• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[33] Najslabsze strony

• Autor wątku Autor wątku bassman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Super, wielkie dzięki! Tylko jak dostać się do zegarów tzn gdzie są jakieś śruby bo nie chce nic połamać :?

Pierwsze dwie sa zaraz od dolu pod tym plastikiem co jest na okolo licznika i wlasnie trzymaja ten plastik (sa dosc male) nastepne sa za licznikiem na takim ramieniu i ostatnie dwie sa od dolu calkiem i trzymaja ta blache z dolu i licznik razem (mysle ze bez zdjecia plastikow z kolumny ich nie dostaniesz ;] )

Wrócę jeszcze do tematu felg tzn chodzi mi o średnice otworu centrującego jaki on dokładnie jest bo czytam różne źródła i jest pół na pół, jedni piszą że jest to 58,1mm a drudzy że 58,6mm i teraz zgupiałem w końcu jaki ma być ten otwór. Proszę napiszcie jakie macie u siebie bo mam na oku jedne felgi ale nie wiem czy ten otwór będzie dobry. Wielkie dzięki za jakąkolwiek odpowiedź!

Spirit napisał:
Wrócę jeszcze do tematu felg tzn chodzi mi o średnice otworu centrującego jaki on dokładnie jest bo czytam różne źródła i jest pół na pół, jedni piszą że jest to 58,1mm a drudzy że 58,6mm i teraz zgupiałem w końcu jaki ma być ten otwór. Proszę napiszcie jakie macie u siebie bo mam na oku jedne felgi ale nie wiem czy ten otwór będzie dobry. Wielkie dzięki za jakąkolwiek odpowiedź!

potwierdzone u mnie i jest to na 2008% 58,1mm

Dzisiaj przyszedł olej i chce jechać go wymienić jest tylko jedna kwestia ile oleju wchodzi do silnika 1.7 8V I.E.?? Mam bańkę 5 litrów mam nadzieję że starczy ;)

Tak czytam i czytam..... Mocno zeszliscie z tematu. Temat dotyczył możliwości zdobycia części a niedlugo bedzie tu niezły bajzel. Kolego Spirit proszę szukać odpowiedzi na forum, a jeżeli ich nie ma to proszę zakładać odpowiednie tematy.

williamdrake napisał:
Strzala_1 napisał:
potwierdzone u mnie i jest to na 2008% 58,1mm

Hmm, a ja wszędzie wyczytałem 58.5 mm...

nom u mnie tez wychodziło 58,5mm prawie ale wyczyść ładnie i wychodzi 58,1mm u mnie, a z danych fabrycznych jest 58,2mm

ale powiem tak co źródło to inne dane, nie ma to jak zmierzyć to samemu, a to przecież żaden problem :) zdjąć koło i zmierzyć piastę :)

Co do części :D z okna mam widok na auto-szrot. Widzę, że pojawiają się tam coraz lepsze wozy... ostatnio pojawiła się czarna alfa 33. Widziałem ją z każdej strony i chyba jest warta uwagi jeśli ktoś potrzebuje np. blacharki. Widać, że nie jest rozbita i przyjechała na kołach. Kto wie, może nawet silnik ma dobry :)

pozdrawiam :)

Siafal89 napisał:
Co do części :D z okna mam widok na auto-szrot. Widzę, że pojawiają się tam coraz lepsze wozy... ostatnio pojawiła się czarna alfa 33. Widziałem ją z każdej strony i chyba jest warta uwagi jeśli ktoś potrzebuje np. blacharki. Widać, że nie jest rozbita i przyjechała na kołach. Kto wie, może nawet silnik ma dobry :)

pozdrawiam :)
Mogę prosić jakieś namiary na ten szrot :)

Szrot ten mieści się w Sosnowcu przy ulicy Niweckiej 8a :)

hehe jakby było potrzeba części do jakiegoś starszego wozu, niekoniecznie Alfy, to ja z okna widzę co przyjeżdża :D

[33] Zakup Alfy 33

Wreszcie podjąłem decyzję - planuję kupić makaron. Długo się zastanawiałem się co to ma być, długo myślałem o Lanci Delta II, chwilami o Fiacie Bravo I, ale wreszcie zdecydowałem - jeśli makaron to tylko Alfa Romeo. Z racji, że budżet jeszcze dość skromny to zdecydowałem, że będzie to Alfa 33 1,7 16v (namiastka Cuore Sportivo musi być :D ) I tutaj prośba o pomoc:
-nasz rynek jest bardzo ubogi w te modele, więc proszę o porady na jakim rynku europejskim powinienem ich przede wszystkim szukać?
-może jakieś linki do dobrych aukcji zagranicznych
-w jakich cenach oscyluje ten model w dobrym stanie technicznym na rynku, widziałem kilka sztuk w cenach 900-1200 euro ale nie wiem jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać za tą cenę?
- na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu?
- na koniec jaka jest dostępność na rynku i orientacyjne ceny zadbanej AR 33 1,7 P4/Q4?

Na razie pomykam VW golfem III ;// , Alfa była by najprawdopodobniej drugim autem, takim bardziej rekreacyjnym niż do codziennego użytku. Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

Płotka napisał:
Z racji, że budżet jeszcze dość skromny to zdecydowałem, że będzie to Alfa 33 1,7 16v

Ze skromnym budżetem nie porywaj się na 16v, bo bardzo się rozczarujesz, kup na początek IMOLE w dobrym stanie :)
Bardzo fajnie jeździ a części są o wiele tańsze i łatwiej je dostać.

Płotka napisał:
(namiastka Cuore Sportivo musi być )

Z całą pewnością nie jest to namiastka Cuore Sportivo, 17 letni samochód potrafi objechać większość nowych seryjnych samochodów :P

Płotka napisał:
nasz rynek jest bardzo ubogi w te modele, więc proszę o porady na jakim rynku europejskim powinienem ich przede wszystkim szukać?

Generalnie mało jest 16v a wyszukać egzemplarz w dobrym stanie graniczy z cudem, warto szukać w Holandii (często z instalacją gazową :/) i Szwajcarii w niemczech też można coś ciekawego trafić.

Płotka napisał:
-w jakich cenach oscyluje ten model w dobrym stanie technicznym na rynku, widziałem kilka sztuk w cenach 900-1200 euro ale nie wiem jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać za tą cenę?

Za taką cenę możesz spodziewać się tego że samochód będzie jeździł, ale nie pytaj jak długo :P
Zadbane egzemplarze chodzą po 3 tyś euro i więcej :)

Płotka napisał:
- na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu?

Temat rzeka, przede wszystkim stan blachy, wlew paliwa, dach nadz przednią szybą, progi, dolne krawędzi drzwi (szczególnie przednich), podłoga przy progach i wzdłuż prowadnic foteli.
Silnik to juz zupełnie osobny temat, proponuję znaleść w okolicy mechanika który zna Boxery i potrafi je naprawiać.

Płotka napisał:
- na koniec jaka jest dostępność na rynku i orientacyjne ceny zadbanej AR 33 1,7 P4/Q4?

AR 33 P4/Q4 występowały z silnikami 16v :)
Znalezienie P4 w dobrym stanie jest bardzo, ale to bardzo trudne, o ile wogóle możliwe :P
Trafić na Q4 w dobrym stanie to jak trafić 6 w LOTTO :mrgreen:

Sorry kolego ale na temat 33 przed zakupem było już kila tematów ;)

Ze skromnym budżetem nie porywaj się na 16v, bo bardzo się rozczarujesz, kup na początek IMOLE w dobrym stanie
Bardzo fajnie jeździ a części są o wiele tańsze i łatwiej je dostać.
Oj tylko pare rzeczy przy silniku ;)

Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości może dorwiesz coś na alledrogo albo otomoto, tak mi się udało właśnie. Szukałem 33 chyba z 2 miechy, i nagle na alledrogo pojawiła się biała 33 sprowadzona z Niemiec, pierwszy właściciel dziadek od początku, dokumentacja cała, milion faktur, zero rdzy praktycznie (jak na razie znalazłem z 4 pęcherzyki ale na szczęście pod maską i nie są widoczne ale już zeskrobane i zamalowane), i przebieg 131tys, i najważniejsza cena i tutaj najbardziej mi się udało bo dałem za nią 1400zł + opłaty 1200zł!!. Tak że można trafić tylko trzeba czekać. U mnie w mieście koleś chce sprzedać czerwoną Imolkę za 2000tys, tylko trzeba by było się nią trochę zaopiekować i doprowadzić do lepszego stanu.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

w krajowych egzemplarzach trzeba uważac, bo tak naprawde 33 chyba nie była oferowana przez salony Alfy Romeo w Polsce, więc większość z nich sprowadzana była zza granicy jeszcze za epoki budek telefonicznych wyciaganych spod trawmajów.

Co do namiastki Cuore Sportivo- Tak szczerze powiem, że jak ktoś jeździł modelami 75, GTV6 i 33 to był srodze zawiedziony duchem Cuore Sportivo w 156kach.

Ze skromnym budżetem nie bierz 16v , mój brat ma 16v i teraz mówi ze droga jest w utrzymaniu w porównaniu do 1.7 ie mojego taty. ogólnie części są sporo droższe niż w 1.7 ie
to albo szukaj 1.7 ie albo imolke 1.4, koles z wawy ma taka sama alfe ja umnie w pod nickiem tylko granatowa silnik ie 1.7 i on chce za niom chyba 3.600

Amortyzatory
Powrót