Płotka napisał:
Z racji, że budżet jeszcze dość skromny to zdecydowałem, że będzie to Alfa 33 1,7 16v
Ze skromnym budżetem nie porywaj się na 16v, bo bardzo się rozczarujesz, kup na początek IMOLE w dobrym stanie

Bardzo fajnie jeździ a części są o wiele tańsze i łatwiej je dostać.
Płotka napisał:
(namiastka Cuore Sportivo musi być )
Z całą pewnością nie jest to namiastka Cuore Sportivo, 17 letni samochód potrafi objechać większość nowych seryjnych samochodów
Płotka napisał:
nasz rynek jest bardzo ubogi w te modele, więc proszę o porady na jakim rynku europejskim powinienem ich przede wszystkim szukać?
Generalnie mało jest 16v a wyszukać egzemplarz w dobrym stanie graniczy z cudem, warto szukać w Holandii (często z instalacją gazową :/) i Szwajcarii w niemczech też można coś ciekawego trafić.
Płotka napisał:
-w jakich cenach oscyluje ten model w dobrym stanie technicznym na rynku, widziałem kilka sztuk w cenach 900-1200 euro ale nie wiem jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać za tą cenę?
Za taką cenę możesz spodziewać się tego że samochód będzie jeździł, ale nie pytaj jak długo
Zadbane egzemplarze chodzą po 3 tyś euro i więcej
Płotka napisał:
- na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu?
Temat rzeka, przede wszystkim stan blachy, wlew paliwa, dach nadz przednią szybą, progi, dolne krawędzi drzwi (szczególnie przednich), podłoga przy progach i wzdłuż prowadnic foteli.
Silnik to juz zupełnie osobny temat, proponuję znaleść w okolicy mechanika który zna Boxery i potrafi je naprawiać.
Płotka napisał:
- na koniec jaka jest dostępność na rynku i orientacyjne ceny zadbanej AR 33 1,7 P4/Q4?
AR 33 P4/Q4 występowały z silnikami 16v
Znalezienie P4 w dobrym stanie jest bardzo, ale to bardzo trudne, o ile wogóle możliwe
Trafić na Q4 w dobrym stanie to jak trafić 6 w LOTTO :mrgreen: