perfekt! ;)

Albo mi się wydaje, albo jedzie szybciej niż czarna, a może Ty jedziesz bardziej śmiało. Jeszcze tylko międzygaz przy redukcjach co by skrzyni tak nie męczyć i będzie perfekt! ;)

Jestem niezadowolony ogólnie z wyników - skrzynia biegów z krótkim dyfrem się nie sprawdziła, musiałem mieszać biegami za dużo i często trzymać na odcięciu, żeby nie tracić czasu na 'mieszaniu' przed zakrętem. Druga sprawa - brak mocy na podjeździe mimo sandała w podłodze :P Roboty na przyszły sezon trochę jest, ale mam nadzieję że efekt będzie fajny. Jak tylko będzie czas, biorę wóz na warsztat i będę dłubał ;-)

Mi wygląda na płynne fajne przejazdy. Co wolnossący to wolnossący bez szarpnięć i syków turba :)
Co do redukcji przed zakrętami - do niedawna uważałem jak piszesz, że jeśli dochodzę już obrotami do odcinki a do punktu hamowania jeszcze jest kawałek, to że lepiej na tej prawie odcince już jechać do hamowania, bo w końcu to o dwie zmiany biegów mniej (jeden w górę i zaraz (po czasem sekundzie czy nawet mniej)- w dół). Ale przejechałem się z instruktorem na Jastrzebiu (S. Stańczyk) i zaskoczyło mnie że szedł biegami w górę nawet jakby to na 10 czy 30metrów miało być to wrzucał 4 tam gdzie ja na odcince na 3ce jechałem. Ogólnie wygląda to tak że przyspieszamy do samego momentu rozpoczęcia hamowania, nie ma jazdy na stałej prędkości (mowa o prostej przed zakrętem)
No i kurcze redukcje ciach, ciach, ciach do 2 płynnie i bez destabilizacji wozu. Nawet nie za dużo używał międzygazu w sensie uderzenia brzegiem stopy w gaz przy hamowaniu.
Co do mocy pod górkę - może da się założyć ciut mniejsze opony? ze 2-3cm na średnicy mniej a wyraźnie lepiej się zbiera.
Skrzynia z "krtótkim dyfrem" to znaczy że jedynka jest krótsza i każdy bieg ?

Krótki dyfer: podejrzewam że przekładnia główna zmieniona zamiast 11/39 to pewnie 10/41
czyki wszystkie przełożenia krótsze

Ostatnia edycja:
Jestem niezadowolony ogólnie z wyników - skrzynia biegów z krótkim dyfrem się nie sprawdziła, musiałem mieszać biegami za dużo i często trzymać na odcięciu, żeby nie tracić czasu na 'mieszaniu' przed zakrętem. Druga sprawa - brak mocy na podjeździe mimo sandała w podłodze :P Roboty na przyszły sezon trochę jest, ale mam nadzieję że efekt będzie fajny. Jak tylko będzie czas, biorę wóz na warsztat i będę dłubał ;-)

Bardzo ładny puzoniasty gang 3litrówki. W Poznaniu skrzynka z 3.0 mniej by zabolała, ale na kręciołach to musi byc mniej ciekawie. Szukaj ze sparka albo 2,5 i przełóż szperę. 3.9 to przełożenie autostradowe :)

Właśnie 10/41 to przekładnia z 2,5l o ile dobrze pamiętam jak również w sparku (ta sama)
A te 3,9 to z której niby wersji silnikowej miałoby być ?
(3,91 ma turbo)

Ostatnia edycja:
Bardzo ładny puzoniasty gang 3litrówki. W Poznaniu skrzynka z 3.0 mniej by zabolała, ale na kręciołach to musi byc mniej ciekawie. Szukaj ze sparka albo 2,5 i przełóż szperę. 3.9 to przełożenie autostradowe :)

Rzecz w tym, że mam skrzynie z twin sparka i jestem rozczarowany w warunkach 'wokół trzepaka'. Może na Poznaniu, gdzie nie ma 'kręcenia się' wokół trzepaka wypadłoby to lepiej, ale na Kielcach fajnie mi się jechało na długim dyfrze z 3.0 - nie brakowało obrotów.

Trochę poszperałem i co się okazuje skrzynie miały różne przełożenia w różnych latach. Z tego co wyszukałem np w rocznikach 86r występowały skrzynie o tzw długich przełożeniach (long ratios) i tak wersja V6 miała przekladnie główną 3,417 a w 2,0 przekładnie 4,1 w tym samym czasie "zwykłe" przełożenia to 3,818 V6 i 4,3 w 2,0. Wersje rocznikowe 88r w katalogu na NL to przełożenia 3,545 dla wersji V6 i 4,1 dla 2,0 TS. Biorąc pod uwagę żę alfy są 75 wiekowe i po przejściach możemy spodziewać się różnych przełożeń. Generalnie przekładnie z wersji 2,0 są "mocniejsze" lepiej powinny przyspieszać ale obrotów może brakować czyli mamy wrażenie że auto by jeszcze poszło ale przełożenie go "trzyma"
Pozdrawiam

O proszę, nawet nie wiedziałem, że aż tak ciekawą sztukę oglądałem wczoraj. Przynajmniej teraz znam nick z forum :P Pozdrawiam.

Rzecz w tym, że mam skrzynie z twin sparka i jestem rozczarowany w warunkach 'wokół trzepaka'. Może na Poznaniu, gdzie nie ma 'kręcenia się' wokół trzepaka wypadłoby to lepiej, ale na Kielcach fajnie mi się jechało na długim dyfrze z 3.0 - nie brakowało obrotów.

Może kwestia, że 3.0 się niżej kręci niż 2.5, ja pamiętam swoje zdziwienie jak wywaliłem skrzynię z alfetty 1,6 (4,5) na taką właśnie z milano oro - piątego biegu już na TP nie zapinam, mimo to przychylam się do powszechnej opinii, że to najlepsze z "gotowych" przełożeń, po dołożeniu mocy i obrotów powinno być fajniej. Oczywiście najlepiej ulepić sobie skrzynie z biegów alfetty/gtv6/75, bo skrzynie w 75 różniły sie tylko przełożeniem głównym.

Może kwestia, że 3.0 się niżej kręci niż 2.5, ja pamiętam swoje zdziwienie jak wywaliłem skrzynię z alfetty 1,6 (4,5) na taką właśnie z milano oro - piątego biegu już na TP nie zapinam, mimo to przychylam się do powszechnej opinii, że to najlepsze z "gotowych" przełożeń, po dołożeniu mocy i obrotów powinno być fajniej. Oczywiście najlepiej ulepić sobie skrzynie z biegów alfetty/gtv6/75, bo skrzynie w 75 różniły sie tylko przełożeniem głównym.

W 3.0 bardzo brakuje obrotów, niestety. Tak czy siak, chyba czerwoną zostawiam jak jest, ewentualnie jakieś poprawki i blacharka + lakier. Na przyszły sezon... chyba niespodzianka ;-)

Jeszcze taki klimatyczny akcent z Kielc:
12109297_952339128146031_5133856729008489588_n.jpg

Tak potwierdzam kolega bimsky się pożegnał , a ja jestem szczęśliwym posiadaczem tej maszyny. Już drugą noc przespałem w jej towarzystwie (taki żart - choć niewiele brakowało)
Pozdrawiam forumowiczów - zwłaszcza wielbicieli transaxla

No to gratuluję kolego:-) dbaj o to auto jak należy:-)

Amortyzatory
Powrót